Aloitetaan klippaamisesta. Hevoset klipataan, jotteivät ne hikoilisi niin paljoa liikuttaessa ja hevosten kuivuminen olisi nopeampaa ja helpompaa. Mielestäni on järkevä klipata hevonen, joka on aktiivisessa kilpa-tai harrastekäytössä ja hikoilee paljon. Hevosen kuivattaminen on työlästä puuhaa ja klipattu hevonen kuivuukin hyvin nopeasti. On todella ärsyttävää, jos hevonen on jo heti alkuraveissa ihan hiestä märkä paksun karvan takia ja hengästyy siten paljon nopeammin. Kaikkia hevosia ei tarvitse klipata, vaikka olisivatkin aktiivisessa käytössä. Niillä onkin yleensä lyhyempi karva, joten ne eivät hikoile niin paljoa. Myöskin mielestäni on turhaa klipata hevonen, jota ei liikuteta päivittäin hikiseksi.
Kunnon karvaturri poni ja minä -08 |
Klipattu hevonen on aina loimitettava! Jos et ole valmis loimittamaan hevosta, niin älä klippaa sitä. Klipattu karva ei hylji vettä, eikä se pöyhisty kylmillä ilmoilla, joten loimi on välttämätön. Mieluusti hevoselle puetaan talliin yksi loimi ja ulos toinen. Itse pyrin siihen, että hevosella on vain kaksi loimea päällä. Paksuutta vaihdellaan lämpötilojen mukaan. En tykkää pukea hevosille useampaa loimea, koska hevoselle on paljon mukavampaa mitä vähemmän loimia päällä on. Loimet voivat puristaa je ahdistaa hevosta, eteenkin kun niitä on kerroksittain. Mutta monella tallilla näkee hevosien päällä neljäkin loimea. Itse myöskin suosin ulkona kaulakappaleellisia loimia, koska klipatulla on kaula vaarassa jäätyä. Suomessa kun ollaan, niin jätän hevoselleni jalkoihin ja puoleksi päähän karvat, kun pakkasta on monesti yli 20 astetta. Varsinkin, jos hevonen on kokopäivä tarhauksessa. Kokonaan klipattu hevonen voi paleltua jaloistaan ja päästään helposti. Tietysti on mahdollista klipata hevoselle ainoastaan vauhtiraidat, jolloin se ei välttämättä tarvitse loimea ollenkaan. Näin pääsee vähemmällä vaivannäöllä.
Hevoset ovat kaikki yksilöitä, joten ne myöskin loimitetaan omien tarpeidensa mukaisesti. Toiset eivät tarvitse koskaan loimea ja toiset vetäisevät heti selän jumiin kylmässä. Tämä asia monesti unohtuukin ja sitten kauhistellaan kun hevosella on jo 15 asteen keleillä loimi päällä. Rajansa kullakin, joskus näkee liika hössötystä ja hevosilla on kesälläkin toppaloimi päällä. Jotta mamman mussukka varmasti tarkenee. Hevonen viihtyy mielummin vähän viileässä kun kuumassa, eikä varmasti ole kovinkaan terveellistä laittaa liikaa vaatetta lämpimällä kelillä. Jotkut hevoset tarvitsevat aina paljon vaatetta, kun palelevat jatkuvasti. Jokainen hevosenomistaja tietää, mikä on sille omalle hevoselle paras vaihtoehto.
Vasta klipattu poni, rajat näkyy vielä selvästi |
Mitä olette mieltä tästä hieman sekavasta postauksesta? Kertokaahan toki omia mielipiteitänne, miten itse loimitatte hevosianne. Hyvää syksyn jatkoa kaikille! :)
Meillä tuosta hevosesta tulee sellanen turrikka talveksi, että ainakin vähän on pakko klipata (tallilla ei vaihdeta tallihenkilökunnan puolesta kuivatusloimea talliloimeen esim illalla/aamulla). Mulla ei mitenkään piisais aika odotella neljää tuntia hevosen kuivamista, eikä se ole enää hevosellekkaan siinä vaiheessa hyväksi. Klippaan kuitenkin vain vauhtiraidat kylkiin, kaulan ja mahan alta "harvennan". Näin säästytään edes vähän vähemmillä/ohuemmilla loimilla. Oon muutenkin aika samoilla linjoilla sun kanssa tässä asiassa. :)
VastaaPoistaothellov.blogspot.fi
Joo tuo on hyvä vaihtoehto, niin ei tarvitse tosiaan niin paljon vaatetta. Käynpäs kurkkaamassa tuota pikaa blogisi! :)
Poista