sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Perusratsastusta

Vihdoin ja viimein päästiin Lupun kanssa aloittamaan treenaaminen. Ensin keskitytään ihan kunnolla perusratsastukseen, koska siinä se ongelman ydin taitaa olla. Sivussa menemme myös pienemmillä esteillä työskentelyä. Tämä koko viikko on siis ollut hyvin "kouluratsastus" painoitteinen. Pekan valmennus oli eilen ja siellä sain taasen uusia niksejä, miten hepan kuuluisi kulkea :)

Sunnuntaina ratsastin palauttelevasti kisojen jäljiltä. Lupu oli tosi kiva, vaikka sillä oli taas eri kuolain suussa (ihan perus kolmipala, ei niin paksu kun meidän oma). Hoidin myöskin Foxin, niin kuin olen koko tämän viikon hoitanutkin. Eli siis perus ruokien laitto, kävelytys ja harjaus. Tajusin ainakin, ettei kannata tämän hevosen kanssa mennä ulos kävelyttämään ilman kunnollista varustusta.. Heppa nimittäin sai hirveät pömäkät muutamasta itikasta ja sen jälkeen oli melko tuskaa saada polle takaisin talliin, huhhuh!

Maanantaina reippailin kaverini kanssa ja pyöräilimme tallille. Meiltä matkaa sinne on 10,5km eli yhteensä 21km tuli pyöräiltyä. Pidin Lupulla vapaapäivän ihan syystäkin, joten kävimme kävelyttämässä Lupua ja Foxia. Pöljänä ihmisenä en ollut edellis päivästä viisastunut ja menimme ulos kävelemään?! Tällä kertaa Foxilla oli naru suussa ja alkumatka luonnistuikin oikein hyvin. Sitten tulimme siihen ns pahimpaan kohtaan ja taas alkoi se sama rumba! Että osaan olla typerä! Hahhah onneksi minä talutin Lupua, joten "pääsin pälkähästä". Lupukin kyllä otti vähän hertsiä, mutta pysyi kuitenkin nahoissaan pienen pusikkoseikkailun jälkeen. Kentälle päästyämme Foxi onneksi rauhoittui ja suuntasimme pika pikaa maneesiin ;D

Crazy cat!

Kamerakaan ei pysynyt menossa mukana

ystäväni Terhi :D (don´t kill me..)

Tiistaina juoksutin Lupuskan kera juoksutustsydeemin.

Keskiviikkona päätin kokeilla taasen meidän omaa kolmipalaa. Lupu meni senkin kanssa ihan jees, mutta oli välillä selvästi enemmän kiinni kuolaimessa. Olisin jopa kaivannut sitä suulla värkkäämistä sen sijaan, että heppa on kuolaimessa kiinni. Lupu meni kuitenkin ihan kivasti aika ajoin kuolaimen kanssa, eikä ollut niin paha sillä, mitä normaalisti. Laukassa tämän kuolaimen kanssa se ei vaan meinaa millään pyöristyä kunnolla, joten siinä saa tehdä töitä ihan kunnolla.

Lopuksi innostuin hyppäämään muutamaa estettä. Ensin ihan normi kavalletteja ja sitten ristikkoa ja pystyä. Lupu meni oikein hienosti, mutta minä tunsin itseni ihan alkeisratsastajaksi. Heiluin kuin mikä perunasäkki siellä selässä ja liioittelin mukaan menoa jollekkin pienelle ristikolle :P (okei ehkä voin myös vähän syyttää pitkiä koulujalustimia..) Pari kertaa toin ihan miten sattuu esteille, mutta Lupu oli onneksi menossa mukana, eikä sanonut itseään irti hommasta.

Torstaina laitoin takaisin sen ohuemman kolmipalalan. Lupu oli huomattavasti parempi! Aluksi tein käynnissä kaikki mahdolliset väistöt läpi ja samat myöskin ravissa. Laukassa hain enemmän pyöreyttä ja tulin muutaman kerran kavalletteja uusintakäännöksillä. Lupu oli supersuper hyvä :-)

Eilen oli siis piiitkästä aikaa Pekan valmennus. Oli oikein mukava nähdä Pekkaa ja vaihtaa kuulumiset. Aluksi rupateltiinkin varmaan vartin verran, että miten tästä eteenpäin alamme toimia. Ensinnäkin nyt pitäisi mennä tasaisesti vain parempaan suuntaan, eikä alaspäin. Siispä keskitymme ihan toden teolla niihin perusasioihin. Lupu kuuluu sellaiseen hevosryhmään, jotka osaavat hypätä ja niillä on siihen halua, mutta tarvitsevat kuitenkin huolellista perustyöstä. Jotkut hevoset ovat taas sellaisia, että ne hyppäävät vaikka betonin läpi ja niiden kanssa ei tarvitse tehdä sileällä niin paljon työtä; kunhan jarru ja kaasu pelaa. (näin kärjistettynä)
Valmennuksen aikana ja jatkossakin vaadimme Lupulta kunnollista peräänantoa. Ei vain niin, että sinne päin, vaan ihan oikeasti kokoajan työskennellen. Lupuhan on aika sitkeä persoona ja koittaa välttää joskus työnteön esimerkiksi heittämällä päätään. Minun pitäisi oppia ennakoimaan nämä tilanteet niin, ettei se pääsisi nousemaan. Heti jos ohjaan tulee painetta, niin hennoilla puolipidätteillä ja pohkeen puristuksella korjataan tilanne.

Aluksi menimme pitkin ohjin käynnissä ajatellen eteen alas. Siinäkin jo Lupu ei saanut nostaa päätänsä ylös ja sen kuului liikkua reippaasti eteenpäin. Pikku hiljaa otimme ravia ympyrällä ja samaa asiaa jauhettiin. Hevosen piti olla ihan höyhenen kevyt edestä ja polkea hyvin takaa. Heti kun hevonen antoi myöten, niin samalla olin kädellä rauhassa ja annoin enemmän vapautta. Niin Lupu oppisi paremmin, että se peräänanto olisi mukavaa ja jos pää nousee, niin tulee vähän epämukavempaa. Välillä teimme siirtymisiä käyntiin ja laukkaan tai pysähdyksiä, eikä niissäkään saanut jännittyä.Josakin vaiheessa teimme myös muutamat etu-ja takaosakäännökset. Aluksi minä sekoilin kumpi nyt tarkoitti kumpaa ja tein miten sattuu, mutta sitten tuli jo ihan ok käännöksiä. Ne oli jopa Lupuksi yllättävän hyviä :D Positiivista oli se, ettei heppa ärtyyntynyt vaikemmista jutuista, niin kuin talvella ja silloin se vain jäkitti paikoillaan.

Ihan loppuun tulimme vielä palkinnoksi pari kertaa puomi-pysty-pysty linjan viidellä ja viidellä askeleella. Vitsit kuin Lupu oli innoissaan! Se heti pidätteen tehtyäni sinkosi kohti estettä :-) Tuli heti tosi hyvä fiilis, kun heppa näytti taas tykkäävän ihan hulluna. Hannan ratsastus on selvästikkin tehnyt tehtävänsä, kun imu on tullut takaisin! Sitä ennenhän se vain meni tasapaksusti esteen luo tai hyytyi loppua kohden. Vaikka esteet olivatkin tosi pieniä, niin ei se menoa haitannut. Ja muutenkin perustyöskentelyn aikana heppa tuntui ajoittain sikamageelta.

Kotiläksyksi saimme harjoitella käynnissä sivuväistöjä (termit ihan hukassa!) niin että muoto säilyy. Vähitellen lisätä suurempia ristiaskelia ja kun käynnissä alkaa sujumaan, niin kokeilla myöskin ravissa. Myöskin pitää mennä vähintään yhtä hyvin kuin valmennuksessa ja vaatia oikeasti siltä hevoselta kulkemaan oikein päin. Yksi ehdottomasti korjattava istuntavirheeni on se, että kaivan käntäpäällä, kun annan pohjetta. Tästä pitää päästä eroon, murr! Palaamisiin!

Ja ihan meinasin jo unohtaa hehkuttaa, että Hanna ja hänen upea prinssi voittivat eilen PM kultaa!! :-)

10 kommenttia:

 1. Hyvä tyttö!!! Näytti ihan super paljon paremmalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan kyllä tossa kieltämättä aika selkee ero ;-)

   Poista
 2. Lupu näytti videolla tosi hienolta!! :)

  VastaaPoista
 3. Kokeileppa joskus/välillä ratsastaa kuolaimettomilal suitsilla, ei hackamoreilla vaan esim. hööksillä myydään. Toiminu mullakhdella hevosella jotka ennen puri kuolaimeen, toiminu myös hypätessä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin joskus ajatellut kokeilevani tuollaista tsydeemiä :)

   Poista