lauantai 4. toukokuuta 2013

Tuomiopäivä

Huhheijaa väsyttää ihan hulluna, mutta koitan silti yrittää kirjoittaa tänne tämän päiväisestä Lupun hoidosta. Edelleenkään ei ole uutta materiaalia, mutta lupaan ryhdistäytyä ensi viikolla ja ottaa Lupusta myös rakennekuvia!

Alkuviikon Hanna siis ratsasti edelleen Lupulla. Ratsastaessa se oli vähän vaihdellut, joku päivä oli ollut parempi, mutta esimerkiksi perjantaina heppa oli aika kankea. Itse olen ollut vierestä katsojan roolissa ja päivän liikunta on koostunut lähinnä koulumatkojen pyöräilemiseen.Uhh minustahan tullee kohta hirveä pullukka :D

Tänään suuntasimme nokkamme kohti Aaltokangasta ja siellä Lupu pääsi Brunon käsittelyyn. Bruno on siis suosittu Belgialainen eläinlääkäri/kiropraktikko. Kiitän todella onneani, että veimme Lupun hänen käsittelyyn! Sillä nyt toivottavasti vihdoinkin päästiin ongelmien ytimeen! Aluksi annoimme Brunolle kirjeen, johon Hanna oli kirjoittanut englanniksi Lupun ongelmista. (Joo ei siis olla mamman kanssa mitenkään huikean hyviä englannissa, joten parempi näin :) ) Heti tämän luettuaan Bruno tuntui tietävän mikä Lupua mahdollisesti vaivaa ja alkoi käsittelemään heti varmoin ottein Lupua. Aika hurjaltahan se välillä näytti, kun hän paineli eristä kohti hevosta, niin Lupu näytti reagoivan aika voimakkaasti niihin.

Vähän epäselvä kuva, mutta Lupu pitää kiinni tyttökaveristaan ;)


Alku tunnustelujen jälkeen juoksutin hevosta liinassa, jotta Bruno näkisi miten se liikkuu. Välillä hän teki taas jotain ja juoksutin uudelleen. Näiden jälkeen, (johon oli mennyt ehkä maksimissaan vartti) hän totesi, että hevonen on aivan jumissa päästä,kaulasta ja selästä. Ja se heijastuu erilaisilla ongelmilla esimerkisi kaula jumit. Lisäksi hän halusi ultrata Lupun takajalan lonkkanivelet, koska ne olivat reagoineet käsittelyyn myöskin. Lupultahan muutama kuukaisi takaperin piikitettiin juurikin oikea lonkkanivel.

Ultrassa ilmeni, että Lupun takajalan lonkkanivelissä on tulehdus ja ne päätettiin piikittää. Piikityksen jälkeen alkoi varsinainen ronskimpi käsittely, kun hän alkoi niksauttamaan Lupun lukkoja pois. Sen näköistä touhua oli välillä, että itseäni meinasi alkaa heikottamaan, kun en ollut aamulla pahemmin syönyt mitään. Välillä näytti, että hevonen ei edes pysy pystyssä :D Bruno väänteli ja käänteli päätäkin vaikka mihin asentoihin ja yhtäkkiä kuului kauhea pamahdus, kun lukot aukesivat.

40 minuutin käsittelyn jälkeen saimme tuomioksi kuuden päivän kävelyloman. Voi olla, että hevonen on melko kipeä seuraavat pari päivää... Sitten Lupulla saa mennä ihan normaalisti. Sen verran jumissa hevonen oli, että parin kuukauden päästä, kun Bruno tulee taas täällä käymään, niin meidän pitää mennä uudelleen. Niin ja Bruno sanoi, että monella rautiaalle hevoselle saattaa tulla silmän ympärille pikmenttihäiriöitä. Lupun bandasilmät eivät ole siis mitenkään haitalliset! On muuten aika kallista lystiä tämä heppaharrastus, kun reilu puolen tunnin hoito maksoi 460e.. Huhhuh! Melko hyvin tienaa hän! :D Mutta vaikka tuo hinta kirpaisikin jonkin verran, niin halvemmaksi se melkeimpä tulee, kun käytäisiin klinikalla usemman kerran, eikä ne Lupusta kuitenkaan mitään vikaa koskaan löydä!
Parane pian! :)

Toivotaan nyt, että heppa tulee kuntoon ja päästäisiin tämän vuoden puolella aloittamaan treenit ;D En ole vielä Hannan kanssa ehtinyt tänään jutella, että ratsastaako hän vielä tämän pienen loman jälkeen Lupulla. Ainakin jatkoa ajatellen olisi hyvä, jos Hanna silloin tällöin ratsastaisi Lupun läpi. Kuulumisiin! :)

15 kommenttia:

 1. Toi Bruno on kyllä tosi hyvä, käynyt meidänkin tallilla tosi monesti. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen kuullutkin siitä vain hyvää palautetta! :) Myöhemminhän sen sitten näkee oliko apua vai ei :)

   Poista
 2. Bruno tietää, mitä tekee. On ns. pelastanut yhden mun hevosen hengen, kun suomalaisilla klinikoilla eivät löytäneet mitään. Rahansa arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän todellakin näytti heti määrätietoiselta, kun taas klinikalla aina itsekkin empivät, että mitä tehdään.. Toivottavasti nyt helpottaisi :)

   Poista
 3. Osasiko hän sanoa että mistä ne jumit sitten johtu kun kuulosti aika rajuilta ? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän hän kaikkia syitä tietenkään voi tietää, mutta hänen mukaansa lonkkanivelten tulehtuminen heijastuu helposti muualle kroppaa ja näin ollen menee jumiin. Sitten tässä lähiaikoina kun Lupulla pääsee taas ratsastamaan, niin pitäisi tarkistuttaa satulan sopivuus. Senkin ostosta on jo melkein pari vuotta ja Lupu on saanut lihaksia melkoisesti.

   Poista
 4. Ihanaa jos nyt saatte Lupun kuntoon!:)

  VastaaPoista
 5. Hei! Kiinnostaisi kuulla miten hevosesi hyötyi tuosta kiropraktikon hoidosta? Oliko parempi ja onko tilanne pysynyt hyvänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyöty on ollut todella suuri! Meidän pitäisi mennä uudestaan käymään, koska Lupu oli niin pahasti jumissa, eikä yksi hoitokerta siihen 100%:sti riittänyt. Harmi, kun Bruno oli juuri viime kisaviikonlopun aikana täällä, joten ei päästy.

   Lupu oli huomattavasti parempi liikkeeltään hoidon jälkeen. Monet hevoset ovat n. viikon kipeänä sen jälkeen ja sitten vasta huomaa tehon. Lupu ei kuitenkaan näyttänyt kovinkaan kipeältä, vaikka sitä niksauteltiinkin aika lailla. Hierontaa tai akupunktiota yms en pysty edes tuohon vertaamaan, sillä tuo auttoi ihan oikeasti ja oli ihan omaa luokkaansa niihin verrattuna. Hierontakin on lähinnä sellaista "pinnallista silittelyä" tuohon nähden.

   Lupu ei käsittelyn jälkeen ole montaa kertaa pysähdellyt ratsastaessa. Ennen se teki sitä joka päivä, koska siihen sattui, mutta nyt jos pysähtyy, niin teen jotain ratsastuksellisesti väärin. Hevonen ei ole enää kiellellyt juuri lainkaan. Ihan kauhistuttaa kuinka kipeä se on ollut, ihmekkö kun ei ole suostunut yhteistyöhön. Klinikalla ei huomattu mitään, mutta Bruuno huomasi heti mikä on ongelmana. Vaikka se onkin pirun kallis, niin tulee se silti klinikalla ramppailua halvemmaksi. Suosittelen ehdottomasti! :)

   Poista
 6. Hei, voisitko antaa Brunon yhteystiedot, minulla on hevosen kanssa vastaavia ongelmia laitatko vaikka eppus76@hotmail.fi osoitteeseen tai edes koko nimen... kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin laittaa sulle säpöä, muttei jostain syystä onnistunut. Laitan saman viestin tähän alle:

   Poista
  2. Hei! Kyselit tuossa muutama päivä sitten Bruno kiropraktikon yhteistietoja. En valitettavasti tiedä hänen sukunimeään, mutta tässä on yhden Päivin numero, joka järjestetää aina Oulun alueelle Brunon käyntejä :) +358405213684


   Terveisin Kirsi Kankaala

   Poista