sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Kuolain kamppailua jälleen

Heipsan kaikille lukijoille! Täällä Oulussakin näyttäisi olevan kevät tuloillaan, kun mittarikin näyttää kepiästi plussan puolella olevan :) Joistakin blogeista olen lueskellut, että he pääsevät jo treenaamaan piakkoin kentällä. Meillä sinne ei ole vielä pitkään aikaan asiaa, kun kentällä on vielä puolisen metriä lunta ;D No, mutta toivottavasti lumet sulaisi pian ja starttaisi ulkokausi! Ensi viikon lauantaina on varmaankin kevään viimeiset hallikisat Ruukissa. Ypäjä taidetaan jättää välistä tämän herpes-virushässäkän vuoksi. Mielummin otetaan varman päälle, onhan sitä koko kesä aikaa kiertää kisoja.

Kulunut viikko on mennyt kutakuinkin näin:

Tiistaina menin ilman satulaa. Aluksi hommat tuntuivat natsaavan ja meni ihan hyvin. Lupu kuitenkin alkoi puremaan kiinni kuolaimeen, enkä saanut sitä millään irroitettua siitä. Ratsastus muuttui aika hankalaksi, sillä Lupu oli suustaan todella raskas, enkä saanut sitä edes asettumaan, kun puri niin tiukasti kuolaimeen. Ihan toivoin, että Lupu olisi mielummin venkslannut suullaan kuin purrut siihen kiinni. Eihän koko hommasta tullut sitten mitään ja itsekkin aloin hermostua. Lupukin hermostui ja muistaakseni stoppasikin kerran. Lopuksikkaan ei oikein mennyt kuin elokuvissa.Tuo Lupun kyltti on niin totta!! :D
Keskiviikkona päätin laittaa eilisen kamppailun tuloksena gramaanit. Niillä Lupu painoi aika paljon ohjalle ja oli vähän raskas edestä. Tein siinä sitten paljon väistöjä ja siirtymisiä, jotta saisin etupään vähän kevyemmäksi. Välillä löysytin gramaaniohjan lähes kokonaan pois ja ratsastin pelkästään normiohjalla. Lupu olikin sitten huomattavasti kevyempi. Laukassa taipuminen oli edelleenkin hyvin hankalaa, mutta lopuksi sain kuitenkin ihan siedettävää laukkaa. Tein taas paljon temmonmuutoksia, jotta sitten esteradallakin kaasu ja jarru toimisivat. Loppuraveissa jätin gramaanit omaan varjoonsa ja  Lupu liikkuikin ihan super hyvin!

Torstaina Lupu sai vapaan ja itse innostuin jopa käymään ensimmäistä kertaa tälle vuodelle lenkillä. En tehnyt mitään hirmu pitkää lenkkiä, vaan vähän alle puoleen tuntiin juoksin 4,7 km.


Perjantaina oli sileäntyöskentely päivä. Aluksi näytti jopa ihan lupaavalta, muttei sittenkään... Taas Lupu puri kuolaimeen kiinni, eikä siinä sitten ollutkaan enää mitään tehtävissä. Ratsastus meni ihan kiskomiskilpailuksi ja lopputulos ei ollut kovin kehuttava. Ratsastin n.tunnin ja vasta ihan viimeisillä metreillä tuli ihan kivaa ravia ja laukkaa. Kaikki muu olikin sitten yhtä tuskaa.

Löytyisipä Lupulle nyt nopiasti joku uusi ohuempi kuolain. Kuten olen joskus täällä maininnutkin, meidän nykyinen Sprengerin kolmipala on aivan liian paksu Lupulle. Se Hannan yksi kuolain oli aivan täydellinen Lupulle, muttei sellaista tunnu mistään oikein löytyvän. Se on saman tyylinen kuin tuossa kuvassa, mutta paljon paljon ohuempi.

Joskus epäilen onko Lupu sittenkin joku kirahvi...

"Kato mami kun oon tosi hurja!"
Eilen oli Eevan treenit meidän kotitallilla. Otin kokeiluun yhden ohuemman kolmipalan, joka oli Lupun suuhun hitusen liian pieni. Joopa joo, voin sanoa, ettei ollut paras mahdollinen ratkaisu. Heti jo alussa Lupu kiskoi aika paljon. Se ei kuitenkaan kertaakaan purenut kuolaimeen kiinni, mutta välillä vänksläsi suulla aika paljon tai vastaavasti kiskoi minua satulasta minkä kerkesi. Kuitenkin silloin kun se ei kiskonut eikä venkslannut, niin Lupu liikkui oikein kivasti, muttei niin hyvin kuin sillä toisella kuolaimella :D

Valmennuksen aiheena oli tiukat käännökset, jotka joskus ovat olleet meille hyvin hankalia. Aluksi tulimme ihan vain ristikkoa rennossa laukassa pari kartaa, jonka jälkeen samaista ristikkoa ympyrällä lyhyemmässä laukassa. Tämän jälkeen tulimme lävistäjillä kahta estettä, joiden päällä ei saanut vaihtaa laukkaa vaan piti jatkaa vähän matkaa vastalaukassa ja pyynnöstä vaihtaa uralla laukka. Aluksi ei oikein sujunut, kun Lupu kiskoi ihan sairaan paljon ja itse vain marmatin selässä. Tulin liian reippaasti esteille, joten laukka vaihtui aina itsestään. Lopuksi kuitenkin tuli muutama onnistunut pätkä kun muistin lyhentää tarpeeksi laukkaa.

Sitten siirryttiin niihin varsinaisiin käännöksiin ja tulimme lähinnä kolmea pystyä mutkitellen. Se sujui ihan hyvin, kunhan muistin kääntää ulkoavuilla enkä sisäohjalla! Lopuksi tulimme pari kertaa rataa, joista viimeinen onnistui ihan hyvin. Välillä Lupu kiskoi kaarteissa joka hankaloitti menemistä esimerkiksi yhdelle päädyssä olevalle "sianselälle". Muuten Lupu liikkui ja hyppäsi hyvin ja pelasti kuskin välillä pinteestä. Lopuksi tulimme peljästään pitkällä lähestymisellä yhtä aika pitkää okseria, jonka alla oli vesimatto. Minulle kaikista hankalinta onkin juuri nämä pitkät lähestymiset, kun en oikein näe paikkaa ja alan hätiköimään. Kerran käänsikin Lupun juuri ennen estettä pois, mutta pari viimeistä kertaa onnistui tosi hyvin.

Tunnista jäi ihan jees fiilis. Esteet pysyi aika maltillisella korkeudella, mutta se minusta oli oikein hyvä ratkaisu. Testikuolain ei osoittautunut kovinkaan hyväksi, vaikkei Lupu siihen purrutkaan kiinni. Omalla kuolaimella se on kuitenkin toiminut hypätessä ihan hyvin, muttei sileällä niinkään. Tänään ajattelin silti testata samaista kuolainta vielä sileällä. Maanantaina onkin sitten Pekan treenit Pikkaralassa!

Eipä mulla muuta tällä kertaa. Muistakaahan käydä äänestämässä tuossa oikella olevassa kyselyssä, sillä siihen on tullut vain neljä vastausta ja teitä lukijoita on kuitenkin päälle pari sataa! Hyvää sunnuntaita kaikille! :)

16 kommenttia:

 1. uu tekin ootte Ruukkiin tulossa näköjään :) Hyvältä näyttää hypyt!

  VastaaPoista
 2. Sulla on tosi kiva blogi, kirjoitat mun mielestä tosi kivalla tavalla! :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä te! :)

  Ootko kokeillut tätä:

  http://www.horsepro.fi/tuote/15203/

  Mulla on tuo sekä tavallisena kolmipalana, että D-renkaalla. On vain 14mm paksu ja tosi moni hevonen hyväksyy tuon, vaikka paksumpien kuolainten kanssa olisi ongelmia.

  VastaaPoista
 4. Kiitti! :)

  Olenkin joskus miettinyt tuota kuolainta Lupulle. Olisi kyllä kiva kokeilla tuota! Nuo spergerin kuolaimet ovat vaan sen verran kalliita, ettei viitsisi ihan turhaa ostella, jos ei sitten sovikkaan. Mutta eihän sitä sitten tiedä, vaikka sitä tarvitsisikin joskus tulevaisuudessa jollain toisella hepalla :)Täytyypä harkita tilaamista, kiitos vinkistä ;)

  VastaaPoista
 5. Hei, oletko miettinyt, että ongelma ei välttämättä olekaan itse kuolaimessa, vaan esim siinä, että hevonen ottaakin tukea turpahihnasta. Meillä samalta kuulostavaan ongelmaan nimittäin auttoi alaturpahihnan pois ottaminen. Helppo ja halpa ratkaisu, jota kannattaa kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan mietitty tietysti myös muita vaihtoehtoja. Nyt on hierojakin tilattu,niin tulee selvyys siihen onko jotain lihasperäistä jumia jne. Olen kokeillut ottaa joskus alaturpiksen pois, mutta silloin ei ole auttanut. Voisin tnä kokeilla uudelleen auttaako asiaan vai ei :)

   Poista
 6. Oletko kokeillut Rambon Micklem suitsia? Niistä on ollut huomattavaa apua monille ratsukoille :)

  http://www.williammicklem.com/multibridle.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut. Olisi kyllä mielenkiintoista testata, pistetäänpä korvan taakese ;)

   Poista
  2. Joo ovat kyllä kokeilemisen arvoiset. Kaikilta suitsia kokeilleilta olen kuullut vain positiivista palautetta. Osalla on auttanut esimerkiksi hevosen rynnimiseen esteelle ja osalla pään nyppimiseen sekä tasaisen kuolaintuntuman saavuttamiseen. Micklem suitset ovat erittäin mukavat hevoselle :)

   Poista
 7. Mahtava blogi!! :) Kenen tekemä bannerisi on? Omaanikin olen miettinyt jotain tuonlaista mutta ei oikeen tahdo löytyä ketään kuka tekis....

  VastaaPoista
 8. oho siinä lukeekin.... :---D olenpas sokea.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Joo siinä bannerissa tosiaan lukee kuka on tehnyt :D

   Poista