maanantai 15. lokakuuta 2012

OR 14.10.2012

Noniin nyt vuorossa kisaraportti sunnuntain hallikisoista. Kisat olivat siis Äimärautiolla ja starttasimme luokat: 110cm ja 120cm. Ensimmäinen luokkani alkoi vasta joskus 13.40, joten aamulla ei tarvinnut kovin aikaisin herätä. Kisapaikalla olimme kerrankin sopivaan aikaan, ei yhtään liian aikaisin eikä liian myöhään. Ensimäiseksi menin viemään rokotustodistuksen kansliaan ja katsomaan ratapiirrustusta. Rata näytti oikein simppeliltä, ihan hyvä näin ensimmäisiksi hallikisoiksi. Tämän jälkeen menin varustamaan hevosen ja eikun ratsaille! Kun pääsin Lupun kanssa kentälle vähän ravailemaan, niin meinasi pieni epätoivo iskeä. Lupu oli täysi virtahepo ja auta armias, kun hevosella ei ollut yhtään rautaa suussa. Siellä se ravaili kiikuttaen minua pörheänä ympäri kenttää ja muut ratsastajat saivat varoa meitä. Asiaa hirveästi auttoi se, että joku hevonen hyppäsi tiellä taluttaessa pystyyn ja villitsi vähän meikäläisen hevosta :D Onneksi Lupu lopulta rauhoittui ja lopukta toimi ihan kivasti.

Verryttelyssä onneksi oli Pekka auttamassa. On se aina kivempi, että on joku, joka osaa neuvoa ja nostaa puomeja, kun niin että olisit yksin. Lupu oli verkassa ihan ok, ei oikein vastannut kunnolla pohkeeseen, joten kaarteissa laukka tuntui sammuvan. Radalla sitten Lupu käyttäytyi ihan mallikkaasti ja uskalsi hyvin mennä yleisöpäätyyn. Radalla minusta tuntui, että etenen ihan hyvässä temmossa, mutta kun videosta katsoo, niin suoritus oli alitempoinen ja niin sanoi myös Pekkakin. Otin ainakin yhteen väliin yhden lisä askeleen. Neloselle tie tuli aika jyrkästi kulmasta ja ponnistuspaikka tuli ihan juureen, joten sen surauksena tuli puomi alas. Rata jäikin sitten aika lyhyeen, kun ei päästy uusintaan. Katselin myös muita ratoja ja nähtävästi aika moni muukin tiputti nelos esteen.



120cm verkassa Lupu tuntui painavan todella paljon ohjaan. Hypyt kuitenkin onnistui ihan jees. Pekka käski radalla edetä reilusti eteen, etten jäisi vain paikoille junnaamaan. Rata meni paljon paljon paremmin kun muistin vain edetä. Kaikki meni nappiin, kunnes tultiin viimeiselle esteelle. Tarkoitus oli tulla sille seitsemällä laukalla. Välin olisi päässyt myös oikaisten ja edeten kuudella laukalla. No tietenkin sain muutama askel ennen estettä idiootin älyväläyksen, että mehän mennään perkutarallaa kuudella ja ei muutakuin kannukset kylkiin vaan.. Niinpä niin arvatkaa vain oliko järkevä päätös? No ei! Hevonen otti väliin pienen seitsemännen askeleen ja raukkaparka yrittää kaikin keinoin päästä ylitse esteestä. En tiedä miten se oli mahdollista, mutta Lupu ylitti esteen puhtaasti! Minä lensin melkein selästä alas, mutta ylitimme kuitenkin maalilinjan. Katsojat olivat hieman järkyttyneitä tapahtuneesta ja minua hävetti ihan suunnattomasti.. Minä ihan selvästi näin, että seisemän askelta olisi tullut hitusen lähelle, mutta kuusi aivan liian kaukaa ja siinä tilanteessa olisi pitänyt hieman pidättää, eikä lähtä idioottimaisesti ryntäämään esteelle. Ehkä minulle taisi iskeä taas se viimeisen esteen paniikki, että nyt äkkiä maaliin, kohta tämä on ohi! Tulevaisuudessa en enää koskaan luota näihin äkillisiin hätäpäätöksiin, vaan teen niin kuin on suunniteltukkin.



Aikamme riitti lopulta neljänteen sijaan. Hackamorella Lupu toimi kisoissa ihan ok. Ainakaan se ei venkslaa enää suutaan, mutta se painaa paljon ohjalle ja vetää itsensä rullalle. Kuten näette esim. kaarteessa se painaa kaulansa rullalle ja hidastaa vauhtia, jolloin minun on hankala pitää tempoa yllä. Hackamore on semmoinen kuolain, sille ei nyt vaan voi mitään. Minun pitää vaan opetella ratsastamaan sitä kaarteessa enemmän eteen, ellei kuolaimia pysty alkaa taas käyttämään. Myöskin kääntäminen on vähän hankalampaa, en saa hevosta asettumaan kunnolla sivulle, kun se painaa ohjaan niin paljon. Pitäisi opetella kääntämään hevosta enemmän myöskin jalalla, mutta kyllä sitä kättäkin tarvitsee. Mutta kyllä kun katsoo noita kesän kisavideoita, niin on Lupu paljon tasaisempi suustaan.

Kohta se olisi lähtö Sannan valmennukseen pitkästä aikaa. Viimeksi ollaan käyty varmaankin reilu puoli vuotta sitten. Heippa!

2 kommenttia:

  1. Edelleen paljon paremman näköistä hackiksella. Ei tuo näytä mun mielestä rullaavan, mutta iso hevonen saisi liikkua paremmin takaa eteen. Pitkäjalkaisella ratsastajalla voisi olla helpompaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep, paljon paremman näköistä. Euroopan. Ei se varsinaisesti rullaa itseään, mutta lähinnä tarkoitan sitä, että tuolla kuolaimella se on lähes kokoajan kaulakaarella. Lisäksi painaa tosi paljon ohjalle, mutta se on tyypillistä hackamorella. Nyt yritetäänkin parantaa eteenpäinpyrkimystä, koska tuo kuolain tekee lupusta entistäkin löysemmän. Tästä aiheesta lisää seuraavassa postauksessa :)

      Poista