sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Kouluvalmennus

Hei vaan kaikille! Minulla vihdoin alkoi syysloma ja toivottavasti saisin vähän hengähtää ja ladata akkuja joululomaan asti. Vaikka mitään erikoista ei tänä syyslomalla tapahdu, niin siltikin tekemistä riittää ja pitäisi ehtiä tekemään sitä, tätä ja tuota. Vino pino koulujuttujakin odottaisi, jotka yritän tehdä mahdollisimman nopeasti alta pois, ettei sitten tarvitse tuskailla niiden kanssa juuri ennen kouluviikon alkua.. Olen nimittäin maailman mestari jättämään koulujutut viime tinkaan ja vältellä kaikin keinoin niiden tekemistä! Tämä viikonloppu menee lähes kokonaan tallilla, kun Lupun hoidon lisäksi auttelen Juliaa Hannan hevosten hoidossa ja sunnuntaina Lupauduin hoitamaan ja ratsastamaan Pretalla. :) Toivottavasti ehdin josakin välissä ensi viikolla panostamaan blogiinkin enemmän.
Tänne satoi torstaina ensilumi!

Tiistaina Lupun jalat näytti edelleen paremmilta, eikä ne olleet onneksi reagoineet eilisestä valmennuksesta. Tarkoituksena oli mennä kevyesti maneesissa, hyödyntäen eilisiä oppeja seuraavan päivän valmennusta silmällä pitäen. Lupu ei onneksi ollut lähellekkään niin laiska pohkeelle kuin maanantaina, mutta edelleenkin oli vähän nihkeän oloinen. Hanna oli katsomassa maneesissa vähän perääni ja antoi samalla myös ohjeita. Aloitin ravissa ensin pitkillä ohjilla ravaten, jotta Lupu saisi rauhassa vertyä. Tämän jälkeen tein käynti-ravi siirtymisiä, testatakseni kuinka muuli se tänään olisi jalalle. Tarkkailin paljon omaa istuntaani, että jalat pidän pitkinä, kädet paikoillaan, katseen edessä ja ohjat kädessä jne. (lista jatkuu loputtomiin) Lupu alkoikin liikkumaan oikein mukavasti ja sen kanssa oli kiva työskennellä.


Anna sitä porkkanaa prkl!


Välikäyntien jälkeen aloitin laukkatyöskentelyn. Ensin muutama kierros pitkin ohjin kevyessä istunnassa ja sitten pikku hiljaa työskentelemään. Lupu oli aluksi aika vastusteleva edestä, mutta lopulta pehmeni kuitenkin. Vasen laukka oli taas huomattavasti hankalempaa ja pitää nyt ottaa itseäni talvella niskasta kiinni ja harjoitella vasenta kierrosta hiukan enempi. Nimittäin ruukaan vasenta kierrosta vältellä ja ratsastankin aina ensin oikeassa kierroksessa ja muutenkin työskentelen mielellään siinä helpommassa suunnassa, hehheh... Hanna käski kokeilla myös vastalaukkaa ja yllätys yllätys vasen vastalaukka oli hankalaa, kun taas oikea sujui oikein hyvin! Pari kertaa Lupu pudotti raville ja sain tosissani "puskea" hevosta eteenpäin, jotta laukka säilyisi kaarteessa. Kun laukka alkoi sujumaan kelpuuttavasti, niin siirryin heti eteen alas raveihin, jotta Lupu jaksaisi seuraavana päivänä valmennuksessa.
Keskiviikkona minulla oli ensimmäistä kertaa Maijan kouluvalmennus. Maija on juuri täydellinen kouluvalmentaja meille; sopivan tiukka, jotta oikeasti minä pistän hevosen tekemään 100%:sti töitä ja pääsemme kehittymään eteenpäin, mutta kuitenkin hän osaa ottaa hyvin huomioon meidän lähtötason, eikä aseta meidän eteen liian vaikeita tehtäviä :) Ensimmäisen valmennuksen jälkeen olin enemmän kuin tyytyväinen ja sain rutkasti lisää vinkkejä ratsastukseen.


Kaiken oleellisen näette ja kuulette videolta, joten en ala tähän nyt tällä kertaa selostamaan sen koommin. Äiti videoi koko tunnin ajan, joten minulla oli melkoinen työ kerätä ne olennaisimmat asiat videolle. Toivottavasti jaksatte katsoa loppuun asti ja pystytte havainnollistamaan siitä ongelmakohdat ja niiden korjaukset :) Lupu liikkui pääsääntöisesti oikein kivasti, mutta laukka oli tällä kertaa hankalampaa kuin ravi, eikä laukassa keskitytty oikein laukan pyöreyteen, vaan lähinnä siihen, että Lupu liikkuisi pohkeesta eteen.Torstaina kävi jälleen satulansovittaja, sillä testasimme vielä meneekö meidän edellinen Batesin satula Lupulle. Se ehti silloin pari vuotta sitten olla meillä vajaan kuukauden, kunnes hevonen alkoi liikkumaan huonosti sen kanssa.. Eihän se mennyt sille nytkään, joten pitäisi saada myytyä se jollekin, jos vaan jaksaisi sitä aktiivisesti kaupitella. Paras vaihtoehto tällä hetkellä on edelleenkin meidän Antares + karvaromaani.

Kävin sovituksen jälkeen vielä juoksuttamassa Lupun kera sivuohjien. Maneesissa näytti olevan vain pari ratsukkoa, joten ajattelin ettei juoksutuksesta aiheutuisi liian paljoa haittaa. No kappas vain, yhtäkkiä olikin ruuhka-aika ja meidän lisäksi oli muistaakseni joku 4-5 hevosta. En itsekään tykkää, jos joku silloin juoksuttaa hevosta, niin tällä kertaa minä olin siellä sitten tientukkona ja vieläpä kurittoman hevoseni kanssa...! Kyllä välillä meinasi hävettää, kun Lupu vaan veteli pukkilaukkarodeota ja sinkoili sinne tänne. Noh, onneksi poju siitä sitten vähän rauhoittui ja lähdettiin vähin äänin takaisin talliin ;)

Porkkanakuorma tuli!

Näyttääpäs ankealta, kun ei ole enää lehtiä puissa.. 
Perjantaina käytiin Heidin ja Pretan kanssa maastoilemassa. Tällä kertaa heitettiin vähän lyhyempi reitti eli noin tunteroinen. Onneksi maastoreitit olivat vielä pääosin pehmeät, eikä vielä olleet jäätyneet. Toivottavasti ne ovat vielä käyttökelpoiset ensi viikollakin, niin päästään vetämään kunnon pitkä rallittelureissu. Sitten pystyykin seuraavan kerran maastoilemaan vasta kunnon lumipeitteen tultua. Menomatka sujui ihan hyvin normaaliin tapaan, mutta takaisinpäin laukatessa Heidin ratsu lähti taas vähän lapasesta ja Lupu myös, joka on aina ennen kuunnellut hyvin pidätteitä!! Eiköhän sekin lähtenyt pää pystyssä hanattamaan ja oikein puri kuolaimeen kiinni. Ei siinä muuten mitään, mutta kun se reitti ei ollut ihan niitä parhaimpia laukkasuoria.. Saatiin kuitenkin hepat hallintaan, mutta myöhemmin kävi sama juttu uudestaan.. Lupu oli selvästi sitä mieltä, että nyt mennään eikä meinata.

Vielä karvainen poju. Tästä näkee hyvin, ettei sillä vielä mikään megapitkä turkki ollut.
Lopuksi alkoi vähän jo kärsivällisyys loppua ;)
Kukkuu!!  Olen_normaali.com, liekö tullut omistajaansa?

Valmista! Lupusta tuli taas ihanan vaalea <3
Lauantaina tallilla vierähti taas usempi tunti, kun ensin siirrettiin porukalla mönkkärillä estekalusto maneesiin ja minä olin tietysti kuskina ;) (ps. kukaan ei jäänyt alle) Seuraavaksi oli operaatio Lupun klippaus, johon vierähti aikaa vajaa pari tuntia. Päätin vihdoinkin tehdä siitä nakupellen, kun nyt ollaan alettu treenaamaan kunnolla ja heppa on alkanut hikoamaan. Klippauksen jälkeen Lupu sai syödä loput päiväruokansa ja sillä välin hoidin Prinssin ja vein sen kävykoneeseen, kuten edellisenäkin päivänä. Prinssin jälkeen Lupu sai käydä myös koneessa, sillä herra sai muuten vapaapäivän.

Tässä kaikki tältä erää, hyvää syyslomaa kaikille!

8 kommenttia:

 1. aika siistiä kun tuommoista huippuhevosta hoitelet :D kiva postaus!

  VastaaPoista
 2. Kysyn vaab, että miksi klippaat sitä kun on jo lunta ja kylmää? Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Klippaan aina Lupun talveksi, jotta treenaaminen olisi helpompaa. Viime vuonna klippasin sen vasta marraskuussa muistaakseni. Aikaisemmin ei tarttenut vielä ajella karvoja, kun oli vielä niin ohut. :)

   Poista
 3. Kiva postaus! Katoin koko videon, ja ihanaa kun jätit noi äänet, kiva kuunnella valmentajan kommentteja ja ottaa niistä itsekkin neuvoja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jes hyvä, että joku jaksoi katsoa loppuun ;) Jätän juurikin tuosta syystä aina kommentit kuuluville!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Pitäisi kyllä, kun tämä ollut jo ihan tuhottoman kauan :// Ite en osaa, niin pitää aina hommata joku muu tekemään... Ennen uutta banneria tarvitsisi kuitenkin niitä uusia kuvia!

   Poista