lauantai 7. joulukuuta 2013

Maltti on valttia!

Arki uuden hevosen kanssa on alkanut oikein hyvin. Vielä on paljon opettelemista, sillä Foxi on täysin erilainen ratsastaa kuin Lupu. Tallilla käyminenkin on ollut pitkästä aikaa rentouttavaa ja on ihanaa pelkästään hoitaa hevosta, kun Kettu on niin kiltti. Ratsastaminen ei vielä suju täysin ongelmattomasti, mutta sehän on aivan ymmärrettävää. Vaikka jarrut olisivatkin välillä melko kova sana, niin silti olen iloinen, että hevonen liikkuu itse eteen ja tekee töitä enemmän kuin mielellään. Kettu jaksaisi varmaan laukata viisi tuntia putkeen hallia ympäri :D

Ensimmäiset päivät olen vain tehnyt perus sileäntyöskentelyä kolmipalalla. Ensimmäisenä päivänä minua vietiin kuin märkää rättiä, mutta päivä päivältä on kuitenkin sujunut paremmin. Käynti ja ravia alkavat jo sujua mallikkaasti, mutta laukka on vielä aika työn alla. Hevonen nimittäin helposti pääsee vahvaksi ja näin ollen vauhti rupeaa kummasti kiihtymään. Pitää välillä koittaa mennä vahvemmalla kuolaimella tai gramaaneilla, jotta heppa ei pääse liian vahvaksi.

Facessa oli tällainen hauska kuva!

Tänään oli oikeastaan ensimmäinen kunnon estevalmennus Foxin kanssa. Alkuverkassa hevonen toimi oikein hyvin ja on gägillä huomattavasti helpompi/rauhallisempi ratsastaa. Ravissa tulimme puomilinjaa kaarevasti ja minun piti säilyttää rentous myös puomin yli mentäessä. Laukassa ensimmäiset puomit tulimme vähän pomppien ja vaihtaen laukkoja. Välillä puomit sujuivat oikein hyvin, mutta heti, jos lähdin puskemislinjalle, niin pakka valahti käsiin. Videolta näkeekin hyvin miten käy, jos lähden työntämään tai en ole tarpeeksi jämäkkä Foxille.

Hanna ja Kettu
Pikku hiljaa siirryimme pelkästään pysty pysty linjalle. Ensin tulimme vain ensimmäistä pystyä, jonka jälkeen pysähdys ja peruutus. Taas jos päästin hevosen menemään ensimmäiselle pystylle omin päin, niin jarrutusmatka venyi kymmenellä metrillä. Kun tämä alkoi sujumaan niin tulimme koko linjan, mutta ajatellen kuitenkin niin, että muka pysähdyttäisiin välissä.

Tämän jälkeen tulimme yhtä pystyä yksittäisenä, jonka edessä oli yhden laukan päässä puomi. Tälle onnistuin sitten tunaroimaan oikein kunnolla! En tajua, mitä oikein ajattelin, mutta puomin jälkeen olin jo lähdössä hyppyyn?? ..vaikka este oli vasta askeleen päässä. Näin ollen syöksyin kaulalle ja tein Foxille hypyn mahdollisimman hankalaksi. Raukka kuitenkin selvitti esteen ongelmitta. Samalla lailla tein silloin Winolankin kanssa.. Nähtävästi pitää harjoitella tuota enemmän, koska minulle on paljon helpompaa sellainen ns ponnistuspuomi innari välillä. Tämän jälkeen hommasta ei meinannut tulla mitään ja Hanna päätti käydä selässä katsomassa, onko Foxi oikeasti niin vahva kuin annoin ymmärtää.


Hannan kanssa Foxi ei pahemmin kiskonut, joten vika oli tietysti minussa, kuten arvelinkin. Hanna laittoi hevosen ruotuun ja samalla näytti miten minun kannattaisi ratsastaa Foxilla. Ymmärsin heti paljon paremmin esimerkin kautta ja siksi onkin hyvä, että Hanna voi käydä tarpeen tullen itse selässä. Hypättyäni takaisin kyytiin oli allani kuin täysin eri hevonen! Maltoin odottaa rauhassa estettä. Kerran annoin Foxille periksi linjan viimeiselle esteelle ja päästin hevosen ryykäämään sille. Hanna käski minun pitää pääni kylmänä ja näyttää hevoselle kumpi määrää; viimeinen kerta onnistuikin siten todella hyvin!

Viimeisiä kuvia Lupusta! Hanna ajeli huulipuristimen ja kolmen ihmisen voimin Lupun pään ennen lähtöä. Pikkasen näytti siistimmältä kuin 5 cm:n pituiset korvakarvat :D No sai ne peitettyä korvahupuilla ;D
Paljon on parantamisen varaa, mutta pikku hiljaa hyvä tulee. Foxilla ei ole hypätty kovin usein viime aikoina, jonka kyllä huomaa :D Nämä kontrollitehtävät ovat meille aivan täydellisiä harjoituksia. Pitää alkaa hyppäämään riittävän usein ja harjoittelemaan mahdollisimman usein puomeja/kavalletteja, jotta saataisiin polle rauhoittumaan :) Motivaatio on tällä hetkellä katossa ja tästä on suunta vain ylöspäin!

