lauantai 2. tammikuuta 2016

Vuosi 2015 tiivistettynä

Päätin taas tuttuun tapaan tehdä tällaisen vuosikatsaus postauksen, kun nämä ovat olleet varsin tykättyjä. Näiden koosteiden tekemisestä saan itsekin kokonaisvaltaisen käsityksen menneen vuoden tapahtumista. Aikaisempien vuosien koosteet voitte halutessanne lukea näistä linkeistä: vuosi 2011, 2012, 2013 ja 2014.

tammikuu




Tammikuussa treenasimme ahkerasti kohti kevään kisoja. Kävin Hannan treeneissä ja esteet pidettiin vielä pieninä. F oli kotona hypätessä todella kuuma, eikä hommasta meinannut tulla yhtään mitään. Kävimme myös kerran Maijan kouluvalmennuksessa ja F alkoi toimimaan sileällä huomattavasti paremmin. Ratsastin myös useasti Hannan hevosilla ja aloitin autokoulun. Yhdet Sannan treenit jäivät pakkasen takia väliin, mutta pääsimme osallistumaan Petran treeneihin. Petran treeneissä ensimmäinen päivä meni aivan mönkään ja päätimme sitten vaihtaa gägiremmin takaisin naruisesta nahkaiseen. Toisena päivänä hypyt onnistuivat paljon paremmin ja F teki hyviä hyppyjä.

helmikuu





Helmikuu olikin sitten tapahtumarikas kuukausi. Heti kuun alussa Juulia Jyläs tuli Marttilaan pitämään treenejä. F kävi aika kuumana pienessä hallissa, mutta joitakin onnistuneita ratapätkiä saatiin tehtyä. Kävin yhtenä viikonloppuna Rukalla meidän mökillä ja Foxia liikutti sen aikaa Hanna ja Maija. Helmikuussa tanssittiin myös wanhat.


Petran kaksipäiväiset treenit sujuivat ihan kelvollisesti. Kävimme pariin otteeseen Sannan treeneissä; ensimmäisellä kerralla olin itse hukassa, kun hyppäsimme pitästä aikaa rataa. Toisella kerralla treenit onnistuivat super hyvin ja päästiin hyppäämään isoa rataa. Luottavaisin mielin lähdimme loppukuusta kauden ekoihin kisoihin Ypäjälle. Perjantain warm up 120cm nollilla ja lauantain 130cm 0/16vrp. Aamupäivän kengitys ei ollut mennyt aivan nappiin, mikä heijastui radalle. Sunnuntain startin jouduimme perumaan ontuvan hevosen takia. 

maaliskuu





Maaliskuun ensimmäiset neljä päivää vietimme Ypäjällä. Minulla oli hiihtoloma ja tarkoitus oli mennä Ypäjän kisojen jälkeen Helsingin kv-kisoihin. Ontuminen ei kuitenkaan lakannut ja käytimme Foxia ennen Ouluun palaamista Ypäjän klinikalla. Siellä ei kuitenkaan voitu tehdä kummempaa, sillä kavion oli annettava kasvaa. Viikko käveltiin ja toinen viikko ravattiin ja sitten takaisin normaali liikutukseen. Kultaisen kavion gaalassa saimme palkinnon edellisvuoden SM kullasta ja täytin maaliskuussa myös 18 vuotta.


Tauon jälkeen hyppäsin kerran itsenäisesti Ketun kanssa. Sitten olikin Äimäraution kisat, jotka menivät super hyvin: 120cm 3.sija ja 130cm voitto. Ypäjän kansallisissa kokeilin naruturpista 120cm luokassa, mikä ei ollut hyvä valinta, tulos oli kuitenkin 0/4vrp. 130cm luokasta saimme tuplanollan ja sijoituksen. Sunnuntaina 130cm luokassa mokasin sarjalla, josta otimme ensimmäistä kertaa ikinä kiellon. Tulos oli huikeat 18vrp eli huonoin tulos ikinä Ketun kanssa..

huhtikuu



Varsinainen epäonnen kuukausi! Muutama päivä Ypäjän kisojen jälkeen F oli jälleen ep. Emme saaneet klinikalle heti aikaa, joten kahden viikon päästä pääsimme vasta tutkimuksiin. Eläinlääkärin mukaan mitään varsinaista vikaa ei löytynyt ja hän epäili kavion edelleen oireilevan. Kuvissa ei näkynyt mitään muutoksia. Ohjeeksi saimme viikon kävelyä ja sitten ravia. Heti kun Foxilla sai alkaa ravaamaan, niin jalka lämpeni.

