tiistai 5. helmikuuta 2013

Super valmennus

Olen kyllä nyt ihan fiiliksissä ja pakko tulla teille hehkuttamaan kuinka hyvä Lupu oli tänään Pekan estetreeneissä. Joudutte kuitenkin vähän pettymään, sillä uusia kuvia eikä videota ole valmennuksesta. Kamera oli kyllä mukana ja akkukin ladattuna, mutta tietenkin muistikortti jäi kotiin :( Kyllä harmittaa, sillä olisi ollut kiva nähdä miltä Lupu näytti ulospäin.

Lauantaina laitettiin Heidin kanssa maneesiin pari kavallettia ja ristikkoa. Alkuverkassa Lupu jälleen pisti vastaan, mutta pehmeni melko pian avuille. Tulimme miniesteillä erilaisia ratoja ja koitin saada hyvää rytmiä. Esteet pysyivät kokoajan pieninä, mutta silti Lupu oli niistä ihan innoissaan. Loppuverkassa heppa oli aivan sikahyvä ja kantoi itseään todella hyvin :)

Sunnuntaina menimme Heidin kanssa pellolle ratsastamaan. Sinne oli tullut viime kerrasta hirmuisesti lisää lunta ja hankea oli n.80cm. Hepat joutuivat siis tarpomaan aika paljon. Aluksi Lupu ei olisi millään jaksanut ravata, mutta syttyi sitten pikku hiljaa. Laukka oli aivan ihanaa, kun Lupu vain pomppi hangessa ja nautti rennosta menosta. Pari kertaa otettiin vähän spurttia ja siitähän Lupu vasta innostuikin! Laukan jälkeen ei olisi millään malttanut ravata ja pari kertaa yritti nousta pystyynkin ;)

Ettei tulis ihan kuvatonta postausta... Supergroomi ja hepo kisoissa ;)


Maanantaina eli eilen Lupulla oli taas hankalapäivä. Luultavasti hankitreenistä meni vähän jumiin. Aluksi hommasta ei meinannut tulla yhtään mitään, vaikka edelleenkin tein vain ihan helppoja juttuja. En ole vielä uskaltanut pyytää Lupulta väistöjä ravissa, pitää ensin saada se toimimaan edes niillä ympyröillä :D Hannan ohjeistuksella Lupu alkoi pikku hiljaa antamaan periksi. Hannan lähdettyä maneesista Lupu alkoi tuntua jo ihan hyvältä, kunnes muuttui kovaksi suusta. Joskus Lupu saattaa siis mennä ihan hyvin ja on suusta hiljaa, mutta on kuitenkin suusta jähmeä ja puree kuolaimeen kiinni. Se ei kulje silloin ihan rentona ja rehellisesti, vaikka ulospäin ehkä siltä voi näyttääkkin. Toinen "vaihtoehto" on sitten se ainaisen pään heittely ja kuolaimen vänkslääminen.

Meinasi alkaa raastamaan hermoja, kun en vain saanut Lupua edestä kevyeksi. Lupukin alkoi jo väsähtämään ja muuttui hitaaksi pohkeelle. Yhdessä vaiheessa se ei edes halunnut ravata, vaan meni laukkaravi sekoitusta. Onneksi sain kuitenkin lopulta hevosen kevyeksi ja lopetin äkkiä ratsastuksen siihen. Huhhuh oli hommaa!

Tänään oli Pekan treenit ja vieläpä kotitallilla, niin ei tarvinnut lähteä matkustamaan Pikkaralaan. Vähän meinasi jännittää ennen valmennusta, sillä en edes muista millon viimeksi olen ollut Pekan treeneissä saatikka estetreeneissä. Aluksi keskusteltiin vähän Pekan kanssa siitä mitä Lupu on nyt viime aikoina tehnyt. Verkkailin siinä sitten vähän itsenäisesti hevosta ravissa ja laukassa ja Pekka katsoi miten Lupu liikkui. Hän ei ainakaan nähnyt mitään epäpuhtautta yms.


Aloitettiin hypyt ensin ravissa. Pystyn edessä oli puomi, jolle piti tulla todella hiljaa ja maltilla. Siinä Lupu sai hyvää jumppaa ja pääsin itse korjaamaan selkääni suoremmaksi ja harjoittelemaan malttamista. Lopuksi ravihyppyeste oli aika korkea n.115cm? Tässä tehtävässä ei ilmennyt mitään ongelmia ja Lupu hyppäsi hyvin. Kerran aikaisemmin ollaan Pekan treeneissä hypätty ravista esteitä ja pikkaisen oli eri menoa mitä viimeksi :D Seuraavaksi tultiin samaista pystyä ja myöskin toista, joka oli toisella lävistäjällä. Molempien esteiden edessä oli puomi, jonka jälkeen yksi laukka ja este. Puomille piti tulla mahdollisimman lähelle ja tämäkin tehtävä sujui helposti.

Puomit otettiin pois ja aloimme tulemaan eri etäisyystehtäviä. Kolme eri linjaa eri laukoilla, 7, 6 ja 5 laukkaa. Etäisyystehtävätkin meni ihan nappiin, jotka ennen ovat olleet meille aika hankalia.. Varsinkin tasan vuosi sitten.. No, mutta seuraavaksi teimme muutaman kerran aikaratsastuskäännöksiä kahdella esteellä. Ensin esteen päällä käännös kohti seinää ja sitten toisin päin eli uralta käännös tiukasti esteelle. Eka kerralla Lupu kääntyi vähän turhankin äkäisesti ja heppa kävi aika kuumana. Muuten onnistui aika hyvin.

Lopuksi tulimme vielä radan, jossa oli yhteensä 10 hyppyä mukaanlukien sarjan. Rata tultiin 110-115cm korkeudella. Mietin ennen rataa, että mitäköhän tästä tulee, sillä tämä oli ensimmäinen hyppykerta pitkään aikaan ja heti rataa piti hypätä. No rata menikin sitten ihan tosi hyvin! :)) Lupu kävi aika kierroksilla ja pidätteet eivät aina mennyt ihan läpi. Paikat sujui kaikki kohdilleen ja rytmi pysyi tasaisena. Ainut ongelma, johon pitää puuttua on se, että Lupu oikaisee esteelle ja puskee kaarteessa sitä kohden. Sen pitäisi taipua paremmin ja jatkaa esteen jälkeen suoraan. Muuten fiilikset olivat korkealla ja ollaan aika hyvässä jamassa ajatellen viime aikojen treenimäärää. Ei hypätty sitten enempää, koska kuitenkin Lupu on vielä vasta palailemassa normáaliin treeniin.

Ensi viikollakin Pekka on tulossa valmentamaan minua ja Hannaa Oulunsaloon. Kun olin hoitanut Lupun pois, kävin vielä auttamassa Hannaa puomien nostajana. Perjantaina olisi jälleen Hannan valmennus ja koitan muistaa ottaa tällä kertaa muistikortin mukaan! ;)



10 kommenttia:

  1. missä tallilla toi valmennus oli :)?

    VastaaPoista
  2. Oulunsalossa, Hannan maneesilla. (Marttilassa)Hannan oma talli siis ja Lupu asuu kyseisellä tallilla :)

    VastaaPoista
  3. mitenkään sun valmentajan ammattitaitoa haukkumatta, onko ihan fiksua lähteä 'saikulla' olleen hevosen kanssa suoraan hyppään 115cm esteitä? Eiks se oo kuitenkin ollut hyppäämättä vaikka kuinka kauan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmentajani osaa kyllä katsoa, mihin hevoseni on kykeneväinen ja ennen valmennuksen alkua keskustelimme, mitä Lupu nyt saa tehdä ja katsoimme tarkasti miten se liikkui. :) Lupu ei ole varsinaisesti ollut kovinkaan kauaa ns saikulla. Ainoastaan sillä on ollut kevyempää ja yksi viikko oli kokonaan kävelyä piikityksen takia. Olen kuitenkin päässyt nyt sillä ratsastamaan normaalisti ja ennen syyn löytymistäkin oli kunnon treenipätkiä, kunnes Lupu alkoi taas pysähtelemään.

      Lupulla ei kuitenkaan ilmennyt mitään suurempaa vikaa, jonka takia olisi pitänyt olla pidempään poissa treeneistä. Nyt olen sillä jo reilun viikon ajan ratsastanut täyspainotteisesti ja eläinlääkäreiden mukaan sai aloittaa heti normaali käyttö. Me ei kuitenkaan aivan heti haluttu ottaa valmennusta, vaan ensin menin itsenäisesti lähinnä sileällä.Ennen tätä valmennusta meillä oli hannan puomi/kavalletti treeni ja tässä kuukauden aikana on ollut pari muutakin kavalletti/minieste treeniä, joten et voi sanoa, että olemme lähteneet heti hyppäämään "saikun" jälkeen isompaa. Lupulle kuitenkaan ei ole vielä 110-115cm esteet kovinkaan isoja, eikä hevosen tarvitse niissä paljoa nähdä vaivaa. Ennen radan hyppäämistä ei otettu kovin montaa hyppyä kuitenkaan, joten hyppyjä valmennuksen aikana tuli normaalia vähemmän. (Valmennus kestikin n.45min.) Eihän me tietenkään rataa olla pidempää rataa hypätty kuukausiin, mutta niinkuin sanoin, olemme tehneet paljon puomi/kavalletti työskentelyä :)

      Poista
  4. Juuri näin, niinkuin sanoit yllä. Tuo korkeus ei ole tuolle hevoselle vielä korkea :)

    VastaaPoista
  5. Moikka,
    luin ht.netissä yhtä ketjua, jossa joku tyttö Oulusta etsi kuvattavia hevosia.
    Huomasin kommenttisi, (sähköpostistasi tunnistin sinut) jossa kerroit että sinua ja Lupua saisi tulla kuvailemaan. Kommentoinkin jo siihen ketjuun että "täällä ilmoittautuu yksi innokas valokuvailija". Ketju kuitenkin tippui jonnekkin afroavaruuteen, joten ajattelin ottaa sinuun yhteyttä blogisi kautta! :)

    Tosiaan, olisin mahdollisesti kiinnostunut tulemaan kuvailemaan teitä. Ilmaiseksi tietenkin, en kehtaa pyytää kuvistani maksua missään nimessä! :D Kuviani näet osoitteesta http://kirmailevat.blogspot.fi/ Tulisin mielelläni kuvailemaan, jos vain joku kuviani huolii D:
    En tiedä muistatko mua, mutta vuokrasin reilu vuosi sitten Kattjaa Marttilassa ... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo olet ilman muuta tervetullut tulemaan kuvailemaan meitä! :) Kuvia minun ja Lupun ratsasteluista on aika vähän, sillä kuvaajaa ei aina meinaa löytyä. Ja muistan sinut kyllä ;) Ilmoita vaan minulle, milloin sinun olisi mahdollisuus tulla kuvailemaan. Itse kuitenkin käyn tallilla lähes joka päivä.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Kiva! :D Laitatko vaikka sun sähköposti osotteen, niin voit vaikka siellä antaa sun puhelinnumeron jotta voidaan sopia joku pv. millon tulisin? :)

      Poista
    4. kirppu.kankaala@hotmail.com

      Poista