16 kommenttia:

  1. Onnea paljon ja tsemppiä tulevaan! :) muistuttaa vähän meppiä tämä foxi!

    VastaaPoista
  2. Aivan upea hevonen tuo Foxi! Tsemppiä teille!

    VastaaPoista
  3. Ihanan tulinen tamma. Teistä tulee varmasti hyvä pari ja on varmaan ihanan jännittävää alkaa treenaamaan uudella hevosella! Motivaatiota on varmasti ihan erillä lailla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulisuutta kyllä riittää! Onhan se kieltämättä jännää katsoa mihin tästä päästään ja opetella ratsastamaan erilaisella hevosella :-)

      Poista
  4. Onko toi Lupu niinku Hannan nytte?:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole enää, vaan Lupu ja Winola lähti Hollantiin myyntiin. Viime käsitykseni mukaan Lupu on jo vaihtanut omistajaa.

      Poista
  5. Oon seurannu sun blogia jo tovin ja lukenut kaiken sun ja Lupun ongelmista, ja mun mielestä oli rohkeaa vaihtaa hevosta =) Mietin nyt vaan, että tämä Foxi vaikuttaa tosi haastavalta hevoselta, ettei se vaaan ole liian haastava? Tai siis vahva ja tommonen räjähtävän olonen :)

    Katoitko muita hevosia, vai oliko helpointa vaihtaa ns. Hannan kautta hevonen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep ei Foxikaan mikään maailman helpoin hevonen ole ja sen ratsastamisessa onkin minulla vielä paljon opettelemista. Tuota kysymystä mietinkin paljon ennen päätöksen tekoa. Koeratsastus videolta voi huomata, ettei siinä Foxi ole niin räjähtävä ja vahva eteenkään ennen esteitä. Lähinnä Foxi hermostuu tuollaisista tehtävistä, joissa jankataan samaa asiaa monta kertaa. Siksi sen kanssa onkin helpompaa mennä ratoja, joissa vaihtuu tehtävä koko ajan. Toivon mukaan heppa ei osoittaudu liian hankalaksi, mutta sitä nyt on tässä vaiheessa hankala sanoa. Foxi on niin erilainen hevonen verrattuna Lupuun ja se on herkempi istunnalle, joten vie jonkin aikaa, että näkee alkaako hommat luistaa vai ei. Lupulla totuin välillä puskemaan vartalolla kohti estettä, mikä pitää saada itseltä kitkettyä pois. Heti jos maltan istunnalla paremmin, niin ei Foxi lähde täysiä kohti estettä.

      Toivottavasti kuitenkin saataisiin tamma vähän rauhallisemmaksi tekemällä paljon/lähes joka päivä puomeja/kavalletteja ja vaihdettua rehua johonkin rauhoittavampaan. Keinoja on monia ja varmasti jokin niistä osoittautuu sopivimmaksi.

      Hevosen vaihtoa oltiin mietitty pitkään, muttei mitään oltu vielä lukkoon vedetty. Ajattelin, että seuraavaa hevosta ostaessa kokeilisin mahdollisimman monia hevosia, koska edellisien ostaessa ei kertaakaan menty ihan oppikirjojen mukaan :D (mitä nyt lähdettiin katsomaan yhtä hevosta Ranskaan asti tai Katja ostettiin pelkän kuvan perusteella..) Nyt kuitenkin tarjoitui hyvä diili, jossa kätevästi saatiin Lupu pois ns vaihtokaupalla. Muuten oltaisiin jouduttu odottamaan ensi kesään hakemaan Lupulle parempia tuloksia kisoista jne. Tällä hetkellä ei muutenkaan mene hevoset niin hyvin kaupaksi.

      Poista
    2. oho tulipa pitkä vastaus! :DD

      Poista
    3. Jep toi on kyllä totta, että kun tarjotaan hyvää diiliä siitä ei kannata kieltäytyä! Hannan varmasti helpompi saada myytyä Lupu ja niin ilmeisesti kävi nytkin :D

      Toivottavasti saat sen rauhottumaan, ja onhan se helpompi ratsastaa hevosta joka mieluummin kuumuu kun on eteenpäin potkittavaa mallia =D Täysin toistensa vastakohdat siis, niin näistä itsekin sen kuumemman valitsisin! :D Toki se kultainen keskitie < 3

      Poista
    4. Niin onhan se helpompaa, kun hevonen liikkuu omasta tahdosta eteenpäin. Kultainen keskitie olisi kyllä aika kiva! :D Tykkään kuitenkin aina uusista haasteista ja innolla opettelen ratsastamaan kuumemmalla hevosella :-) Onneksi ollaan nyt menty paljon kavalletteja, eikä meno näytä ainakaan toistaiseksi noin villiltä!

      Poista
  6. Haatetta pukkaaa: http://jennaee.blogspot.fi/2013/12/haaste-hevosenomistajalle.html :)

    VastaaPoista
  7. Huui, mää oon ihan pudonnut kärryiltä kun oot ehtinyt jo vaihtaa hevostakin :D Luin kyllä fb:stä että Lupu on lähdössä, mutta enpä arvannut että on uus heppakin löydetty! Onnea kovasti ja tsemppiä tuleviin koitoksiin!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hahah, tää kaikki kävi niin yllättävän nopeasti, vaikkakin asiaa oltiin mietitty jo pidempään. Kätevästi heppa löytyi saman katon alta :)

      Poista