tiistai 6. tammikuuta 2015

Vuosi 2014

Hei! Päätin jälleen tuttuun tapaan tiivistää kuluneen vuoden tapahtumat. Aikaisempien vuosien postaukset pääsette lukemaan näistä linkeistä: 2011, 2012 ja 2013

tammikuu

Tammikuu meni uuden hevosen kanssa säätöjä etsiessä. Edelleen meno oli varsin villiä Hannan valmennuksissa, mutta kehitystä oli jo kuitenkin tapahtunut. Heppa ei enää niin usein mennyt pomppulaukkaa ennen esteitä tai ryöstellyt esteille. Aloimme tekemään esteillä pysäytyksiä aina, kun Foxi oli ottamassa ohjat hallintaansa. Pysähdyksiä jouduinkin tekemään kymmenittäin valmennuksien aikana. Pari kertaa onnistuin saamaan Foxin "kieltämään", kun en osannut päättää pysäytänkö sen vai mennäänkö yli. Sileällä (kolmipalalla) saavutus oli jo parin pääty-ympyrän tekeminen rauhallisessa laukassa. Vasen laukka oli paljon hankalempaa kuin oikea. Kävin Foxin kanssa ensimmäistä kertaa Petra Aittolan valmennuksissa. Valmennus isommassa hallissa vähän mietitytti, mutta ilokseni huomasin, että F keskittyi paljon paremmin vieraassa paikassa. Molempina päivinä pidin kuitenkin gramaaneita mukana hätäjarruna.

Pari viikkoa olimme ilman estevalmennuksia pakkasen takia. Kerran hyppäsimme Iidan kanssa jumppasarjaa keskenämme. Seuraavassa Hannan valmennuksessa kokeilimme belhamia hypätessä, se ei kuitenkaan ollut sopiva.

helmikuu


Kuun alussa meillä oli Petran kaksipäiväinen valmennus. Ensimmäisenä päivänä meillä oli huonoa onnea matkassa, sillä kesken puomilinjan kuolain katkesi ja sen seurauksena Foxi paineli kiitolaukkaa pitkin maneesia. Pääsimme episodin jälkeen lopulta jatkamaan valmennusta. Menin edelleen molemmat treenit gramaaneilla, sillä en vielä luottanut siihen, että F pysyisi riittävän hyvin hallinnassa isossa hallissa.


Helmikuussa oli satulaongelmaa, kun Lupun vanha Antareksen satula ei ollut hyvä Foxin kanssa. Tilasimme Foxille CWD:n mittatilaus-satulan. Menin pari Hannan valmennusta kolmipalalla ja meno oli sen mukaista! Kokeilin myös Hannalta kahta uutta kuolainta Foxille, joista toinen "lukituskolmipala" siirtyikin väliaikaisesti käyttöömme esteillä.

Vuoden ensimmäinen ja viimeinen hankitreeni.. Lunta oli tosi kehnosti!
Meillä oli myös toiset Petran treenit, jotka hyppäsin uudella kolmipalalla. Ensimmäisenä päivänä käytin vielä gramaaneita, mutta toisena päivänä Petra pakotti ottamaan ne pois. Yllätyksekseni Foxi pysyi hanskassa ilman niitä. Hyppäsimme ensimmäistä kertaa koeratsastuksen jälkeen isompaa rataa 110-130cm.

Hannan valmennuksessa Foxi ei kuunnellut yhtään pidätteitteitä ja ikävikseni huomasin seuraavana päivänä suupielen auenneen. Olin myös muutaman kerran stunttiratsastajana Hannan kuusi vuotiaalle ruunalle, joka oli ollut viikon karsinalomalla. Ratsastin myös kerran uudella tuttavuudella Vikellä, sekä tutulla Pretalla.

maaliskuu

Maaliskuu aloitettiin hackamoretreenillä, sillä kuolainta ei voinut suuhun laittaa. Uusi satula tuli vihdoin. Harjoittelin tekemään Foxille sykeröitä muutaman kerran. Hannan treeneissä Foxi toimi aika hyvin lukituskolmipalalla, mutta jälleen sen kuolaimen käytöstä Foxilla aukesi suupieli ja jouduin ratsastamaan uudelleen hackamorella. Niillä hyppäsin myös yhdet Hannan treenit ja tuli todettua, ettei toista kertaa hypätä hakkiksella.Ypäjälle lähdimme ensimmäisiin kisoihimme! Ensimmäisenä päivävä hyppäsin warm up 100cm lukituskolmipalalla ja pysäytin hevosen radan aikana neljästi. Kävimme ostamassa hätäavuksi uuden happy mouth gägin, joka toimi hyvin loput kaksi rataa: 110cm ja 120cm. Kympin rata meni puhtaasti ja sijoituskin saatiin. 120cm meni loistavasti viimeistä estettä lukuunottamatta.

Nämä juuttui yhden vk käytön jälkeen oven kahvaan, ai että ärsytti!

Ekat kisat ja eka 120cm
Äimäraution hallikansallisissa 110cm meni hyvin 0/4vrp. 120cm oli sen sijaan vähän hakemista ja viimeisellä linjalla rymäytettiin yhden okserin läpi. Jatkoin Diamantinolla ratsastamista ja pikku hiljaa pystyin antamaan sille enemmän ohjaa, kun se ei enää ihan joka minuutti yrittänyt heittää minua kyydistä. Myös kolmen muun hevosen kyydissä tuli jokunen kerta ratsastettua. Toteutin maaliskuussa myös yhden erikoispostauksen


huhtikuu

Foxilla oli kisojen jälkeen rennompaa. Kävimme viikonloppulomalla meidän mökillä Rukalla. Osallistuin Sanna Backlundin treeneihin, jotka meni täysin penkin alle rataa hypättäessä. Seuraavat Hannan treenitkin meni pipariksi, kun F kuumui niin paljon ja ryösteli esteille. Päädyin pohtimaan sitä, valitsinko itselleni liian vaikean hevosen. En kuitenkaan halunnut luovuttaa.

Kokeilin lautailua ekaa kertaa!
Taas vaihtui kuolaimet, sillä esteille happy mouth gägi ei selvästikkään ollut riittävä jarru ja sileällä vaihdoin normi kolmipalan fullcheekiin. Meidän tilattu gägi tuli vihdoin, joten palattiin esteillä saamaan kuolaimeen, mistä aloitimmekin. Koulupuolella huomasin kehitystä tapahtuneen, sillä Maijan valmennuksissa pystyi tekemään jo muutakin kuin laukkaamaan yhden pääty-ympyrän.

Hannan treenit ennen kisoja meni hyvin ja päästiinkin ensimmäistä kertaa hyppäämään kotona pidempi rata ilman pysäytyksiä. Ypäjä spring show meni hienosti ja tuntui siltä, että vihdoin aloimme löytää oikeaa tatsia Foxin kanssa: Warm up 120cm vikan esteen pudotuksella, seuraavan päivän 120cm tuli harmillinen pudotus, jolloin kolmas sija vaihtui 10.:een sijaan. Meidän eka 125cm:n luokan hyppäsimme tuplanollilla ja sijoitus oli toinen!Kisojen jälkeen Foxi käytettiin klinikalla raspattavana ja rokottamassa. Kuun lopussa pääsimme vihdoin kentälle ratsastamaan ja hyppäämään yhdet Hannan treenit. Ratsastin edelleen usein Diamantinolla sekä myös Wiwwellä, joka jäikin n. kuukaudeksi minun ratsastettavaksi.

toukokuu

Petran treenit ulkona Äimäraution isolla kentällä meni yllättävän hyvin molempina päivinä ja Foxi pysyi kontrollissa! Hommassa alkoi olla jo jokin idea, tosin välillä jäin kädellä vielä liikaa jarraamaan esteiden noustessa. Kävin myös yhdessä Hannan valmennuksessa Wiwwen kanssa ja muuten menin sillä itsenäisesti. Ratsastin Diamantinon lisäksi myös Hannan muita hevosia.

