keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Erikoispostaus #2

Uusi talli
Hei! Tänään sain vihdoinkin aikaiseksi kuvailla vähän tallia :) Valitettavasti, en pihalta, pikkutallista enkä kävelykoneesta ottanut kuvia. Laitoin myös muutaman vanhemman kuvan mukaan. Toivottavasti pidätte! Voisin tehdä taas sitten 30 lukijan kunniaksi jonkun erikoispostauksen :) Nytkin teitä on jo 18!

Lupu ja Katja asuvat Oulunsalossa, yksityistallissa johon mahtuu 21 hevosta. Tallirakennuksia on yhteensä kolme.

Tallillamma toimii puolihoito. Eli arki päivisin tallityöntekijä huolehtii hevoset ulos, tekee aamu ja päivätallin, putsaa karsinat, lanaa maneesin ja siivoilee paikkoja jne. Iltatalli vuorot kulkevat hevosten omistajilla. Viikonloppuisin kulkevat myös aamu-ja päivätalli vuorot, jotka on molemmat samassa. Niitä on paljon harvemmin. Jokainen putsaa oman hevosensa karsinan viikonloppuisin.

Ratsastus ja valmentautumis mahdollisuudet ovat loistavat! Tallilla on maneesi, kenttä, peltoja ja todella hyvät maastot. Tallilla käy useita valmentajia ja kaikki valmennukset merkitään kalenteriin, joten muut tietävät välttää turhaa ruuhkaa. Muutenkaan maneesissa on hirmu harvoin ruuhkaa. Monesti ratsastan ihan yksin tai 1-2 muun kanssa. Tallilla on hyvä estekalusto ja niin hirveästi puomeja, ettei osaa lähes koskaan käytetä. Maastoreitit ei  lopu kesken ja lähistöllä on useita suuria hiekkakuoppia jossa voi kiipeillä.

Vanhatalli
Hevoset tarhailevat kokopäivän, mutta jos omistaja haluaa voi olla myös puolipäivää. Jokaisella hevosella on isot tarhat ja voivat tarhailla joko yksin tai yhdessä. Tarhoissa on kunnollinen hiekkapohja, joka ei ole koskaan lällyinen. Kesällä käytössä on myös laitumet.

Pikkutallissa on kolme karsina paikkaa, mutta siinä asuu vain kaksi hevosta. Se on kaikista vanhin talli, jossa alunperin oli vain Hannan hevoset. Se on ollut kauan tyhjillään ja n.kuukausi sitten siihen muutti ne 2 hevosta. Talli on pieni kooltaan ja yhteen karsinaan mennään toisen karsinan sisältä. Karsinat ovat kuitenkin iso kokoisia. Vesi tulee automaateista hevosille.Talvisin käytössä on lämpöpuhallin.Tallissa ei ole yhtään erillistä huonetta. Varusteille on kuitenkin tilaa.

Vanhatalli on maneesin toisessa päässä. Siellä majailee 8 hevosta. Tallissa on iso, viihtyisä oleskelutila/keittiö ja tilava varuste huone. Loimien kuivatushuoneessa on pesukone ja loimienpesukone. Tallissa on pesupaikka ja hoitopaikka, jossa on lämpölamput. Myös käytävällä on hoitopaikka. Tallista pääsee suoraan maneesiin. Tallin ulkopuolella on ovilla suljettu katos, jossa on heinät ja rehut. Talli on todella viihtyisä. Karsinat ovat isoja 3/3 metriä. Tallissa on iso wc.

Uudessa tallissa on 10 hevosta. Talli oli ennen vain pelkkä halli. Tässä tallissa asuu minun hevoset. Talli ei ole ehkä niin "viihtyisä" ja kotoisa kun vahatalli ja pikkutalli, mutta silti itse tykkään siitä paljon. Karsinan ovet ovat hyvin koristeelliset. Tässäkin tallissa karsinat ovat isokokoisia. Tallissa on iso, tilava pesupaikka ja hoitopaikka, jossa on myös lämpölamput. Loimien kuivatushuoneessa on pesukone. Tallissa on pini vessa, mutta hyvin siellä mahtuu istuskelemaan. Varustehuone on kieltämättä ahdas, mutta onneksi tallilla on iso varasto johon mahtuu loimia sun muuta. Keittiö ei ole niin hieno kun vanhassatallissa, mutta ei se meitä haittaa :) Jarkolle(Hannan isä) ollaan lähetetty toive, että saataisiin siihen myös sohva. Heinävarasto on todella suuri. Tästäkin tallista pääsee sisäkautta maneesiin, joten sateella ei kastu jne.

Kaikki tallit täyttävät EU:n kriteerit. Tallilla on myös lantalan viereisessä "varastossa" kävelykone. Kävelykoneessa on myös mäki toiminto, eli hevonen voi kävellä ylämäkeen. Olemme olleet tallilla 1,5 vuotta ja mihinkään emme ole lähdössä. Tallilla on hirmu hyvä ilmapiiri eli ei ole mitään yli nipottajia, mitä oli silloin kun tulimme. Ne saivatkin aika nopeaa lähdöt, kun valittivat turhanpäiväisistä asioista ja heille ei mikään kelvannut. Yksikin tyyppi on saanut useammalta tallilta porttikiellon, myös Marttilasta. :D Jos tallilla menee jokin asia rikki se korjataan lähes heti. Muutenkin tallilla on ihanan siistiä! Kentällä ei ole vielä ollut aitoja, mutta ne on aloitettu jo rakentamaan, tolpat laitettiin syksyllä pystyyn. Yhtä asiaa aion Jarkolle ennen syksyä ehdottaa. Nimittäin kentälle valot, niin pystyisi syksylläkin illemmalla käydä ratsastamassa. :)) 




Vanhatalli




Uuden tallin varustehuone

Uusitalli

Uudentallin loimienkuivatushuone

Uudentallin pesupaikka

Uudentallin hoitopaikka+lämpölamput

Uusi talli


Uusitalli



Uudentallin keittiöstä

Uusitalli, keittiö


Uudentallin heinävarasto
Uusitalli

Komenttia!! Teenkö jatkossa tällaisia erikoispostauksia vai en? :)



 

1 kommentti: