tiistai 13. elokuuta 2013

Kisoista saikulle

Heipsan! Viime kerrasta onkin jo hieman aikaa ja siinä ajassa on ehtinyt tapahtua vaikka ja mitä. Kesälomakin katosi taivaan tuuliin ja tänään tiistaina starttasi lukio käyntiin. En kilju riemusta kouluun päästessäni ja ensimmäinen päivänä jo tuli hieman katuma päälle koulun valinnassa :D No jospa minä selvien hengissä seuraavat kolme vuotta.

Lupun kanssa ollaan tällä hetkellä sairaslomalla taas jonkun aikaa, mutta siitä lisää lopussa..

Uitettu kirahvi <3

Tiistaina suuntasimme Heidin kanssa uittamaan hevosia. Oli ihanan lämmin päivä ja yllätykseksi uittopaikan viereisellä rannalla ei ollut ketään, jes! Saimme siis olla ihan rauhassa ilman kiljuvia kakaroita. Lupusta on tullut oikea vesipeto! Se meni veteen oikein mielellään uimaan ihan ilman minun patistamista. :) Fiilis oli kerrassaan mahtava, kun ei tarvinut itse ärsyyntyä, kun en saa heposta veteen. Ennenhän Lupu oli hankala saada edes jalkoja kastelemaan ja kun veteen päästiin, niin se heitti minut pari kertaa mereen säikähtäessään mukamas aaltoja. Lopuksi laukattiin vielä hiekkadyyni päästä päähän kerran. Oli kyllä ihan huippu reissu, kerrassaan täydellinen! Ötököitäkään ei ollut yhtään :)

Kolmen eri shampoon pesu. Koko hepo vasemman puoleisella, tiskiaineella valkoiset sukat ja oikean puoleisin kutiavaan häntään :)

Pakkailua.
Keskiviikkona Hanna jälleen ratsasti Lupulla. Itse en paljoa katsellut ratsastusta, koska pakkailin kisoja varten sillä välin. Kuulemma oli kuitenkin mennyt ihan kelvollisesti.

Torstaina tulimme jo aamusta tallille, koska olimme Hannan kaverina tekemässä aamutallia ennen Lappeenrantaan lähtöä. Lopulta päästiin lähtemään ja vuorossa oli n.8h ajomatka. Matka kului aika sutjakkaasti kahden pysähdyksen taktiikalla. Onneksemme meidän  hevoset majoittuivat tallissa, joten  karsinoita ei tarvinnut täyttää/tyhjentää, eikä raahata vesiä :) Lupua kävin välillä kävelyttämässä ja herra oli aikas pörhäkällä päällä.

Lupun boxi

Olikohan tää jaba-alue b?

A-areena, b-areena sen takana.Neljän kopla.

Illalla syötiin hyvin ja nukuttiiin vähemmän hyvin, sillä ensimmäisen yön nukuimme meidän autossa :DD Kaikki hotellit olivat täynnä ja reissuun lähdimme yhden päivän suunniteltua aikaisemmin, mutta kokemushan tuokin oli. En kyllä nuku mielellään autossa toista kertaa ellei ole ihan pakko. Yöllä sattui tulemaan hirveä ukonilma ja auton päällä oleva pressu heilui tuulen mukana. Oli vähän karmivaa, kun pressu heilahteli ja samaan aikaan iski jäätävä salama. Hahah minulla rupesi mielikuvitus laukkaamaan tuhankin paljon. Onneksi Lupu oli tallissa eikä jabassa, koska olisi tullut varmasti sieltä läpi...

Hyvin mahtuu!

Oikeen tila-auto sanoisinkos ;)Lupu valmistautuu tuleevaan koitokseen.

A-areenan verkkakenttä.

