perjantai 23. tammikuuta 2015

Vaihteleva ratsastettavuus

Viime postauksessa kerroin, kuinka Foxi on ollut todella miellyttävä ratsastaa niin koulupuolella kuin esteilläkin. Pari päivää Maijan kouluvalmennuksen jälkeen meillä oli Hannan hyppytreenit. Edellisellä kerralla F oli ollut aivan mahtavan kuuliainen, mutta tällä kerralla alkuverryttelyjen jälkeen minulla oli kuin eri hevonen alla. Foxi lähti esteiden jälkeen vain vetämään, enkä saanut sitä aina edes kääntymään seuraavalle esteelle..

Alkuverkan menin gramaaneilla ja Foxi oli tuossa vaiheessa vielä ihan mukava ratsastaa. Itselläni oli jostain tietämättömästä syystä huono fiilis ja ihmettelin oikein, kun tuntui siltä, ettei huvittaisi tämä homma yhtään. Tämän takia ratsastin aluksi vähän huonosti tai tehtävät ei menneet oikeastaan lainkaan hullummin, mutta olisin voinut vähän paremmin suorittaa. Vielä verkkahypyissäkin F pysyi melko rauhassa, vaikka tehtävä oli vähän pidempi ja siinä oli myös puomeja mukana. Tässä välissä otin piuhat pois ja aloimme tulemaan pitkää pysty pysty -linjaa 11 ja 10 laukalla. Ei olla pitkään aikaan treenattu linjoja niin, että väleihin tulee tietyt askelmäärät, joten alkusi oli pientä säätöä laukanpituuden kanssa. Foxi pysyi vielä suhteellisen rauhallisena, mutta kun otimme mukaan tiukemmat käännökset kaarteesta okserille ja pystylle, niin siitähän heppa vasta villiintyi! 

Kokeilimme nostaa esteitä hieman, sillä se on yleensä rauhoittanut Foxia. Niin myös tälläkin kertaa ja ensimmäisten hyppyjen aikana Foxi käytti hyvin itseään ja pysyi rauhassa. Kuitenkin kaarteissa heppa jälleen villiintyi ja lähti epätasapainoisena juoksemaan kohti esteitä. 

Tiukemman käännöksen jälkeiseltä okserilta oli vaikea saada Foxi kulmaan ja takaisin takajaloilleen ennen pitkää linjaa, joka tuli hyvin nopeasti kaarteesta. Hanna joutui kulmaan laittamaan jakkaran, joka tuli kiertää. Se auttoi saamaan Foxin paremmin kulmaan, mutta en siitä huolimatta kerennyt saamaan hevosta tarpeeksi hyvin kuulolle ennen linjaa. Kerran yhtä "rataa" hypätessämme Foxi linjan jälkeen kaarteessa ennen pystyä veti pään aivan linkkuun vasemmalle, jolloin minulla ei ollut mitään mahdollisuutta tulla esteelle. Se on tuon tehnyt treeneissä pari kertaa kuluneen vuoden aikana, ja toivon ettei se tule tavaksi.. 


Pystyn jälkeen tarkoitus oli jatkaa okserille kaarevalla linjalla, mutta uusintakierroksellakaan se ei onnistunut, sillä pystyn jälkeen Foxi vain lähti juoksemaan alta. Useimmiten Foxi saattaa olla vain vahva edestä, mutta nyt se myös katosi alta pois ja tuntui siltä, kuin istuisin satulassa ilman hevosta. 

Lopuksi tulimme ihan vain pari yksittäistä estettä ja niissä sentään F pysyi rentona ja rauhallisena. Se ei kuitenkaan hirveästi mieltä lämmittänyt. Valmennuksen aikana Foxin lähtiessä litomaan omille teilleen, välillä provosoiduin siitä hieman liikaa, joten se ei ainakaan yhtään vähentänyt hevosen kuumumista. Olisi vain pitänyt hengittää syvään ja rauhoittua, mutta helpommin sanottu kuin tehty siinä tilanteessa. 


Foxi on ollut tämän viikon myös vähän hankalempi ratsastaa ja harmitti, kun Maijan kouluvalmennus peruuntui pakkasen takia. Meillä on joka viikko ollut ainakin yhtenä tai kahtena päivänä -20 asteen pakkasia, joten Foxi on niinä päivinä vain kävellyt. Huomenna onkin pitkästä aikaa Petran velmennukset, joten toivotaan vähän parempaa menestystä sinne! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti