sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Eipä mene taaskaan kuin elokuvissa

Ei voi oikeasti olla todellista! Kyllä nyt vastustaa tämä harrastus.. Eihän koskaan hevoseton ole huoleton, mutta sanotaanko näin, että toisilla sattuu olemaan vähän parempi tuuri ja toisilla taas ei, mukaanlukien meidät. Jostain syystä alkoi tänään pännimään ihan olan takaa ja tekisi mieli vaan lyödä hanskat tiskiin ja karata yksin jonnekkin kaukaisimpaan maan kolkkaan. Okei, ehkä vähän liioiteltua, mutta siltikin vähän ärsyttää! Tosiaan lyhykäisyydessään meidän piti aloittaa tällä viikolla pitkästä aikaa treenit, joita olin odottanut hartaasti, mutta kuinkas ollakkaan meidän tuurillamme tuli muutama mutka "vaihteeksi" matkaan.

Blogiinkin piti tulla kirjoittelemaan aikaisemmin, mutta aika on ollut taas uskomattoman kortilla, eikä uusia kuvia vielä(kään) ole. Tänä viikonloppuna olisi ollut kerrankin kuvaaja mukana, mutta enköhän ollut lahjakkaasti hukannut toisenkin muistikortin, jota en ollut vielä kertaakaan ehtinyt käyttämään, jippii. Nyt kuitenkin haluan purkaa teille ärsytystä, hahah :D Onneksi sentään syysloma lähestyy vauhdilla ja ehdin silloin kirjoitella lupaamani postaukset valmiiksi. HIHS:iin oli tarkoitus lähteä, mutta se taitaa kuitenkin tänäkin vuonna jäädä välistä. Hööksiltä ei ole vielä tullut sitä BOT-loimea, joka saisi jo olla käytössä. Ärrhh. Lupukin pitäisi vihdoinkin klipata, kunhan vain saadaan ostettua uudet terät.

Totaaa.. :D Tällainen "hieno" otos löytyi kovalevyltä! Ossaa se mennä nätimminkin ;D
Sunnuntaina oli siis muuttopäivä, josta ajattelin kertoa myöhemmin vähän lisää. Tallilla vierähti kummasti aikaa 6,5 tuntia mm. järjestelemällä hirveä kasa tavaraa toiselle tallille. Ihanaa, että pääsimme kuitenkin vanhalle puolelle, jossa on vieläpä kaikki parhaat tyypit <3 Hanna pyysi käydä ratsastamassa Foxilla ja tottakai suostuin ilomielin. Viimeksi olen sillä ratsastanut joskus keväällä, joten mielenkiinnolla odotin miten tällä kertaa menisi. Edellisellä kerralla nimittäin oli lieviä hallinta ongelmia, kun hepalla oli "hitusen" energiaa kiikuttaa minua ympäri maneesia.Tällä kertaa Foxilla oli rauhallisempi vaihde päällä, ainoastaan laukan jälkeen ei meinannut malttaa ravata. Teinkin paljon laukka ravi -siirtymisiä, jottei Foxi pääsisi liian vahvaksi. Loppuravit olisi saanut olla vielä vähän maltillisemmat, mutta sain kuitenkin lopetettua suht rauhalliseen pätkään. Kivaa vaihtelua hitaasti reagoivaan muuliini! ;)

Haiijaaa!
Maija vielä ratsasti Lupulla ensimmäistä kertaa katsoakseen, mitä pitäisi lähteä työstämään tulevissa valmennuksissa. Lupu näytti vastustelevan suustaan jonkin verran ja kaarteissa liike näytti vähän tahdittavalta välillä. Ajoittain maisemien katselu oli Lupun mielestä paljon kivempaa hommaa, josta tulikin sanomisia. Maijan kommentti ratsastuksen jälkeen kutakuinkin näin: "Pääasiassa Lupu liikkuu oikein kivasti, vaikka onkin aika pitkä ja kankeahko hevonen. Kaikki mainitsemasi pohkeeseen reagointi, vinous, tuntuma yms ovat ns pikku juttuja. Isoin ongelma on se, ettei tämän hevosen työskentelymotivaatio ole paras mahdollinen, mitä pitäisi ensi sijaisesti lähteä korjailemaan. Se ei jaksa keskittyä täysin työntekoon, eikä käytä itseään 100%:sti eli työskentelee puoliteholla. Lisäksi sen liike isoksi hevoseksi on liian suppea, joten askelta pitäisi saada venytettyä paremmin. Sitä kautta myös nämä "pienemmät" ongelmat korjaantuvat lähes itsestään, kun moottori saadaan oikeasti käyntiin ja hevonen työskentelemään kunnolla."