Hannan personal trainer tuolla oikealla.. :DDD Joo ehkei kummiskaan ;D


Perjantaina oli ensimminen kisapäivä. Lupun luokka (120cm) alkoi päivällä, joten oli hyvin aikaa puunata hevonen kisakuosiin ja vääntää hokkeja. Kentän pohja ei ollut ihan paras mahdollinen, joten laitettiin taakse pidemmät hokit. Verkassa Lupu oli todella jäykkä, eikä olisi millään halunnut pyöristyä edestä. Hanna saikin tehdä aika paljon töitä sileällä sen kanssa. Hypyt sujuivat ongelmitta, joskin heppa oli aika vino.Radalla sitten Lupu teki Hannalle samat temput, mitä minulle Rovaniemellä. Tosin ei ihan niin rajussa muodossa. Heti ensimmäistä estettä lähestyessä Lupu alkoi jumittamaan, mutta onneksi Hanna ei ollut vielä kerennyt mennä lähtölinjan yli. Seuraavalla yrityksellä ongelmitta, mutta yhdelle esteelle, joka oli vieläpä verkkaan päin Lupu jäi kaarteeseen jumittamaan. Hanna kuitenkin pääsi perusradan maaliin. Radan perusteella tiesimme, ettei Lupun käyttäytyminen ole ratsastajasta johtuvaa, jota tulimmekin kisoihin katsomaan. Päätimme kuitenkin seuraavana päivänä startata 130cm luokka puhtaalta pöydältä ja katsoa miten Lupu seuraavana päivänä käyttäytyy.


Lappeenranta city

Eikun kyll mää mielummin siel autossa nukkuisin..
Illalla majoituimme ihanassa kylpylähotellissa ja kävimme syömässä Rossossa tuttujen kanssa. Yllätyksekseni Lappeenranta oli aika nätti kaupunki, ainakin sataman lähettyviltä. Hotelli olikin ihan veden vieressä.


Lauantain verkkaa.

Lauantaina Lupu meni siis 130cm luokan. Verkassa Hannalla oli gramaanit aluksi apuna. Hypyt sujuivat taas ilman ongelmia ja ei muuta kuin radalle. No radalla Hannan odotellessa omaa lähtövuoroa Lupu ihan ilman mitään näkyvää syytä hyppäsi kunnolla takajaloilleen ja näytti että kaatuvat selälleen. Radalla ei kuitenkaan ollut mitään ongelmia. Lupu hyppäsi hyvin, eikä jäänyt kaarteisiin junnaamaan. Yksi pieni hipaisupuomi tarttui matkaan, muttei sen kummenpaa. Viimeiselle okserille Lupu hyppäsi aika selättömästi. Hannan eläinlääkäri näki Lupun radan ja epäili sen olevan selästä kipeä ja mahdollisesti takapolvista. Päätettiin olla starttaamatta sunnuntaina ja antaa lääkärin katsoa seuraavana päivänä Lupua.Sunnuntaina menimme tallille vähän myöhemmin, kun kävimme aamulla kylpylässä. Onneksi ihana Aino ruokki Lupun, niinkuin edellisenäkin päivänä. Melkein heti tultuamme Antti(eläinlääkäri) tuli katsomaan Lupua. Ensin kerroin hänelle ihan viime vuodesta alkaen kaikki tapahtumat, jotta hän pääsi kärryille tapauksesta. Sen jälkeen Antti tunnusteli Lupun kauttaaltaan ja alaselästä Lupu reagoi aika selvästi. Harjatessa Lupu onkin painanut selkää alemmas ja olen ajatellutkin sen olevan sieltä vähän jumissa.


Seuraavaksi suuntasimme ulos tekemään taivutuskokeet. Yllätyksekseni Lupu reagoi oikeaan etujalkaan voimakkaasti ja se oli ihan akuutti. Kuitenkaan ratsastaessa se ei ole sitä ontunut. Antti sanoikin, että se voi johtua takapään vaivoista. Molemmat takajalkojen polvet reagoivat myös taivutuksiin, johon osasinkin varautua. Juoksin myös ympyrällä Lupun rinnalla ja siinäkin Lupu pyrki pitämään päätään ihan vasemmalla.

Valmiina lähtöön!

