sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Lokakuun treenejä ja OR:n kisat

Heipä hei pitkästä aikaa! En ymmärrä miten taas onnistuin pitämään näin pitkän kirjoitustauon! Juuri, kun olin pääsemässä takaisin nykyhetkeen, niin nyt ollaan taas pari kuukautta myöhässä postauksien kanssa... Bloggaamattomuudesta on ollut melkeinpä enemmän haittaa kuin hyötyä. Ei niitä valmennuksia tule niin perin pohjin analysoitua ilman kirjoittamista, ainakaan omalla kohdallani. Tässä kolmen vuoden bloggailun aikana olen huomannut, että blogista on ollut paljon hyötyä. Olen kehittynyt myös kirjoittajana, mutta ennen kaikkea kehittynyt myös ratsastajana ehkä hitusen enemmän, kun olen pohtinut viikoittain omia vahvuuksia ja heikkouksia. Toki pohdin näitä asioita oman pääni sisällä, mutta en todellakaan näin perusteellisesti.

Vähän käytiin maastoilemassa, kun ei enää ollut itikat kiusana :)


Edelleenkään en halua vain skipata lokakuuta ja marraskuuta kokonaan, joten rustailen niistä treenipostaukset tänne, jotta pääsisitte vähän kärryille siitä, mitä ollaan tehty. Toivottavasti saisin parin viikon aikana kirittyä blogin reaaliaikaan :D Kirjoittaminenkin olisi sitten paljon helpompaa! On nimittäin hieman haastavaa muistella menneitä valmennuksia, kun en ole kirjoittanut niistä mitään ylös. Kesällä pidin kalenteria treeneistä ja kirjoitin sinne aina lyhyesti mitä teimme ja miten meni, mutta yllätys yllätys sekin jossain välissä jäi. Minulla alkoi perjantaina lukiossa uusi jakso, joka on onneksi vähän löysempi. Siispä aikaa pitäisi olla myös blogille enemmän.

Maijan treenit 12.9

Aikaisemmin oli jäänyt julkaisematta yksi koulutreenivideo syyskuulta. Tein siitä lyhyen koosteen musiikilla, niin ehkä sen joku jaksaa katsoakin ;) Foxi oli todella hyvä ravissa, mukavan letkeä ja pyöreä. Avotaivutuksessa jonkin verran vastusteli, mutta muuten olin tyytyväinen. Laukka sen sijaan oli ympyrällä mentäessä vielä rentoa, mutta avotaivutusta tehdessä se jännittyi ja tuli edestä vahvaksi. Lopuksi teimme laukassa todella pientä ympyrää ja samanaikaisesti piti pyytää laukkaa reilusti eteenpäin (ei näy kunnolla videolla, kun muistikortti loppui), mikä oli Foxille hankalaa. 



Laukassa pitää siis paljon työstää niitä vaikeampiakin juttuja nyt, kun heppa pysyy kuitenkin ratsastettavissa, eikä lähde kiitolaukkaa ympäri kenttää.

Petran treenit 6-7.10

Tyypilliseen tapaan ensimmäisenä päivänä teimme töitä puomeilla ja kavalleteilla, sekä lopuksi hyppäsimme jumppasarjaa. Laukassa työstimme ensin suoruutta keskihalkaisijalla laukaten isommin eteenpäin. Tämän jälkeen siirryimme linjalle, jonka ensimmäinen kavalletti hypättiin, sen jälkeen piti mennä ravipuomit ja niiden jälkeen taas laukassa yksi kavalletti. Ravipuomit tuottivat päänvaivaa! Foxi yritti laukata niiden yli ja pari kertaa pysähtyi ensimmäiseen väliin ihmetellen, miten ne jalat kuuluisi laittaa. Kyllä se siitä pikku hiljaa alkoi jotenkin sujumaan, kunhan tulin puomit keventäen ja tein voltin ennen puomeja. Jumppasarjalla Foxi yllätti meidät kaikki positiivisesti! Se ei kiirehtinyt väleissä ja hyppäsi tosi hyvin! Tulin linjan vain kolme kertaa, sillä Foxin kaltaiselle hevoselle saman tehtävän toistaminen ei ole ehkä se parhain tapa toimia.


