sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Hevoset voivat yllättää

Huhhuh mikä päivä takana! Tallilla tuli oltua tänään seitsemän tuntia ensin aamutallia tehdessä ja myöhemmin valmentautumassa Äimärautiolla. Kettu yllätti meidät positiivisesti, mutta meidän tuurilla matkaan mahtui myös mutkiakin.. Onneksi Äimiskältä löytyy paljon ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä, jotka olivat heti auttamassa ongelman tullen :)

Eilen päätin juoksuttaa Foxin liinassa sivuohjien kera. Aluksi annoin sen mennä molempiin suuntiin kaikissa askellajeissa ilman sivuohjia. Neiti oli aika kiltisti lukuunottamatta oikeassa laukassa saanutta pukkikohtausta. Kerran Foxi hyppäsi kunnolla ilmaan kaikilla jaloillaan ja nykäisi sivulle.. Tuloksena minä lensin polvilleen maahan, mutta onneksi heppa oli kiltisti eikä päässyt karkuun. Ainakin pidin hyvin liinasta kiinni! 

Lopuksi päästin Foxin ensimmäistä kertaa irti maneesiin. En tiedä onko sitä koskaan irtojuoksutettu (luultavasti ei) ja heppa olikin aluksi ihan ihmeessään, kun sai juosta vapaana. Foxi ei alkuun tajunnut koko asiaa ja sain patistaa sitä liikkeelle. Vauhtiin kun pääsi, niin sitten mentiin sellasta ravia häntä kaarella, että oksat pois! F ei kerennyt juosta kun vain pari minuuttia, koska maneesiin tuli toinen hevonen.

Päivitin myytävänä -sivua, käykäähän kurkkaamassa! (edit; poistin vahingossa koko sivun.... koitan tehdä huomenna uudet)
Tänään olimmekin aamusta asti jo tallilla. Ennen valmennusta klippasin Foxin pään, mutta ei tuolla isolla hevosklipperillä hirmu siistiä jälkeä tullut. Täytyy siistiä huomenna loppuun pikkutrimmerillä, jonka sain lainaan. Tietääkö joku pientä ja mahdollisimman edullista pikkutrimmeriä, jota on hyvä käyttää hevosen siistimiseen? Eteenkin, jos Oulun alueelta sellainen löytyisi, niin olisi superia! 

Yksi kuljetussuoja oli jäänyt heppatarvikeliikkeeseen, joten jouduin laittamaan takasiin meidän BOT -tallisuojat. Olisin voinut toki laittaa patjat + pintelit, mutta olin hieman laiska :D Foxi meni ihan hyvin vinkkaan tosin vähän empien ja rynnäten sisään. Se on matkustanut lähinnä vain hevosautoissa, joten vinkka on vielä aika jännä paikka.

Äimärautiolla alkukäyntejä tehdessä kuulin kilinää jaloista ja kirosin mielessäni, että eiköhän kenkä ole lähtenyt irti. No kyllähän se oli aivan vinksallaan! Ärrhhh pari rumaasanaa tuli päästettyä, kun iski epätoivo, että miten meinaan päästä valmennukseen.. Lopulta kierrettyämme eri tallien pihassa saimme yhden meidän tutun ja mukavan ravimiehen avulla otettua kengän pois ja naulattua sen takaisin paikoilleen. Tuhannet kiitokset!

Petrassa 2012
Ihmeen kaupalla kerkesin valmennukseen, joka onneksi alkoi puoli tuntia myöhässä. Petralle kerroin yli vuoden kuulumiset; lyhykäisyydessään miksi myimme Lupun ja millainen tapaus uusi hevonen on. Aloitimme tuttuun tapaan ensin sileäntyöskentelyllä. Ravissa teimme voltteja, kiemurauraa ja temponvaihteluja. Sain jälleen muistutusta pohkeen pitämisestä lähellä hevosta. Petra sanoikin, että jos en pidä pohjetta lähellä, olen pahoissa ongelmissa ennen kuin huomaankaan. Foxi on vieläpä ollut ammattiratsastajalla, joten se saattaa olla vielä tarkempi pohkeen kanssa.

Ravissa F tuntui oikein hyvälle varsinkin kun tajusin ratsastaa sen kunnolla jalalle. Laukassa rauhallisuus säilyi hyvin, josta olen varsin yllättynyt! Teimme vastalaukkaa, joka parin epäonnistuneen yrityksen jälkeen sujui hyvin, vaikka kotona se on ollut hankalaa. Videoita katsellessa olin jälleen yllättynyt, sillä Foxi välillä värkkäsi kielensä kanssa, mitä se ei ole ainakaan minulla koskaan tehnyt. Täytyy kysyä Hannalta, onko se ennen tehnyt tuota vai mistä moinen johtui. Toivottavasti ei jatka tuota, tosin enpä minä tuntenut selkään mitään! 

Tämän jälkeen aloitimme sitten hyppelöt erilaisilla tehtävillä. Videolta näette taas kaikki onnistumiset ja virheet, mitä tuli. (hypyt alkaa n. 2min kohdasta) Pari kertaa pidätin taas turhan paljon, joilloin paikka ei ollut niin hyvä. Kerran tuli yhteen kahden askeleen väliin kolmas askel. Yhden tehtävän aikana minulla juuttui kiinni ohjat jalustimeen, joten oli vähän hankala ratsastaa :D Valmennus meni super hyvin ja ero oli huomattava verrattuna aikaisempiin! F oli oikeastaan kaiken aikaa rauhassa ja kuunteli pidätteitä, toisin kuin olin olettanut. Pupuloikilta vältyttiin kokonaan.Odotin siis täydellistä katastrooffia kuvitellen, että Kettu vain laukkaisi täysiä ympäri isoa maneesia. En tiedä oliko rauhoittumiseen syynä gramaanit vai uusi paikka. Hanna on joskus sanonut, että F rauhoittuu kisoissa tosipaikan tullen ja keskittyy vain olennaiseen = hyppäämiseen. Kotona taas heppa on paljon hankalempi, kuten olette aikaisemmista videoista ehkä huomanneet. Toivottavasti rauhallisuus säilyy huomennakin ;)

Petra oli oikein tyytyväinen hevosvalintaan ja hänen silmään Kettu näytti sopivammalta minulle niin kokonsa kuin luonteensa puolesta. Huh olin niin helpottunut, sillä olin taas ehtinyt jo kuvitella saavani haukut, minkä "hullun" hevosen olemme ostaneet. (Joo tiedän joskus mieleni laukkaa vähän turhan vilkkaan :D) Ohjeeksi sain vielä pitää kädet tasaisena, hypyssä mennä mahd. vähän mukaan ylävartalolla ja ennen estettä olla rauhallinen, eikä yhtään saa ajatella, että "nyt se este tulee". 

Kaiken kaikkiaan oli mukavaa päästä pitkästä aikaa Petran treeniin ja huomenna taas uudestaan! 

16 kommenttia:

 1. Sulla on aivan mahtavan oloinen hevonen, ihanaa kun se on noin innoissaan! Ratsastat hyvin, etkä provosoidu siitä vaikka hevonen kuumuu. Tosi miellyttävän näköistä menoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Foxi on kyllä super ja onhan se kivaa kun heppa imee itse esteelle, eikä sitä tarvitse sinne puoliväkisin puskea :)

   Poista
 2. Mun mielestä meet ihan tosi hyvin noin erilaisella hevosella, mitä olet viime vuodet mennyt! wautsi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh kiitos! Vielä on paljon parannettavaa ;)

   Poista
 3. Tuliko postaukseen oikea video? Katsoin vain, kun päivämäärä on 5.1.2012? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihan oikea video tuli! Olen näköjään jäänyt kaks vuotta jälkeen :DD Täytyy korjata asia!

   Poista
 4. hyvä kirppu!! oisin halunnu tulla kattoo mutten ehtiny :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etköhän sää tuu näkemään vielä meidän räpiköintiä jatkossakin! ;D

   Poista
 5. tosi kivan näköstä menoa! :)

  VastaaPoista
 6. vautsi, olipas kettu kivannäkönen ja siis paaaaljon rauhallisemman oloinen vaikka ei siitä taida mitään laamaa edes saada siis mutta silti!! :=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olihan se selkeesti rauhallisempi eikä kuskannut mua kuin märkää rättiä. En kylläkään tiedä olisiko ilman gramaaneita noin rauhassa. :D

   Poista
 7. Näyttää tasaiselta, ei ollenkaan niin hätäistä menoa :D mullakin onnistuu välillä juuttumaan ohjat jalustimiin, tosi raivostuttavaa varsinkin kesken radan kun niin käy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Foxin kanssa on nyt muutaman kerran juuttunut jalustimeen ohjat kiinni. Lupun kanssa tätä ongelmaa ei ollut, mutta sillä ei roikkunutkaan ohjat kilometri kaulan takia :D mulla menee ainakin sitten keskittyminen kokonaan niihin ojiin... Toivottavasti kisoissa ei radalla juutu kiinni!

   Poista
 8. Minä olen klipannut kerran hevoseni ihmisten hiusten leikkauskoneella :D siihen hommaan meni neljä päivää.. mutta sellaisella saa hyvin yksityiskohdat tehtyä :) ja muistaakseni maksoi jonku 40 e

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah joo en tosiaan tarvitsisi pientäkonetta kun vain pään ajelemiseen ja siistimiseen. Hevosklipperi meillä jo on, mutta sillä vähän hankala ajella päätä :D kestääkö sellainen hiustenleikkuukone hevosen karvan ajelua? Koiratrimmeri olisi kätsy, mutta maksaa kuitenkin sen sata euroa..

   Poista