Bruno tuli Suomeen kuun lopussa, joten pääsimme näyttämään Kettua osaavalle lääkärille. Brunon mukaan F oli luulttavasti riehunut jäisessä tarhassa, sillä koko heppa oli kauttaaltaan jumissa. Niksauttelun lisäksi vasen etunen piikitettiin. Pääsin huhtikuussa ratsastamaan muutaman kerran Pretalla ja Wiwwellä. Sain myös huhtikuussa ajokortin!

toukokuu




Ratsastin paljon Wiwwellä Eevan lukiessa pääsykokeisiin. Kävin jopa koeratsastamassa ystäväni myytävänä olevaa hevosta. Ketulla sai parin viikon jälkeen aloittaa normaalin treenin ja siitä viikon päästä lähdimme jo Korpikylään ulkokisoihin. Lauantaina voitimme 120cm:n luokan, mutta sunnuntaina F oli liian hätäinen ja otti kolme puomia 130cm:n radalta. Loppukuusta Petra tuli pitämään treenejä; ekana päivänä Kettu oli vieläkin vähän hätäinen hypyissä, mutta toisena päivänä F alkoi vihdoin hyppäämään jo normaalisti ja Brunon hoito näytti auttaneen.

kesäkuu





Heti ensimmäisenä viikonloppuna meillä oli kisat Iisalmessa. Alunperin piti lähteä kv-kisoihin Ypäjälle, mutta takana oli vasta yhdet epätasaisesti menneet ulkokisat tauon jälkeen, joten oli järkevämpää mennä lähikisoihin. Lauantaina hyppäsin 130cm luokan. F sai jonkun allergisenreaktion ennen starttia ja radalla hengitti oudon kuuloisesti. F hyppäsi matalana ja otti kaksi puomia. Sunnuntaina F oli aivan normaali ja hyppäsi puhtaan 125cm radan ja sijoituimme kolmansiksi.



Essi kävi kuvaamassa meitä kahteen otteeseen tallilla. Petran treenit menivät super hyvin ja F teki mielettömiä hyppyjä ja selviydyimme pitkästä radasta erinomaisesti ilman, että Foxilla alkoi keittämään. Lähdimme vikalla viikolla kahden viikon kisareissulle etelään. Salossa hyppäsimme 130cm 0/4vrp, 130cm 8vrp ja 135cm 0/0vrp ja 3.sija! Viimeisellä radalla tuntui siltä, että vihdoin saimme siitä hyvästä tatsista kiinni, mikä meillä oli viime vuonna.

heinäkuu



Salosta jatkoimme Savonlinnaan kisaamaan. Siellä teimme koko viikonlopun 130cm:n tasolla tasaista tulosta, mutta ratsastin turhan varovaisesti, joten emme päässeet kärjen tuntumaan: 4vrp, 0vrp 13.sija ja 0vrp 9.sija. Heinäkuussa oli Petran yksipäiväiset treenit. Kettu oli vähän turhan paljon menossa, mutta hyppäsi silti kivasti. Rovaniemen kisoista ei tullut menestystä matkaan, mutta sen sijaan saimme lisää kokemusta isommilta radoilta: 130cm 1vrp, 135cm 4vrp ja 135-140cm 8/0vrp.

elokuu


Vihdoin koitti yksi kauden pääkisoista eli SM karkelot. Vaikken ajatellut asettavani itselleni paineita mitalin suhteen, niin silti jännitys valtasi mieleni ja ratsastin koko viikonlopun alisuorittaen ja alitemmossa (125cm 1vrp, 130cm 8vrp, 130cm 7vrp ja 140cm 6vrp). SM kultaa ei noilla suorituksilla uudelleen herunut ja olimme lopputuloksissa 10.sijalla. 