Toisena päivänä oli vuorossa ratatreeniä HIHS:iä silmällä pitäen. Maneesin pohja oli kuitenkin vähän kova, joten mitään hirveän isoa ei hypätty.Verkkahypyt teimme yhdellä pystyllä, jonka edessä oli kahden laukka-askeleen päässä puomi. Foxi teki tällä tehtävällä tosi hyviä hyppyjä ja malttoi kivasti esteelle asti, joka oli lopuksi n.140cm.

Tämän jälkeen tulimme eri linjat läpi ennen rataa eli teimme aluksi pienempiä ratoja. Pysty - kuusi laukkaa - laine - kolme laukkaa - okseri, oli kaikista hankalin linja meille tällä kertaa. Eka välissä jouduin sujumaan enemmän ja toinen väli olikin sitten ahdas. Toisesta suunnasta linja oli huomattavasti helpompi, sillä kuuden laukan linjalla ei tarvinnut erikseen ajatella eteenpäin. Tulimme puoleksi saman linjan myös toisella tavalla: valkoiselta okserilta kaarevasti laineelle kuudella laukalla. Tosin tulin välin seitsemällä, sillä se tuntui siinä tilanteessa paremmalta ratkaisulta, heh. Okei, oli Petrakin samaa mieltä, sillä olisin joutunut kuudella niin paljon sujumaan, joten kolmen laukan linja olisi käynyt ahtaaksi.

"Joko lähtään treenaa?"
Tulimme vielä yhden pienemmän radan, jossa mukana oli kolmoissarja. Laine tuli tällä kertaa kuuden laukan linjalla alas, sillä edelleen jouduin liikaa sujumaan välissä. Linjalle olisi pitänyt tulla jo kaarteesta sujuvammin, jotta kuusi laukkaa olisi tullut kuin itsestään. Se on niin kiva nyppiä laukkaa siellä kaarteessa...! Linjan jälkeinen yksittäinen okseri puuttuu videolta jostain syystä, mutta sen jälkeen Foxilla rupesi vähän keittämään, enkä päässyt kolmoissarjalle sisään. Heppa jäi pomppimaan kaarteeseen, enkä enää kerennyt siihen jalalla reagoimaan, joten jouduin ottamaan seis, ärhh. Uudella yrityksellä pääsimme jatkamaan ja helpotti kyllä kummasti, kun oikaisin tietä hieman sarjalle. Viiden laukan linja kolmoissarjalta pystylle tuli helposti, kun hepalla oli niin paljon poweria laukassa.



Sitten pääsimme vimein varsinaista isompaa rataa hyppäämään. Kaikki sujui melko lailla nappiin viimeiselle linjalle asti, tosin kolmoissarjan c-osa tuli alas, kun heppa oli vähän liikaa menossa ja otin sen jälkeiselle pystylle vuorostaan kuusi laukkaa... on tää hankalaa! Ennen vikaa linjaa Foxi jäi taas vähän pomppimaan kaarteeseen, mutta olisin voinut siitä huolimatta jatkaa, kunnes F käänsi päänsä niin rajusti vasemmalle, että hyppääminen olisi ollut melko hankalaa. Se on kotona tehnyt noin pari kertaa ennenkin, muttei onneksi koskaan (vielä) kisoissa. Lopuksi tulimme pelkän viimeisen linjan uudestaan ja tällä kertaa kuuden laukan linja meinasi jopa käydä ahtaaksi, sillä annoin Foxin laukata välissä hieman liikaa.



Ihan sai olla tyytyväinen valmennuksen jälkeen, mutta kuten huomata saattoi, niin linjat tuottavat meille edelleen päänvaivaa.

