torstai 31. lokakuuta 2013

Ahkeraa treenausta

Sinne meni sitten sekin loma.. Minun puolesta olisi vielä voinut jatkua toisenkin viikon! Lomalla tuli vietettyä mukavasti aikaa myös kavereiden kanssa, joita tulee vähän harvemmin nähtyä. Kaikkea suunniteltua en silti kerennyt tehdä ja mm. pari suunniteltua postausta jäi kirjoittamatta. Viikonloppu meni kouluhommien parissa, kun hienosti jätin ne kuitenkin viimeisille lomapäiville. No ei siinä mitään; tyhmästä päästä kärsii koko kroppa..

Lauantaina kävimme Heidin kanssa vähän maastoilemassa, mutta kiireellisen aikataulun vuoksi menimme vain n. 40 min lenkin. Tällä kertaa minulla oli myös gramaanit matkassa, koska ajattelin niiden pitävän hevosen paremmin kontrollissa. Viime kerralla kun oli "vähän" ongelmia hevosten lähdettyä lapasesta. No alkumatka meni vielä ihan jees, mutta paluumatkalla Lupu taas päätti vaan lähteä, eikä gramaaneilla ollut minkäänlaista vaikutusta. Oikeastaan ne vain pahensivat tilannetta, koska Lupu alkoi painaa kädelle :D Koskaan aikaisemmin Lupu ei ole lähtenyt lapasesta, mutta nyt parilla viime kerralla kyllä on! Pitäisi siis lähteä pidemmälle maastoreissulle revittelemään kunnolla..

<3
Sunnuntaina Hanna katsoi maneesissa meidän perään, kun menimme sieleäntyöskentelyä. Vähän nihkeä Lupu oli aluksi, mutta vertyi siitä sitten pikku hiljaa. Ravityöskentely tuotti enemmän ongelmia, mutta ilman jalustimia sain paremmin vaikutettua hevoseen. Laukassa harjoiteltiin vastalaukkaa loivalla kiemurauralla. Oikea laukka meni superhyvin, mutta vasemmassa kierroksessa Lupu vaihtoi muutaman kerran laukan. Hanna antoi tosi hyvän ohjeen nostaa vähän ulko-ohjaa korkeammalle eli tässä tapauksessa oikeaa ohjaa. Näin Lupu pysyi paremmin tasapainossa, eikä enää kertaakaan tullut rikkoja :)

Maanantaina oli Maijan kouluvalmennus. Ilmeisesti Lupu tunnistaa Maijan, koska aina juuri kouluvalmennuksessa se on paljon laiskempi pohkeelle .. Lupua ei selvästi nuo koulukiemurat niin innosta, mutta paras alkaa kiinnostamaan, kun joutuu nyt valmennuksiin viikottain. Viime valmennus meni päin mäntyä, kun hevonen ei liikkunut eteen, mutta tällä kertaa se liikkui siihen nähden paljon paremmin. En silti ollut täysin tyytyväinen ja parannettavaa löytyy, mutta pikku hiljaa hyvä tulee. Maija sanoikin tunnin jälkeen, ettei hän näe mitään isoa ongelmaa ja Lupu liikkuu tällä hetkellä ihan hyvin. Minun pitää muistaa antaa Lupulle riittävästi aikaa esimerkiksi siirtymisissä, sillä Lupu on melko iso hevonen, eikä sen tarvitse lähteä aivan tykinsuusta eteenpäin.


Toinen melko rajoittava tekijä Lupun eteenpäin  liikkumiseen on ajoittain oma istuntani. Kun hevonen ei vastaa pohkeeseen tai käsken sitä eteenpäin,  niin itse jäykistyn; kantapää saattaa nousta ja puristan pohkeella. Pahimmassa tapauksessa alan huomaamatta puskea istunnalla hevosta eteenpäin, joka päin vastoin vain hidastaa hevosta, eikä se pysty lähtemään rennosti eteenpäin.

Tiistaina aioin juoksuttaa Lupun, mutta Hanna sai houkuteltua minut ratsastamaan, kun hän aikoi laittaa maneesiin puomeja ja tulla katsomaan menoamme. Lupu oli jälleen paljon parempi ratsastaa, kun kouluvalmennuksessa! Heti alkuraveissa laitoin hevosen vastaamaan kunnolla pohkeeseen. Se reagoikin aika hyvin, muttei vielä tarpeeksi hyvin ;) Sain hevosen ravissa mukavan pyöreäksi ja rennoksi. Tein pari kertaa käynnissä väistöä ja ravissa siirtymisiä ja taivutuksia.

En muista olenko muistanut sanoa blogissa, että käytiin yksi päivä lomalla katsomassa Katjaa! Se on jo vuoden ollut uudessa kodissa ja kovasti ovat ponista tykänneet. Harmi, kun en muistanut ottaa yhtään kuvaa )
Hannan tultua ravailin puomien yli ja Lupu pysyi puomin päällä myös rentona, eikä jännittynyt lainkaan. Laukassa tulin maneesissa olevia puomeja sikin sokin ja Lupu toimi super hyvin! Osuin kerrrankin ihan joka ikiselle puomille ja Hannankin mielestä meno näytti oikein sujuvalta. Päätettiin sitten ottaa vain loppuravit eteen alas, koska Lupu oli jo vähän hikinen ja seuraavana päivänä oli vuorossa estevalmennus.

Keskiviikkona oli siis Hannan valmennus ja tällä kertaa menimme paljon puomi/kavallettityötä ja lopuksi menimme todella pienellä kahdeksikolla laukkaa pyöristäen ja taivuttaen hevosta kunnolla. Videomateriaalia ei tällä kertaa valitettavasti ole, koska en voinut ottaa kameraa mukaan tallille..

