tiistai 3. kesäkuuta 2014

SM -kisoihin valmistelua

Kisojen jälkeen pidimme Foxin kanssa rennomman viikon. Päätimme Hannan kanssa tehdä vielä parit viimeistelytreenit loppuviikosta ennen Finnderbyä. Lauantaina kouluvalmentajani Maija ratsasti pitkästä aikaa Foxilla, sillä en itse kerennyt tallille useista ylioppilasjuhlista. Foxi kuulemma oli alkuun ollut vähän kankea, minkä vuoksi se oli hieman tahdittanut ravissa. Vertyessään se oli kuitenkin liikkunut hyvin ja oli paljon suorempi kuin viime kerralla, sekä vasen kierros oli vähän parempi kuin viimeksi. Loppuraveissa Foxi olisi saanut olla vielä vähän rennompi. Tekemistä siis vielä riittää, mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Sunnuntaina oli vuorossa Hannan estetreenit. Laitoin verkkahyppyjen ajaksi jälleen gramaanit, mutta tällä kertaa Foxi tuntui ottavan niistä vain lisää hertsiä samaan aikaan kun traktori hääräsi kentän vieressä. Kerran se alkoi toisessa päässä vetelemään talvella tutuksi tullutta pomppuloikkalaukkaa ja minä taas menin pysäyttämään hevosen ennen sarjaa... Tuo on jäänyt minulle treeneissä vähän liikaa päälle viime talvesta. Hanna onkin jo aika äkäisesti sanonut, etten saisi enää pysäyttää noissa tilanteissa hevosta, vaan jatkaisin työskentelyä siihen asti, kunnes F rauhoittuu.


Tekevälle sattuu...
Hypyt aloitimme ensin ympyrällä, jonka jälkeen jatkoimme vielä kolmennen pystynkin ylitse S -kiemuralla. Foxin  kanssa en olekaan  vielä tuollaista aikaisemmin hypännyt. S-kiemura on kiva tehtävä ja siinä korostuu  hyvien teiden ratsastamisen merkitys, mikä meinaa minulta joskus unohtua. Ihanteellisin laukkamäärä väleihin oli 7 ja 7, mutta välillä otin jompaan kumpaan väliin 8 tai 6 askelta. Tärkeintä oli kuitenkin teiden sujuvuus, eikä niinkään se montako askelta väleihin otettiin. Kuusi askelta ekaan väliin ei kuitenkaan ollut hyvä vaihtoehto, sillä viimeiselle pystylle kääntäminen oli mahdotonta Foxin innostuessa liikaa. 

Gramaanien pois oton jälkeen Foxi oli päänsä kanssa aika epätasainen, muttei silti ollut huono ratsastaa. Tulimme pienen radan, joka alkoi S-kiemuralta, jonka jälkeen kentän ympäri yhden laukan sarja ja lopuksi pitkä vesi. Ennen sarjaa meinasin jälleen pysäyttää Foxin, mutta päätin onneksi jatkaa, sillä enhän minä kisoissakaan voi ottaa aina joka välissä seis. Foxi hyppäsi pitkän veden mukisematta, joten Finnderbyssä sitä ei tarvitse ainakaan panikoida.


Super Keba!
Lopuksi tulimme vielä muutaman isomman hypyn n.130-140cm:n tasolla. Harjoittelimme pitkiä lähestymisiä, mitkä ovat olleet aina minulle hankalia, eteenkin Lupun kanssa ne tuottivat joskus suurta päänvaivaa. Lähestyin pystyjä aika rauhallisin mielin, enkä turhaan panikoinut. Toinen pysty tuli alas, kun tulin vähän lähelle, enkä pysynyt hypyssä riittävän pystyssä. Sarjan a-osa romutettiin kokonaan, kun toin Foxin aivan liian lähelle. Olin täysin valmistautunut, että kielletään b-osalle, mutta Foxi vaan liiteli sen yli upeasti! Korpikylän kisoissa lähdin aina hulluna puskemaan sarjoille, jonka jälkeen olen yrittänyt sitä kaikin keinoin vältellä. Noh, eipä tuo liikaa kiinni pitäminenkään ole kovin hyvä vaihtoehto.Lopuksi tulimme saman radan uudestaan ja vitsit, mikä fiilis oli onnistuneiden hyppyjen jälkeen! Tarvitsen vielä paljon rutiinia isommilta radoilta, mutta hiljaa hyvää tulee. Ei se auta, kun jatkaa treenejä, ei sitä muuten opi.