Lego ja Minde :)

Kävimme vielä maneesissa juoksuttamassa Lupua pehmeällä, jonka jälkeen laitettiin oikeaan etuseen puudutus. Kun puudutus oli vaikuttanut, niin suuntasimme jälleen maneesiin juoksuttamaan. Lupu liikkui selvästi paremmin, joten Antti epäili oikean etusen vuohisnivelessä olevan häikkää. GP -luokan jälkeen Antti aikoi tulla piikittämään Lupun ja sen jälkeen tutkimaan myös Hannan hevoset.


Hihii viikonlopun söpöin kuva ;)Valkoinen unelma Lupun alaselkä piikitettiin, molempien takajalkojen polvet ja oikean etujalan vuohisnivel piikitettiin myös. Lisäksi kaulaan laitettiin myös joitain piikkejä, mutta siihen ei pystynyt tekemään varsinaista kunnon hoitoa, koska ei ollut röntgenlaitetta mukana. Se pitäisi tehdä siis myöhemmin paremmalla kalustolla. Ainoastaan etujalkaa hoidettiin kortisonilla, muihin laitettiin jotain muita mömmöjä :D Antti sanoi, että Lupulla on löysät takapolvet, josta ongelmat luultavasti johtuvat. Lisäksi se on vino rangastaan, joka selittää kaulan ongelmat. Löysät takapolvet ovat yleistä isoilla hevosille, joten Lupu ei ole mikään poikkeustapaus. Se voi aiheuttaa juurikin selkäkipuja ja nivelrikkoa. Siksipä niitä tulisi säännöllisesti pliistrata (en tiedä edes mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa :D), jotta ne pysyisivät kunnossa. Se on kuulemma yleinen hoitotapa eteenkin ravureilla. Pliistrauksen joutuu tekemään joko kuukausien välein tai tiheämmin, riippuen hevosesta.

Lupu on nyt tämän viikon karsinassa, eikä tarhaile ollenkaan. Se saa kävellä ensin 10min päivässä ja joka päivä vähän lisäten. Ensi viikolla voi ravata selästä käsin suoria pikku pätkissä. Vasta sitten, kun Lupu on saanut ravata niin se saa tarhailla eli n. viikon päästä se pääsee tarhailemaan. Että tällaista tällä kertaa!! Toivotaan nyt todellakin, että vika on noissa polvissa ja Lupu tulisi viimeinkin kuntoon! Tämä vuosi ollaan sairasteltu vaan, eikä kukaan ole löytänyt siitä kunnon vikaa. Nyt me tiedetään mikä sitä vaivaa, niin ongelmaa voidaan hoitaa. Oulun klinikalle ei kyllä enää hevosta viedä ellei ole ihan pakko, sillä siellä ei kukaan tiennyt missä mättää.

Ihanan värikäs taivas oli paluumatkalla!

Letkajenkka. Oltiin perillä vasta joskus puol 3 yöllä.

Tämä kausi on varmaankin meidän osalta melko pulkassa ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan. Ehkä johonkin hallikisoihin lähdemme vielä. Pekka tuumasi, että Hanna voisi hevosen kuntouduttua mennä vielä tällä kaudella joihinkin pikku kisoihin, ettei hevoselle jää kipumuistia kisatilanteesta. Toivotaan, että hevonen olisi ensi kaudeksi terve, jotta pääsisimme silloin kunnolla kisaamaan :) Palaamisiin!

Hei, jaksaako kukaan lukea näitä pitkiä ja tarkkoja analyysejä vai kirjoitanko ihan turhaan :D ?  Taidan joskus innostua vähän liikaa..