Olen tiedostanut, ettei Lupulla ole kovin hyvä motivaatio työntekoon, mutta jotenkin ammattilaisen suusta sen kuultuani, havahduin siihen, että asiaan pitää tulla muutos. Ongelma on siinä, että työskentelen mielelläni sillä mukavuusalueella, joka menee suhteellisen vaivatta, eikä tarvitse alkaa kummemmin vääntämään rautalangasta Lupun kanssa. Takaraivossani "pelkään" pyytää hevoselta enemmän, koska viime keväänä se heitti siitä heti hanskat tiskiin ja alkoi pysähtelemään. Silloin hevonen oli kipeä, joten se vaikutti pysähtelyihin. Kuitenkin välillä minulla on Lupun selässä sellainen tunne, että nyt se saattaa stopata, kun tehdään vaikeita asioita. Kun se ei reagoi kunnolla pohkeeseen eikä siten liiku tarpeeksi eteen, joudun joskus muistuttamaan kannuksella tai raipalla, eikä Lupu siitä oikein tykkää. Nimenomaan silloin Lupu pysähteli, kun vaadin sitä pohkeesta eteen.
Okei, oli meillä hauskaakin viikonloppuna :D
Maanantaina menin Lupulla ilman satulaa selässä olevien parin patin takia. Eipä ne siitä ole mihinkään lähtenyt, vaikka ollaankin menty paljon ilman satulaa. Tiistaina Pupu pääsi kävelykoneeseen. Keskiviikkona olisi pitänyt olla Hannan valmennus, mutta valitettavasti hänellä pamahti uudelleen rintalasta, eikä tietenkään voinut valmennusta pitää. Ei siinä mitään, Lupu pääsi sitten juoksutukseen liinan päähän. Torstaina ryhdistäydyin ja menin satulalla sileäntreenin. Menin kuitenkin aika kevyesti viikonlopun valmennuksia silmällä pitäen, joita ei sitten ollutkaan.. Lupu oli ihan ok, ei mikään super eikä nyt huonokaan. Vähän etupainoinen oli kuitenkin. Perjantaina päätin mennä kuitenkin vielä ilman satulaa maneesissa. Lupu oli aika vänksläys tuulella, eikä homma sujunut kovin kiitettävästi. Laukassa heppa kuitenkin parani ja uskalsin jopa hypätä piiitkästä aikaa kolme kertaa ristikon! Wohoou, joka kerta osui paikatkin!

Kukkuu!!

Noniin ja sitten tuli lauantai, jolloin piti olla Hannan valmennus. Hain hevosen tarhasta ja hoitaessa huomasin, ettei nyt ole kaikki ihan kohdallaan. Lupun etujalat olivat turvoksissa ja vähän lämpimät. Ei ne nyt ihan aivan tukkina kuitenkaan olleet, mutta huomattavasti turvonneet verrattuna normaaliin.. Varustin kuitenkin Lupun ja menin maneesiin kävelemään ja odottamaan Hannan mielipidettä. Kuten osasin arvatakkin, niin ratsastus jäi siihen 5 minuuttiin. Testattiin pari kierrosta ravia ja Lupu ravasi ihan ok. Ei kuitenkaan viitsitty riskeerata hyppytreenillä, koska se ei ainakaan olisi parantanut asiaa. Siispä hevonen takaisin talliin ja kylmäsuojat jalkaan, jonka jälkeen paljon arnikaa ja lämpöpatjat yöksi + muut hoitorutiinit, joista luvassa tarkemmin myöhemmin ;) Ilmeisesti Lupu oli päivällä rallitellut tarhassa, jonka takia jalat olivat turvoksissa? Muuta selitystä toistaiseksi ei ole. Kuumettakaan ei ollut.


Tänään sain aamusta viestiä, ettei Lupua voinut laittaa tarhaan, koska heppa oli heti sännännyt tarhaan ja vetänyt rodeota. Täälläpäin oli muutenkin ollut kauhea myrsky ja jalkojen kannalta oli parempi viedä herra takaisin sisälle. Päivällä tallille tultuani jalat näyttivät hitusen paremmilta, mutta olivat kuitenkin edelleen turvoksissa. Kylmät jalkoihin ja myöhemmin käytiin Hannan kanssa tarkistamassa miten Lupu liikkuu. Ensin suoralla, jossa Lupu meinasi lähteä täysiä minun edelle, kun virtaa oli kertynyt karsinassa seisoskelusta. Seuraavaksi ympyrällä ravia tai no pukkilaukkarodeota. (Onneksi laitoin suitset, heh) Lupu näytti aluksi vähän epäpuhtaalta, kun oli niin jäykkä, mutta vetreytyi siitä kuitenkin. Toiseen suuntaan päästäessä Lupu teki taas sen ärsyttävän tempun eli kun olen laittanut liinan toiselle puolelle ja pyydän sitä kiertämään käynnissä ympäri minua, niin se lähtee siitä pukkilaukkaa täysiä.. Kävi pari kertaa taas kaviot aika läheltä omaa pärstääni, joten äiti kävi varalta hakemassa kypärän. Lupuhan rallitteli kuin viimeistä päivää, välillä lensi takakaviot ja välillä etukaviot :D Liike näytti kuitenkin sen verran hyvältä, että Hanna käski mennä selästä vähän ravailemaan ja sen jälkeen taas hoitamaan jalat.

Yritin ottaa Lupusta hienoa kuvaa, muttei ihan onnistunut :D
Nooh, eihän siitä ratsastamisesta meinannut mitään tulla, kun Lupu oli taas niin muuli kuin olla ja voi. Kai se sitten kulutti kaikki virtansa riehumiseen. Se ei vastannut pohkeeseen ja vänksläsi suullaan.. Siinä sitten itkukurkussa yritin saada hevosta toimimaan ja viimein lopuksi tuli hyvää ravia ja lopetin siihen. Vaikka lopuksi Lupu liikkuikin todella kivasti, niin siltikin ärsytti se, että siihen meni turhan kauan aikaa.. Plääh, haluan koulutreeniin ja äkkiä!

Katsotaan nyt alkuviikosta miten jalat voivat. Lupu oli tänään hommannut vielä kivan haavan takaseen, joten toivottavasti ei vetäise mitään impparia. Keskiviikkona olisi mahdollisesti Maijan kouluvalmennus, jos vaan hevonen on kunnossa! Näköjään ei pidä turhaan intoilla mistään, kun suunnitelmat menee kuitenkin perseelleen..

Noniin nyt lähen nukkumaan ja tuskailemaan alkavaa kouluviikkoa, heipsan!

PS. Tämä blogi tarvitsisi kiperästi uutta ilmettä, joten täytyypi laittaa bannerientekijöille viestiä. ;)

6 kommenttia:

  1. Voi ei, tiellä on kyllä ollut älytöntä epäonnea! Toivotaan, että pääsette pian normitreeniin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo voishan sitä parempi tuurikin olla :D mutta onneksi turvotus on jo jonkin verran laskenut, niin tällä viikolla päästäisiin reenaamaan ;)

      Poista
  2. Ompa ikävä tilanne! :< Oulussa päinhän on ollut nyt hevosinfluenssaa liikkeellä, missä juurikin jalkojen turpoaminen on ollut ensimmäinen "oire". Ihan siis rokotetuillakin hevosilla ollut, toivottavasti teillä ei nyt mitään sellaista olisi, vaan olis ihan jotain pientä turvottelua vaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä näkymin selvittiin onneksi säikähdyksellä! (koputtaa puuta) toivottavasti jalat pysyy nyt jatkossa taas hyvänä, eikä ala turvotella :)

      Poista
  3. Maija osaa varmasti auttaa! On tosi hyvä apu sileän ratsastukseen, mikä on ensimmäinen askel onnistuneeseen hyppäämiseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep odotan jo innolla keskiviikon valmennusta! ;)

      Poista