Maanantaina teimme vain käynti -ja ravijumppaa kevyesti. Jätin Foxin klippaamisen vähän viime tippaan ja noh ehdin ottaa Foxista suurimman osan pois, kunnes meidän klipperi sanoi sopimuksen irti. Kokeilimme neljää muutakin tallilaisten klipperiä, mutta kaikki olivat joko liian pieniä tai terät tylsiä.. Itkuhan siinä pääsi, kun hevonen oli läikikäs ja rantuinen ja kisoihin pitäisi parin päivän päästä lähteä.. Hanna ei pystynyt klipperiään lainaamaan, eikä Heta, joka klippaa Hannan hevoset pääsenyt noin lyhyellä varoitusajalla tulemaan apuun. Ja voitte kuvitella miltä näyttää heppa jota on yritetty monella eri klipperillä ajella ja toiset tekee lyhyempää jälkeä kuin toiset..

(Essi oli maanantaina pitkästä aikaa kuvailemassa, suuri kiitos Essi! <3 Minun pitäisi jo olla pikapikaa pakkailemassa, mutta laitan tähän kuitenkin muutaman kuvan yli 150 kuvan joukosta.)

Ei se onneksi kaukaa niin pahalta näytä..
Mitä tuli opittua kantapään kautta? a) Älä klippaa hevosta kesällä isolla hevosklipperillä, koska sillä on hankala saada ohutta karvaa ajeltua, b) klippaa hevosesi vähintään viikko ennen kilpailua (tällä kertaa en kerennyt koeviikon takia eli parempi olisi ollut jättää hevonen klippaamatta ja c) jos alkaa näyttää siltä, että klipperi lopettaa yhteistyön, niin lopeta hyvissä ajoin, äläkä kokeile miljoonaa eri klipperiä tilalle! Jooh joillekin varmaankin päivänselviä asioita, mutta ei vissiin paljoa järki leikannut tuossa vaiheessa..

Tästä näkee, kuinka Foxille jäi tuohon ryntäisiin kivoja länttejä.. Pääkin on vain toiselta puolen poskesta klipattu. Hahah en oikeesti oo mitenkään suuttunut tässä kuvassa, vaan olen mukamas keskittynyt :D

Keskittynyt ratsukko, Foxi ottaa aika lunkisti!

Tiistaina otettiin vielä ihan vain muutama hyppy ennen kisoja. Verkkahypyt jälleen gramaanien kanssa, joilla F on ehkä jopa nykyään hankalampi/villimpi ratsastaa. Ne ovat kuitenkin alkuverkassa hyvät, koska ilman niitä  tuntuu sitten helpommalta :D Aluksi tulimme pari kertaa puomi-pysty-puomi -jumppaa, jonka jälkeen kolme kertaa jumppasarjan, joka sen jälkeen muutettiin kolmoissarjaksi.

Sen jälkeen tultiinkin heti pieni rata, jottei hyppyjä tulisi liikaa. Alkurata sujui oikein hyvin, kaarteesta hypättävälle okserille tulin ihan jees paikkaan. Hellitin kädellä kuitenkin hieman liian aikaisin, enkä ollut tarpeeksi pystyssä ylävartalolla, joten puomi tuli matkaan. Lyhyt kuuden laukan linja pystylle meni kuitenkin hyvin, kun muistin pysyä pystyssä. Tämän jälkeen kolmoissarja tuli turhan nopeaa ja F tuntui vahvalta, joten pysäytin taas Foxin. Tosin tällä kertaa se ei niin pahasti haitannut, sillä turha lähteä hyppäämään isompaa kolmoissarjaa vähän sinnepäin lähestymisellä.Tulimme sitten okseri-pysty -linjalta asti loppuradan uudelleen, eikä siinä ollut ongelmaa. Sain luvan kanssa tehdä ennen kolmoissarjaa ympyrän, sillä se tosiaan tuli meidän "ei niin suurella" kentällä aika nopeaa linjan jälkeen. Kotona kun Foxi on paljon vahvempi ratsastaa kuin kisoissa, joten vähän annettiin kuskille armoa, heh.

Video kuvattu jälleen puhelimella, joten laatu on sen mukaista. Aivan kaikkia verkkahyppyjä ei tullut videolle.


Hyvällä fiiliksellä lähdemme keskiviikkona kohti Ypäjää ja parin viikon pidempää reissua! Hanna sanoikin, että SM:eissä otetaan ihan rennosti ja radat hypätään harjoituksen kannalta. Aivan sama, vaikka joka ikinen puomi keilattaisiin, mutta sieltä sitä saa arvokasta kokemusta mukaan ensi vuodelle. Jos tuntuu liian hankalalta, niin ainahan sieltä pois pääsee :) Yritetään kuitenkin parhaamme, se on pääasia!


Tyytyväinen ratsukko :)
Pitäkäähän peukkuja meille, jotta selvitään hengissä! Onko joku lukijoista tulossa Finnderbyyn?

38 kommenttia:

 1. ootko ostanut uudet freejumpit? :D Hieno ratsukko ja kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah joo! Oli ihan tuskaa ratsastaa vanhoilla, kun ehti jo tottua parempiin. Kalliiksihan noi tuli... Nyt oon ollut ihan neuroottinen kaikista ovista kulkiessa, etgei mikään vaan tartu kiinni :D

   Kiva kuulla! :)

   Poista
 2. Mä oon tulossa hoitamaan, ehkä törmätään :) Hyvältä näyttää, paljon tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu! Tuu hihkaisee, jos näät mut jossain :) Kiitos paljon!

   Poista
 3. Saanko tehdä bannerin?
  Venla.noppis@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tottakai saat tehdä! :) laitan sulle alkuviikosta säpöä!

   Poista
 4. Heii onneee ihan hirmusesti mitalista!! Yllätitte varmaan kaikki ja itsenne, tsemppiä tulevaisuuteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, tulihan tuo kieltämättä yllätyksenä, kun tavoitteena oli vaan päästä joka kierrokselta maaliin! :D

   Poista
 5. Onnea älyttömästi hyvin menneistä SM-kisoista! :) Postausta odotellessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Postausta tulee alkuviikosta, kunhan tää kaikki härdelli on ohitse ;)

   Poista
 6. Onnea paljon kullasta! Hyvää työtä Kirsi!!

  VastaaPoista
 7. Onnea onnea!! :) ansaittu mitali ja upeeta ratsastusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos!! Paljon ollaan kyllä töitä tehty! :)

   Poista
 8. Paljon onnea!! :) Hienosti ratsastettu :)

  VastaaPoista
 9. Upeaa Kirsi! Olen tosi onnellinen sun puolesta, suuret onnittelut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tää kyllä mahtavaa, kiitokset sulle!! :))

   Poista
 10. superonnittelut erittäin hyvin menneistä SM-kisoista!! :)

  VastaaPoista
 11. Mielettömästi onnea! Upea suoritus SM kisoissa teiltä! Aivan mahtavaa että välillä voittaa joku "ympäri" ratsukko eikä aina samat vanhat naamat:D ja ei todella ollut pahalla vaan hyvällä tää kommentti, taidolla voititte ja hyvä niin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan uskomatonta kerta kaikkiaan! Kiitos paljon! :)

   Poista
 12. Aivan mielettömän hieno suoritus teiltä SM:eissä! Onnea superisti, ootte taitavia :)

  VastaaPoista
 13. Super paljon onnee!:) minkä ikänen muuten oot ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! :) täytin maaliskuussa 17 eli -97 syntynyt

   Poista
 14. Näin sun tokan kierroksen radan, ridasit todella hyvin! Onnea voitosta! :)

  VastaaPoista
 15. Onnea voitosta:):):) Onko sula muuten ig?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! :) Hävettää ihan myöntää, etten vieläkään oo saanut aikaiseksi tehtyy ig tiliä! :D ehkä tässä kesän aikana ;)

   Poista
 16. Paljon paljon onnea Kirsi!! Hyvä asenne eikä turhia paineita ja voittohan sieltä tuli ;D Seuraavaa postausta odotellessa! :D Onnea vielä!

  VastaaPoista
 17. Ei vitsi! Oon lukenu sun blogia aika kauan, mutta jostain syystä en oo ikinä kiinnittäny huomioo, että mikä sun nimi on. :D Sit kuulin, että Kirsi Kankaala voitti junnujen SM-kultaa ja että se on joku tyttö jolla on Hannan entinen heppa. Jotenki en siltikää osannu yhdistää ja tänää vasta kun katoin srl sivui ja näin teidän kuvan, olin ihan et omg!! :D Onnee ihan tooooosi paljon ihan huippu juttu! :)

  VastaaPoista