"Elämäänsä kyllästynyt hevonen" Lupu oli vähän möksmöks kun ei saanut porkkanaa :D
Aloitimme ravipuomeilla, joita aina korotettiin vähän joka kerralla. Yllätyin, kun Lupu suoritti tehtävän joka kerta hyvin. Aikaisemmin ravipuomit ovat olleet Lupulle jotenkin erityisen hankalia, sillä Lupu ei ole halunnut venyttää askelta. Laukassa tulimme puomilinjaa eri askelmäärillä ja pieniä estetehtäviä, joiden edessä ja takana oli puomit jumppana. Sain hyvin laukan säädeltyä, mutta yhden tehtävän/radan aikana minua alkoi jostain syystä naurattamaan, enkä pystynyt kunnolla keskittymään.. :D Sen seurauksena tyylikkäästi sähläsin jokaiselle puomille, mutta onneksi Lupu sentään oli ajan tasalla. Myöskin käsieni vispaaminen tuli "pitkästä" aikaa esiin, kun ne eivät vaan meinaa pysyä rauhassa paikallaan. Hanna antoi sitten hyvän neuvon, että minun pitää pitää kämmenet vastakkain vähän liioitellusti, jotta käsi pysyisi rauhallisempana.

Lopuksi tosiaan teimme kääntämisharjoituksia sillä mini kahdeksikolla vaihten puomin päällä laukan. Lupu ja minä jouduimme todella töihin, sillä kahdeksikko oli oikeasti todella pieni ja minun piti pitää laukka yllä ja samalla taivuttaa reilusti sisälle ja puomille suoristaa ja vaihtaa laukka. Aluksi Lupu oli tosi jäykkä, mutta pikku hiljaa se antoi periksi ja siitä irtosi mageeta rentoa ja pyöreää laukkaa!


Tänään juoksutin Lupun kevyesti sivuohjilla. Kerrankin herra käyttäytyi oikein siivosti ja onneksi maneesissa oli lisäksemme vain kaksi ratsukkoa, vaikka olimmekin "ruuhka-aikaan" liikenteessä.

Äiti osti eilen Lupulle kaksi pienisilmäistä heinäverkkoa; toinen aamuheinille tarhaan ja toinen iltaheinille sisälle. Päätin kokeilla Lupulla tuota verkkoa, jotta sillä olisi kauemman aikaa syömistä. Myöskin aitojen syöminen vähenisi, kun herralla olisi muuta tekemistä = heinän syömistä. Verkon ansiosta myöskään ruokintaväli ei ole niin pitkä, kun meidän tallilla hepat saavat vain kolmesti päivässä ruuat. Tallillemme on myös tullut jo kauraa ja pikku hiljaa jätetään prixi pois ruokinnasta. Ajattelin kauran lisäksi alkaa syöttämään Lupulle jotain energiaa lisäävä ja kauraa täydentävää rehua, koska ei yhtään haittaisi, jos sillä olisi ratsastaessa vähän lisäpotkua kintuissa. Toki kaurakin voi "kuumentaa", mutten usko sillä olevan niin suurta vaikutusta. Racingin Speedpower tai Hannan tilaamista Havens rehuista nämä vaihtoehdot vaikuttaisi osuvimmilta:

1.


 •        Maittava runsas energiapitoinen mysli kilpakäyttöön
 •        Sisältää extra elektrolyyttejä
 •        Kuumentaa, ei lihota 
Kohderyhmä:
Hevosille, joille halutaan lisäpotkua treenaukseen/kilpailuun. Helposti lihoville hevosille, joille halutaan energiaa ilman lihomista.


2.


 •        Runsas energinen nappula kilpakäyttöön
 •        Saattaa kuumentaa
 •        Matala proteiinipitoisuus 
Kohderyhmä:
Hevosille, joille halutaan virkeyttä lisää. Hevosille, joiden lihakset menevät helposti jumiin. Vahva kilparehu paljon energiaa tarvitseville hevosille.


(Tämä saattaisi olla turhankin vahva ja ennemminkin kisakaudella syötettävä rehu). Toisaalta Lupu on "helposti jumiin menevä", joten selostuksen mukaan voisi ehkä auttaa?

3. 
Racing Speedpower on uuden sukupolven energiarehu, jolla saat lisää vauhtia ja voimaa! Speedpower on kehitetty täydentämään kauraa harraste- ja urheiluhevosten ruokinnassa.
Tässä olisi myös kaikki vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet.
Tällaisia rehupohdintoja on siis meneillään. Täytyy vielä vähän miettiä sitä parasta vaihtoehtoa. Huomenna Lupu saakin luultavasti ansaitun vapaapäivän ja lauantaina mennään ehkä maastoilemaan Heidin kanssa kunnon lenkki. Sanna Backlund on mahdollisesti tulossa marraskuussa tännepäin, joten toivottavasti päästään mekin osallistumaan :-)

4 kommenttia:

 1. Tiedätkö saako nuita havens rehuja muualta Oulun seudulta hankkittua? Olen myös kiinnostunut nuita kun omalle hepolle pittäis saada kans lisä potkua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En valitettavasti tiedä :/ En ole ainakaan missään pahemmin nähnyt noita myytävänä...

   Poista
 2. Onko tietoa saako esimerkiksi teidän tallin kautta tilattua havens:in rehua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ottanut selvää. Varmaan saisi, jos sopii asiasta Hannan kanssa. www.hannanmaneesi.fi voit ottaa Hannaan yhteyttä, jos kiinnostaa kysyä :)

   Poista