Änkeän vielä tähän samaan postaukseen samalla viikolla olleet hallikansalliset, jotka olivat Äimärautiolla. Nämä olivat ainoat hallikilpailut ulkokauden jälkeen ennen HIHS:iä. Jälkeen päin ajateltuna olisi ollut hyvä käydä Ypäjällä yksissä hallikisoissa myös, mutta koeviikon takia ne jäi väliin. Hyppäsin kisoissa vain 120cm:n luokan, sillä halusin säästää hevosta, kun ennen Helsinkiä oli tiedossa vielä Ninan valmennuksen ja Hannan treenit. Onneksi menin pienemmän luokan, sillä pohja ei ollut kovinkaan hyvä.



Hanna pääsi auttamaan kisoihin, mikä oli iso plussa! Verkassa Foxi oli muistaakseni vähän vahva, mutta hyppäsi kuitenkin kivasti. Itse rata olikin yksi laimea esitys, kuin voikaan vain olla. Menin niin alitemmossa koko radan, jonka takia saimme perusradalta yhden aikavirheen?! Ja ikävä kyllä HIHS:issä kävi sama juttu.. Uusintaan ei oltaisi muutenkaan osallistuttu, mutta silti ärsytti. Otin molempiin linjoihin extralaukan, ei siinä, se ei näyttänyt videolla huonolta, mutta mikäli ensi kaudella halutaan hypätä jokunen 135-140cm rata, niin muutosta täytyy tapahtua. Foxin kanssa lisälaukan ottaminen - joihinkin väleihin - ei haittaa, mikäli se on suunniteltua, mutta kaarteissa ja esteiden väleillä pitää silti antaa hevosen laukata enemmän.


Onko kenelläkään lukijoista samaa ongelmaa eli liikaa himmailua laukatessa?

8 kommenttia:

  1. Tunnustan että olen myös himmaillia. Etenkin esteillä ja joskus myös tasaisella. Vaikka poni/hevonen ei meni edes kovaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohtalotoveri siis löytyy! Mulla on myös joskus sitä ongelmaa, että tuntuu et etenen hyvässä vaudissa radalla, mutta todellisuudessa meen semmosta putputilaukkaa, että oksat pois! :D jospa tästä joskus pääsis eroon!

      Poista
  2. Myönnän myös että mulla on ollut tapana ratsastaa välillä alitemmossa :) Sen jälkeen aloin innostua kenttäratsastuksesta ja nyt saakin jo välillä jarrutella! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heheh huippua, kun nyt saat päästellä :D Mää voisin vaihtaa laukkaratsastukseen, kun en uskalla kovin isoja maastareita hypellä ;D

      Poista
  3. Täällä myös yksi himmailija... hevonen on iso ja pitkärunkoinen maantiejyrä, joka menee helposti laakana ja pudottelee, kun vauhtia tulee lisää. Nypin kaikkiin väleihin aina yhden askeleen liikaa, joskus jopa kaksi :P Kokoamistreeniä tarvitsisi tehdä, että saisin hevosen takaosalle paremmin voimaa - eikun lisää treeniä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipäs siihen oikein muukaan auta kuin treeni! Meillä vähän Foxin kanssa samanlainen juttu, että isommassa laukassa saattaa hypätä laakana ja ottaa puomin. Pitäisi ihan perusratsastuksessa koittaa saada laukkaan lisää ulottuvuuksia ja sitä kautta ongelmat toivottavasti vähentyisi esteillä :)

      Poista
  4. Juu, himmailija ilmoittautuu myös täällä! Ja sitten kun tuntuu että himmailusta pääsee eroon, alkaa tykityskausi. Kultaista keskitietä etsiessä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha sitä todellakin etsiessä... :D Tuo tykityskausikin kuulostaa turhan tutulta, kun ihan vain yhden kisaviikonlopunkin aikana osaan valita vaihteen ääripäästä toiseen ;)

      Poista