Elokuussa kävin elämäni ensimmäistä kertaa festareilla. Kuulimme Hannan muutosta Järvenpäähän ja päätimme muuttaa parin kuukauden päästä Äimärautiolle. Meillä oli Petran treenit, jotka sujuivat oikein kivasti. Tuurin kisat menivät kahden ensimmäisen päivän osalta hyvin. Pääsin eroon yliaikahimmailusta: 130cm 4vrp ja 140cm 3.sija. Joukkue SM luokka ei oikein mennyt putkeen, vaikka meillä olikin loistava joukkue kasassa. Itse kämmäsin viimeisellä kolmossarjalla ja tulokseksi saimme 8vrp 120cm:n luokasta. Loppukuusta F sai turpaan mätäpaiseen, joka puhkaistiin pariin otteeseen ja saimme penisilliinikuurin. 

syyskuu




Syyskuu meni ylppäreihin stressatessa ja lukiessa. Meillä oli Petran treenit maneesissa, jotka menivät yllättävän hyvin. Suoraan ruotsin yo-kokeesta suuntasimme Ypäjän HIHS-karsintoihin. La hyppäsin normi 130cm luokan 0/0 tuloksella (oli kyllä työn takana, sillä F oli todella vahva) ja sijoituimme 7. Karsintaluokka 130 + 135cm meni nappiin ja F tuntui vihdoin hallissakin tosi hyvältä. Sijoituimme 7:lle tilalle ja saimme paikan Helsingin U-25 luokkiin. Äimäraution kisoihin osallistuin vain talkoolaisena.

lokakuu


Muutimme kuun alussa Äimärautiolle uuteen talliin. Petran treenit hypättiin klinikan pienessä hallissa, mutta F oli siitä huolimatta melko rauhallinen. Käytimme Foxin Brunon tarkastuksessa ennen vikoja kisoja. Foxi jälleen niksauteltiin ja etunen piikitettiin. Pienen loman jälkeen Foxilla oli liikaa energiaa ja sen takia hankala ratsastaa. Kokeilin erilaisia kuolaimia sille, mutta mikään ei tuntunut toimivan ja päädyin sitten lopulta vanhaan kolmipalaan. Maija kävi kerran ratsastamassa Ketun ja hänelläkin oli töitä sen kanssa. Aloitimme käymään Tiinan treeneissä ja kerkesimme käydä kaksissa sileäntreeneissä ja kerran hyppytreeneissä Mirellan hallissa. Sain Ketun heti kulkemaan paljon paremmin myös sileällä.



HIHS:issä mokasin ensimmäisenä kisapäivänä ja unohdin radan, joten tulos oli 0/17vrp. Tuosta sisuuntuneena ratsastin seuraavan päivän 135cm luokka nollilla ja sijoituimme viidensiksi! Näin ollen saimme paikan TOP 10 finaaliin. Finaalissa korkeus oli 140cm, enkä ollut hypännyt aiemmin niin isoa rataa sisällä. Teimme super kivan radan, mutta saimme harmillisesti yhden turhan kepin matkaan, joten sijoitus oli 5/10.

marraskuu



Tiina ratsasti pariin otteeseen Ketulla ja sain hyviä neuvoja sileäntyöskentelyyn. Kävin Rukalla talven avajaisissa ja pääsin muotinäytökseen esittelemään vaatteita Äimäraution iltaraveihin. Muuten treenattiin sileällä ja maastossa ja heppa sai olla hyppylomalla. Kävimme katsomassa entistä poniani Katjaa. Loppukuusta menimme Tiinan treeneissä jo vähän puomeja ja kavaletteja.

joulukuu




Foxilla oli yhtenä päivänä paha yskä ja Tiinan treenit jäi sen takia väliin. Käytettiin varalta heppa tähystyksessä ja F sai terveen paperit. Kortisonikuurilla yskä menikin sitten ohitse. Petran treeneissä menimme sileää ja pieniä esteitä. Tiinankin treeneissä esteet pidettiin vielä max. 110cm korkeudella ja Kettu kiikutti minua menemään pitkin hallia. Kävin muutamissa pikkujouluissa ja seuran puurojuhlassa sain jälleen menestyneimmän junioriratsastajan (kansallisella tasolla) tittelin. 

Semmoinen vuosi oli meillä! Huonoa tuuria oli matkassa, mutta päästiin lopulta "vaikeuksien kautta voittoon". Toivotaan parempaa vuotta 2016!

2 kommenttia: