tiistai 6. toukokuuta 2014

Menneen kuukauden valmennuksia

Huh ei tee hyvää päästää postausväliä liian pitkäksi, kun näitä valmennuksia on tosiaan kertynyt! Itse tykkään katsoa valmennusvideoita, sillä niistä oppii jälkikäteen paljon ja näkee selkeästi mitkä asiat onnistuivat ja mitkä tarvitsevat vielä lisää treeniä. Toivottavasti ette ihan kyllästy näihin "vanhentuneisiin" videoihin ;) Onpahan nämä ainakin itseäni varten!

Ypäjän ja Äimäraution kisojen jälkeen Foxilla oli n. viikon ajan vähän rennompaa. Foxilla kävi myös hieroja ja hän sanoi, ettei F ole vielä kertaakaan aikaisemmin ollut niin hyvä ja vetreä, ja hän on tosiaan hieronut Foxia jo sen ollessa Hannalla. Jotain olen siis tehnyt oikein :) Ainakin paljon ollaan tehty väistöjä!


Huhtikuussa käytiin meidän Rukalla meidän mökillä, kokeilin ekaa kertaa ikinä lautailla ja oli kyllä huippu kivaa ja riittävän haasteellista :D 
Hahah nämä kuvat ei liity postaukseen kyllä mitenkään, mutta pakko hehkuttaa, kun Rukalla teimme itse sushia!! Jos mulla ei ois heppablogia, niin ruokablogia voisin harkita pitäväni ;) Terveisin super syöppö..

30.3 oli Hannan estevalmennus.Verkkahypyt sujuivat hyvin ja niiden jälkeen tulimme pari kertaa molempiin suuntiin pystyä vähän lyhyemmällä tiellä. Foxin kanssa kääntäminen on niin ihanan vaivatonta ja se toimii kuin ajatuksella. 

Tämän jälkeen tulimme okseri-pysty -linjan 5:llä laukalla. Ensimmäisellä kerralla Foxi törkeästi otti itse aloitteen ja säntäsi omin päin kohti estettä... Sen jälkeen tein välissä yhden pysäytyksen, jonka jälkeen Foxi muisti kuunnella kuskia. Tosin myöhemmin se teki saman jutun uudestaan, muttei niin rajusti.. Sen jälkeen  oma ratsastus meni vähän kiskomiseksi, kun jäin varmistelemaan sitä, että minä määrään mistä hypätään.Rata jonka tulimme erissä, kun heppa ei pysynyt hanskassa, ei sujunut kovin mallikkaasti. Itseäni ärsytti ja olisin voinut lopettaa valmennuksen siltä erää :D Hanna päätti että tulemme kerran vielä eri radan korotettuna. Ei kait siinä, estekorkeus ei haitannut, mutta jarruja eniten kaipasin. Ei auttanut  muu kuin tsempata ja tulla rata. Ja kas kummaa hevonen keskittyi kun esteitä nostettiin! Se otti jopa niin hyvin pidätteet vastaan, että jäin liikaa pidättämään, jonka seurauksena sarjan a-osalta puomi putosi. Viimeiselle esteelle tulin vähän turhan lentämällä, mutta muuten ihan kelpo rata!

Tulin vielä uudelleen sarjan ja viimeisen linjan. Sarjan jälkeen jäin kaarteeseen nyppimään liikaa, joten pystylle tuli pieni hyppy. Ajattelin tulla välin kuuden sijasta seitsemällä, mutta en ottanut riittävästi hevosta kiinni, joten Foxi vähän säikähti ja kielsi viimeiselle esteelle. Uudestaan viimeinen linja sujuvalla kaarella ja sujuvalla kuudella askeleella, niin johan onnistui!

Ensimmäisistä kisoistamme Ypäjältä maaliskuulta, luokasta 120cm
2.4 menin ensimmäistä kertaa Foxin kanssa Sanna Backlundin treeneihin. Hevonen oli Sannalle jo ennestään tuttu, joten suurempia esittelyjä ei tarvittu. Alkuverkka + hypyt menivät todella hyvin ja Foxi tuntui olevan hyvin kuulolla. Pari kertaa jouduimme tulemaan pysty-okseri-pysty -linjan uudelleen, kun väleihin piti ottaa lyhyt neljä laukkaa, mutta viimeisessä välissä en saanut Foxia riittävästi takaisin, joten tulimme sen kolmella. Toisella kerralla sen sijaan otin liikaa kiinni ja Foxi otti raviin, joten jouduin pysäyttämään hevosen.

Rata, jonka tulimme oli reilu 110cm, joten ei kovinkaan iso, mutta sitäkin enemmän siinä oli tekemistä. Ahdas maneesi, jossa oli kunnon rata pystyssä ja paljon linjoja, tuotti meille ongelmia, kuten osasinkin olettaa. Mokasin heti 1-2 -linjan tekemällä pidemmän kaaren, joten jouduin tyrkkäämään välissä, jotta sain sen tultua neljällä laukalla. Sanna totesikin, ettei mikään paras aloitus kuuman hevosen kanssa, jolloin se jo heti alku radasta pääsi villiksi. Aloitinkin sitten radan uudestaan ja tulin linjan paremmin. F tuntui linjan jälkeen todella vahvalta, joten tein voltin, josta sain huutia.. Noh enempää en jaksa radasta kertoa, sillä videolta näette kuinka pipariksi se meni.. Foxi vedätti minua 100/0 ja yritin vain epätoivoisesti ohjata sen joko esteelle tai esteen ohi. Sanna sanoi, ettei Foxi ole paras mahdollinen harjoitteluhevonen, mutta erinomainen kilpahevonen. Tottahan tuo periaatteessa on, mutta olen siitä kuitenkin vähän eri mieltä. Toki ihanteellisintahan Foxin kannalta olisi se, että sillä kotona hypättäisiin vain kavalletteja ja kisoissa sitten hypättäisiin kunnolla. Sen sijaan minä taas tarvitsisin paljon treeniä.. Kisoissa Foxi on rauhallinen ja keskittynyt, mutta treeneissä sillä saattaa keittää yli. Itselle tuli valmennuksen jälkeen huono fiilis ja kieltämättä tuli ajateltua, olenko taas valinnut vääränlaisen hevosen itselleni, kuuman ja vain ammattilaisen ratsastaman. Noin viikon asiaa pohdittuani käänsin asian positiiviseksi niin, että minä haluan oppia ratsastamaan kuumalla hevosella ja yritän pärjätä sen kanssa mahdollisimman hyvin.

Ei mitään hajua, mitä tuossa ekassa kuvassa tapahtuu.. :D
Muutaman päivän päästä minulla oli vuorostaan Hannan treenit. Laitoin Foxille pitkästä aikaa gramaanit avuksi. Äiti poisti vahingossa muistikortilta suurimman osan videoista, joten valmennuksesta on vain muutama klippi. Niistä kuitenkin huomaa, ettei mennyt silloinkaan ihan putkeen. Minulla oli edelleen vähän huono fiilis edellisestä treenistä, joten ratsastin huonosti, eikä huvittanut edes kunnolla yrittää. Foxi oli aivan mahdoton, eikä minulla tuntunut olevan mitään päätäntävaltaa vauhdin suhteen.. Onneksi sentään oli ne gramaanit, sillä muuten oltaisiin menty seinienkin läpi. Yksittäiset esteet eivät tuottaneet ongelmaa, mutta kolmen laukan linjalla Foxi lähes tulkoon sekosi! Monta kertaa pysäytimme sen ekan esteen jälkeen ja hädin tuskin sain sen pysähtymään.. Esteet eivät olleet erityisen isoja, mutta pari kertaa käänsin hevosen pois, kun pelkäsin, että se menee oikeasti niiden lävitse.


Treenin jälkeen oli entistäkin huonompi fiilis ja aloin itsekin jo uskoa Sannan "tuomion" olevan täysin oikein.. Seuraavan viikon treenasin joka päivä kavalletteja ja viikonloppuna lähdin kavereiden kanssa Rukalle pienelle lomalle, joka tuntui oikein sopivalta ajankohdalta. Maija ratsasti Foxilla kerran tuona aikana ja hänen mukaansa hevonen oli muuttunut paljon paremmaksi muutamassa kuukaudessa! Onhan siinä vielä paljon työmaata, mutta nykyään sentään pystyy laukassa jo työskentelemään enemmän kuin yhden pääty-ympyrän verran ;) 

Seuraavassa postauksessa sitten Ypäjän kisoista! Vinkkinä voisin antaa sen verran, että miten kuolaimen vaihdos voikaan muuttaa hevosen 1000 kertaa rauhallisemmaksi ;) Koitan saada postauksen tehtyä ennen viikonlopun kisoja.

4 kommenttia:

 1. Vaikka tämä on nyt ns. vanha kommentti, niin sanon silti. Mun mielestä menette jo tosi paljon paremmin ja et ole valinnut väärää hevosta :) Kuitenkin sulla on ammattilaisia ja paljon harjoittelua takana ja edessä niin tulette vielä menestymään Foxin kanssa! Mieti kuinka moni muu bloggaaja menee kovan harjoittelun tuloksena 100/110cm ja te ekoissa kisoissa 120cm! Ei monella ole noin kapasiteetikasta heppaa, ole ylpeä siitä. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä, tällaiset kommentit piristävät kummasti! Olen samaa mieltä kanssasi hevosen valinnasta, sillä varsinkin noiden parin hankalamman viikon jälkeen meno on taas muuttunut aivan toiseen suuntaan. Vaihdoimme takaisin vanhan kuolaimen ja nyt jarrut pelaa! :) tuolloin vain tuli vähän sellainen olo Sannan kommenttejen jälkeen, että klunks enkö voi sitten treenata ollenkaan :D tosin ymmärrän hänen kommenttinsa tuon valmennuksen perusteella, sillä aika kaoottiseltahab tuo näytti :D

   Poista
 2. Tiedän niin hyvin tuon tunteen, tuliko valittua oikea hevonen.. Mä hommasin itelleni "kakkos hevosen" kun selvis että toisella jaloissa sanomista ja halusin kuitenkin jatkaa treenaamista, valmentautumista jne mutta huoh :( Tuntuu etten ikinä opi ratsastamaan tuolla uudella, on mun toisen hevosen täydellinen vastakohta, helvetin kuuma, herkkä ja etupää nousee välillä kun kuumuu niin paljon jnejne. Mutta toisaalta, tuon kanssa kun edistyy edes vähän, minä tai hevonen, niin se tunne on jotain niin ihanaa :) Ja loppujen lopuksi omalla tavallansa täydellinen "opetushevonen", kun kertoo kyllä tasantarkkaan jos mokailee siellä selässä :D Mutta tsemppiä teille, ootte tosiaan munkin mielestä jo edistynyt tosi paljon ja tykkään tästä sun blogista iha himona!!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosen ostaminen ja valinta on aina vähän tuurista kiinni, eikä koskaan voi tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan! Entinen hevoseni oli alusta asti hankala, mutta paljon se myös minulle antoi ja vei eteenpäin. Foxi sen sijaan on aivan erilainen hevonen, joka on jo haaste sinäänsä :D Mutta minähän tykkään haasteista ;) Kuten sanoit, niin nuo tilanteet kun edistyy edes vähän tuntuu aivan mahtavilta ja antaa jaksamista treeneihin.

   Kiitos ja kiva kuulla, että tykkäät! :)

   Poista