Meillä oli kolmen viikonlopun kisaputki. Korpikylässä tulimme 120cm:n luokassa toiseksi ja seuraavana päivänä viidenneksi. Sunnuntaina hyppäsimme 125cm:n luokan yhdellä harmittavalla pudotuksella, ilman sitä olisimme voittaneet luokan. Pikkaralassa hyppäsimme vain yhden luokan 125cm. Sillä kertaa ei sujunut ihan niin hyvin ja tulos oli kaksi puomia.
kesäkuu

Kisaputken viimeisenä oli vuorossa Ypäjä horse show. Sinne lähdimme oikeastaan vain sen takia, että pääsisimme hyppäämään edes yhden 130cm:n luokan ennen SM:ejä. Ensimmäisenä päivänä hyppäsin vain junnujen 120cm luokan. Kovan helteen takia olimme molemmat vähän unessa ja heti ensimmäinen este tuli alas. Seuraavana päivänä oli vuorossa ihka ensimmäinen 130cm:n luokka. Tulos oli varsin kelpo 0/4vrp. 

Eka 130cm (c) Aada Lätti

Teimme Hannan kanssa kahdet viimeistelytreenit SM:ejä varten. Hyppäsimme kotona n.120-140cm:n rataa, joten oli ilo huomata, että kotonakin hevonen oli jo vastaanottavaisempi avuille. SM:ät meni meidän osalta huomattavasti odotettua paremmin, sillä lähdimme sinne vain harjoittelemaan; 125cm 0/12vrp 6.sija, 130cm 0vrp 4.sija, jonka jälkeen olimme kokonaistuloksissa  ensimmäisellä sijalla, finaalipäivänä 130cm 4vrp ja viimeinen kierros 140cm nollilla.

(c) Heidi Alanko
(c) FotomediaKultamitalin saatua päätimme skipata Hattelin kisat ja Kettu sai ansaitun kilpailutauon. Pidimme kotona kivat mitalijuhlat ja juhannuksen vietin ystävien kesken. Kesäkuussa myös vihdoin tein kysymyspostauksen ja kirjoittelin meidän normaalista viikko-ohjelmasta. Ratsastin useamman kerran Hannan Luxilla.

Salossa hyppäsimme kaikki kolme rataa nollilla ja saimme joka luokasta sijoituksen, hyvä tatsi siis jakui vain! 120cm 5.sija, 130cm 8.sija ja viimeisenä päivänä ensimmäinen avoin 135cm:n luokka myös nollilla ja 7.sija!

heinäkuu

Ajoimme Salon jälkeen suoraan Savonlinnaan ja siellä majailimme viikon. Savonlinnan kilpailut menivät myös todella hienosti. 130cm 4vrp, 125cm 0vrp 4.sija ja ja sunnuntaina voitimme 130cm:n luokan todella kovassa porukassa, jes!Savonlinnan jälkeen oli jälleen kolmen viikon kisatauko, jolloin päästiin vähän huilaamaan. Tuon tauon aikana harmittavasti hyvä tatsi pääsi katoamaan.  Rovaniemelle lähdin turhan suurilla odotuksilla, joten pakkohan se oli palata takaisin maan pinnalle. 130cm kaatosateessa ohjat valuen perusradalta 4vrp, 135cm 8vrp kaksi hipaisu puomia, mutta muuten super rata, viimeisen päivän 130cm oli täysi floppi, kun hypättiin yhden pystyn läpi.

(c) Fiia Lappalainen
(c) Fiia Lappalainen
Rovaniemen jälkeen osallistuin Mikko Piiralan valmennukseen, kun hän tuli tallillemme. Muuten ei yhtä Maijan kouluvalmennusta lukuunottamatta käyty valmennuksissa, kun Hanna ei tuossa vaiheessa enää pitänyt treenejä. Olin pari viikkoa tallilla töissä ja ratsastin lähes päivittäin kolmesta viiteen Hannan hevosta. Varsinkin nuorilla ratsastaminen oli todella antoisaa. 

elokuu

Maijan puomitunnilla Foxi oli aivan kauhea ratsastaa ja sen takia päätimme ottaa parin viikon gägikuurin. Kuuri auttoi, sillä parin viikon jälkeen hevonen toimi jälleen hyvin myös estekuolaimella. Otin Maijalta myös yhden estevalmennuksen. Meillä oli pitkästä aikaa Petran valemennus Äimärautiolla ja päästiin sitten ihan urakalla harjoittelemaan linjojen ratsastusta. Ratsastin vielä melko useasti Hannan hevosia ja muutaman kerran myös Wiwwellä.

Kisatauon jälkeen oli vuorossa taas kolmen viikon kisaputki. Oulussa ei sujunut kovin hyvin, vaikka hyppäsimme pienemmän luokan. 120cm:n luokasta perusradalta 4vrp ja hevonen vei minua kuin märkää rättiä. Kiuruvedellä ensimmäisenä päivänä 120cm:n luokassa voitto oli niin lähellä, kunnes möhlin viimeisen linjan ja sarjalta tuli molemmat puomit matkaan. 130cm meni ihan mönkään ja tulos oli kolme puomia.

Seuraavan päivän 130cm:n luokan vaihtoin pykälän pienempään. Se kannatti, sillä rata tuntui hyvältä ja lopulta voitimme koko luokan! Kalajoella pääsimme vihdoin starttaamaan tasollamme. 130/120cm:n luokasta tuplanolla ja 5.sija, 130cm luokasta 8vrp hätäisellä radalla, enkä ollut siihen tyytyväinen. Viimeisenä päivänä 130cm luokka meni super hyvin, kunnes viimeiselle okserille en malttanut ja puomi matkaan.

syyskuu

Käytimme Foxia Kaustisilla klinikalla rapauksessa ja kiropraktisessa käsittelyssä. Samaan syssyyn myös vakkari hierojamme kävi hieromassa Foxin. Foxin liike parani huimasti käsittelyn jälkeen. Jatkoimme treenejä vielä ulkokentällä, vaikka ulkokausi olikin jo ohi. Hanna pääsi pitämään meille pitkästä aikaa valmennuksen ja se meni mukavasti. Ratsastin vielä pari viikkoa Hannan hevosia, kunnes hän pääsi itse satulaan.
Kävimme Petran treenissä, joka pidettiin jo hallissa. Kävin yhdessä Mikon valmennuksesssa kotona ja Mikkokin huomasi Foxin liikkeessä muutoksen parempaan. Juulia Jyläs tuli myös pitämään tallillemme kahden päivän treenit, joihin osallistuin. Toisena päivänä rataa hypätessä sain todella hyviä vinkkejä Foxin ratsastukseen. 

lokakuu


Meillä oli jälleen Petran treenit, jotka olivat viimeiset laatuaan ennen HIHS:iä. Kävimme vain yhdissä hallikisoissa hyppäämässä yhden pienemmän luokan ennen HIHS:iä. Jälkeenpäin ajateltuna olisi kannattanut käydä myös Ypäjällä. Äimärautiolla hyppäsimme siis 120cm:n luokan, jonka himmailin menemään ja sieltä napsahti aikavirhe.Meidän tallille tuli Nina Fagerström pitämään kaksipäiväisen valmennuksen. Foxi oli kotimaneesissa vähän pösilö, mutta tehtävät kuitenkin selvittiin ilman mitään pysäytyksiä. Ennen HIHS:iä otin Hannalta vielä valmennuksen, joka tosin muuttui gägiremmin katkettua Hannan ratsutukseksi ja seuraavana päivänä kokeiltiin paremmalla onnella.HIHS meni vähän alisuorittaen: 130cm perusradalta 5vrp ja 135cm 8vrp. Valmistelut sinne ei mennyt ihan putkeen ja ensi vuonna ollaan taas fiksumpia. Petralta saimme noottia siitä, että olin syksyn aikana käynyt liian monen eri valmentajan tunneilla. Tottahan se oli ja huomasin sen itsekin, mutta jotenkin kummasti onnistuin vain haalimaan itseni valmennuksiin..

marraskuu

Kisakausi oli ohitse ja pidimme vähän rennompaa, sillä Foxin jalat vähän turvottelivat mystisesti. Pidimme Hannan kanssa palaverin, jossa vähän suunniteltiin ensi kautta. Kävin Hannan treeneissä ja teimme paljon puomityöskentelyä. Kävin pitkästä aikaa Maijan kouluvalmennuksessa ja kerran Maija myös ratsasti Foxilla.