14 kommenttia:

 1. Paranemisia Lupulle! Oma hevoseni on oireillut vähän saman tyylisesti, joten voipi olla, että saman oloista diaknoosia meilläkin.. Hei olisinko saanut kopioida sinulta muutaman kuvan kisapaikasta ja julkaista blogissani (toki sinun nimi alla) kun asutaan tuolla tallilla jossa kisat olivat, mutta en tajunnut ottaa ainuttakaan kuvaa kisapaikasta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupu kiittää! :)"toivottavasti" hevoseltasi löytyy jokin syy oireiluun, jotta sitä pystyisi hoitamaan. Lupun kanssa meni niin kauan ennen kuin oikea (toivottavasti) diagnoosi saatiin.. Joo saat ottaa, kunhan laitat kuvan alle nimeni; Kirsi Kankaala. :)

   Poista
 2. Jaksetaan lukea! Tämä oli tosi kiinnostava postaus. Toivottavasti Lupu tulee kuntoon!

  VastaaPoista
 3. Hyvä että selvis mistä johtuu Lupun ongelmat! Ja kirjota ihan rauhassa pitkiä analyysejä, kyl mä ainakin jaksan lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, nyt sitä pystyy sitten hoitamaan oikein. Hyvä juttu, että jaksat lukia! ;)

   Poista
 4. Kyllä jaksan lukea analyysejä ja hyvä että selvis! Me ollaan pliistrattu esim hankosidevammaisia erilaisilla pliistereillä. Yks oli klinikalla sekoitettu iso törppö ja peruspliisteriä saa hevostarvikekaupasta,ja sitä hangataan sellasella harjalla joka on ns. kova hammasharja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Mullei tosiaan ole aiempaa kokemusta tuosta pliistrauksesta, mutta eiköhän se tuu tutuksi :)

   Poista
 5. Jaksan aina lukea nää selostukset! :) Meiltäkin bliistrattiin takapolvet kesäkuussa. Mitään varsinaista vammaa tai ontumista ei ollut, mutta varmuuden vuoksi. Yleensä tuosta ei tule edes mitään saikkua, eli normaalisti voi jatkaa jos ei muita piikityksiä / hoitoja ole tehty. Siitä hyvä hoitomuoto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla muidenkin kokemuksia bliistrauksesta! :) itsellä kun ei vielä tuosta kokemusta ole.

   Poista
 6. Mun tammalla on kans ollut _paljon_ häikkää jaloissa. Siis oikeesti ihan käsittämättömiä ontumisia jne. Me kokeiltiin iilimatohoitoa, kun ei haluttu piikittää heppaa, ja sehän toimi! Siis ihan oikeasti, kuulostaa hullulta, mutta ne iilimadot imi jotain juttua hevosesta pois, ja sen jalat oli melkein heti hoidon jälkeen kuivat. Eikä ole ontunut sen jälkeen. Oon nyt käyttänyt iilimatohoitoja jo ihan ennaltaehkäisyynkin. Mun käsittääkseni toimii monenlaiseen vaivaan, esim. ihan vaan lihasten jäykkyyteenkin. :) Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tämmöisten mysteerivaivojen kanssa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa jännä juttu! :D olen vissiin joskus jostakin lukenut noista iilimadoista, että auttaisi. Ei ole vielä tullut sellaista mahdollisuutta että tuollaiseen päästäisiin. Ja lukijoilta tulee niin paljon erilaisia vinkkejä, että menisi jo ihan sekaisin jos kaikkea kokeilisi :) hieno homma, että teillä on tuo hoitomuoto auttanut!

   Poista
 7. Mun hevosella oli myös löysät takapolvet ja ne hoidettiin veripliistrauksella, minkä jälkeen hevonen oli oireeton. Treeniin lisättiin väistöjä, siirtymisiä ja kiipeilyä (tietty Pohjois-Pohjanmaalla vähä hankalaa tasasen maaston takia). Lisäksi takajalkojen kengitystä muutettiin niin, että kengän ulkokaari oli sisäkaarta leveämpi.

  Mites Lupu jaksaa nyt? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla näitä muiden kokemuksia! toivottavasti meillä auttaisi myös pliistraus :) onneksi meidän maastoissa monia isoja ja hyviä hiekkakuoppia, niin on mäkiä missä kiivetä. Myös kentän vieressä on pieni kukkula, joten voi vaikka joka päivä mennä muutaman kerran sen :]

   Poista