Tallillamme kävi tuttu eläinlääkäri Kaustisilta hoitamassa hevosia ja päätimme viedä Foxin tarkastettavaksi. Se oli hieman tahdittanut ravissa vasenta etusta, vaikkakin muuten liikkunut hyvin. Etunen lopulta piikitettiin ja Foxi jälleen raspattiin sähköraspilla.

joulukuu

Piikityksen takia Foxi oli viikon kävelyllä ja sen aikaa pääsin pari kertaa ratsastamaan Pretalla. Toisella viikolla Foxi sai pikku hiljaa palailla töihin ja ratsastin sillä ensimmäiset viisi päivää ilman satulaa. Foxi oli melko innoissaan, kun päästiin taas Hannan treeneihin. Kahden viikon kevyempi jakso teki tehtävänsä, sillä Foxilla oli ylimääräistä energiaa ja se heittäytyi melko hankalaksi ratsastaessa.


Maija kävi kerran ratsastamassa hepan ruotuun, eikä sen jälkeen ollut enää ongelmia. Foxi alkoi ratsutuksen jälkeen toimia paremmin ja Hannan treenit, sekä kouluvalmennus sujui mukavasti. Heppa sai jouluna vapaata pakkasen vuoksi. Kävimme myös pitkästä aikaa maastossa kavereiden kanssa ja päästiin vähän ratsastamaan hangessa, kun lunta satoi sen verran runsaasti.

Vuosi tuli 6.12 täyteen!


Hieno ja opettavainen vuosi Foxin kanssa takana! Toivotaan tulevasta vuodesta 2015 vähintäänkin yhtä mukavaa :)

8 kommenttia:

 1. Mitkä saappaat sulla on?:)

  VastaaPoista
 2. Hieno vuosi teillä takana :)

  Jaksaisitko laskea, kuinka monta kilometriä teillä meni autossa koko vuoden aikana yhteensä kisamatkoilla? Kiinnostaisi kovasti, mutta ei ole pakko laskea jos tuntuu liian työläältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos ideasta! Olen muutenkin suunnitellut tekeväni postauksen vielä viime vuoden tilastoista valmennus määrien yms. Voisin koittaa suurinpiirtein laskea kisamatkojen kilometrit,kun aika paljon joudutaan autolla ajamaan :)

   -Kiki

   Poista
 3. Hei mua jäi mietityttämään toi gramaanin käyttö hätäjarruna.. Eihän se ole tarkoitettu jarruksi? Se on apuohja, jolla hevosta ratsastetaan pyöreäksi. En siis halua olla ilkeä, vaan kuulla sun perustelut asialle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin tuon hätäjarru sanan sen takia,etten jaksanut tässä vuosi tiivistyksessä sitä selittää sen tarkemmin. Tottahan se on, ettei se jarruna niin ikään toimi, mutta sen kanssa minulla oli alkuvaiheessa ns. turvallisempi fiilis, sillä F pysyi apuohjan avulla paremmin rennompana ja näin ollen vastaanottavaisempana avuille, jolloin myös tietysti jarrutti pienemmästä pyynnöstä. Ilman gramaaneita hyppäsimme lähes aina kotona ja silloin F ei pysynyt vielä niin rentona ja pyöreänä, jolloin se muuttui hätäiseksi ja jännittyneemmäksi, enkä saanut silloin sitä niin helposti hidastettua pyynnöstä -> vauhti kiihtyi. Sittemmin opin ratsastamaan Foxia oikealla tavalla, enkä enää takertunut pelkästään ohjaan kiinni, jolloin gramaaneita ei tarvittu. :)

   Toivottavasti tämä vähän valotti asiaa!

   -Kiki

   Poista
 4. Sulla on kyllä ollut tosi hieno kausi vaikka epäonnistumisiakin mahtui mukaan! Eka kausi uuden hevosen kanssa on aina vähän totuttelemista joten ens vuonna ootte varmasti liekeissä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tänä vuonna on ehkä vähän helpompaa, kun ei kaikki ole aivan uutta :)

   Poista