perjantai 13. kesäkuuta 2014

Uskomatonta, SM-kultaa!

Odotusta, jännitystä, fiilistelyä, uusia tuttavuuksia, sähläystä, riemua, väsymystä... Niistä oli kisaviikonloppu tehty!

Moni varmaankin jo tietää, miten meidän osalta Finnderby viikonloppu sujui. :) Oppimatkalle lähdettiin hakemaan kokemusta, mutta kultainen mitali kaulassa palasimme takaisin -kerrassaan uskomatonta! Tavoitteeksi asetin viikonlopulle vain: "Kunhan joka kierrokselta maaliin päästään ja yritetään parhaamme". Tavoite tosiaan ylitettiin ja vielä uskomattoman hyvillä suorituksilla. Ennakko-odotukset eivät olleet korkealla, sillä olin hypännyt pari viikkoa ennen kisoja vasta ensimmäisen 130cm:n luokan ja vastassa oli paljon kokeneempia ratsukoita.

Keskiviikkona ennen matkaan lähtöä juoksutin Foxin kevyesti liinan nokassa. Tarkastimme  vielä, että kaikki tarvittava on mukana ja sitten ei muuta kuin matkaan! Tällä kertaa Foxi majoittui Ypäjällä 5-tallissa ja me jälleen kurssikeskuksella. Illalla kävin vielä kävelyttämässä hepan ja tein kaikki tarvittavat toimenpiteet.


Torstaina suuntasin aamulla juoksuttamaan Foxin ennen eläinlääkärintarkastusta, jottei se olisi pitkän matkan jälkeen niin jäykkä. Vet check:istä Foxi pääsi läpi, mutta itse sain huomautuksen kengistäni, sekä riimunnarusta. En tosiaan ennen ole ollut vet checkissä, joten en tiennyt, että hevosella pitäisi riimunnarun sijaan olla ohjat kiinni suitsissa. Kilpailijatiedotteessa luki vain, että ota kypärä ja passi mukaan! :D Ensi kerralla sitten paremmin.

Torstaina oli vuorossa junioreiden SM 1.osakilpailu korkeudella 125cm. Arvosteluna oli AM5 eli kaikki vähimmän pistemäärän saaneet menevät korotettuun uusintaan. Olin alkuviikosta soittanut Sanna Backlundille, että voisiko hän olla minun apunani viikonlopun ajan. Hän siis käveli kaikki radat kanssani ja auttoi verkassa. Tästä oli iso apu viikonlopun aikana!

Kaikki postauksen ratsastuskuvat sunnuntain finaalipäivältä. (c) Heidi, kiitos hänelle vielä kuvista!
(c) Heidi
(c) Heidi
(c) Heidi
Verkassa Foxi tuntui joka päivä varsin hyvältä. Otin tuttuun tapaan ensimmäiset pienet hypyt gramaanien kanssa ja isommat ilman niitä. Verryttelyssä minun pitää huomioida, etten lähde Foxin kanssa liian kaukaa hyppyyn, vaan mieluummin yritän saada ponnistuspaikan lähelle estettä. Myöskään Foxin kanssa ei tarvitse ottaa kovinkaan montaa hyppyä ennen radalle menoa. 

Radalle mentäessä Foxi ensimmäistä kertaa kyttäsi vähän kaikkea. Se on kuitenkin aivan normaalia Ypäjän isolla derbykentällä. Siitä huolimatta Foxi kuitenkin liikkui reippaasti eteen ja hyppäsi kaikki esteet mukisematta. Yhdelle kukkaesteelle Foxi vajaan sekunnin ajan oli sen tuntuinen, että tekee U-käännöksen, mutta hyppäsi silti esteen hienosti. Viidennelle vesimatto-okserille Foxi hyppäsi sekä perusradalla, että uusinnassa esteen todella vinoon. Radan teknisin kohta oli loppuradasta oleva kukkapysty - viisi laukkaa - okseri - neljä laukkaa kaarevalla - pysty. Ensimmäinen väli oli reippaampi ja toinen väli taas kaarteesta riippuen hieman odottava. Tämä ei tuottanut meille ongelmaa, eikä myöskään radan viimeisenä ollut kolmoissarja. Pääsimme siis uusintaan nollaradan ansiosta. Suunnittelimme Sannan kanssa uusinnan vähän lyhyemmillä teillä, muttei tarkoituksena ollut mikään päätön aikaratsastus. Foxilla ei ole niin iso laukka, kuin monilla muilla hevosilla, joten se pärjää paremmin radoilla, joissa pääsee tekemään tiukkoja käännöksiä. Isolla derbykentällä näitä ei tullut kuitenkaan vastaan koko viikonloppuna, vaan jouduin sitten tyytymään vähän hitaampiin suorituksiin. Foxin laukka on kuitenkin hyvin venyvää, mutta silloin se pääsee turhan pitkäksi ja ottaa helpommin puomin matkaan. Esteiden välillä minun pitäisi vielä uskaltaa antaa hevosen laukata reippaammin ja sitten esteille vasta ottaa takaisin kiinni. 

Meillä oli uusinnan hitain aika, sekä 12 vrp tuli kolmesta puomista.. Foxi kerkesi vähän väsähtää ennen uusintaa ja kaksi ensimmäistä puomia olivat täysin turhia, sillä hevonen ei ollut riittävän skarppina nostamaan kinttujaan. Toki olisin voinut tuoda Foxin molempiin hitusen parempaan paikkaan, muttei paikat niin huonojakaan olleet. Sen sijaan viimeisen puomin pistän täysin omaan piikkiin, sillä lähdin hypyttämään hevosta aivan liian kaukaa sarjalle, jolloin heppa ei mahtunut kunnolla sarjan väliin ja otti b-osan alas. Pitkät lähestymiset ja eteenkin tämä sarjalle puskemis vimma ovat heikkouksiani.Sijoituimme luokassa kuitenkin kuudenneksi, sillä vain kuusi ratsukkoa sai perusradalta nollan. Foxi pääsi kunniakierrokselle ja sen mielestä oli ihan tyhmää mennä muiden perässä. Omituista muuten oli, ettei luokasta saanut mitään ruusuketta matkaan, ei niitä ainakaan jaettu missään. En tiedä sitten olisiko palkintokansliasta saanut ruusukkeen, mutten muistanut koko viikonlopun aikana käydä kysymässä.

Perjantaina vuorossa oli SM 2.osakilpailu korkeudella 130cm ja arvosteluna oli lempparini A.2.0. Verryttelyssä vettä tuli ihan kunnolla ja radalla myöskin jonkin verran. Olin unohtanut vaihtaa tallilla kumiohjat stopparillisiin kangasohjiin, joten voitte kuvitella kuinka liukkaat ne olivat ratsastaessa. Radalle mentäessä toivoin vain, että ohjat pysyisivät kädessä ja hevonen pystyssä liukkaalla nurmella.

Foxi perjantaina ennen starttia.. Luulin jo, että se tekee kuolemaa, kun F vain örisi karsinassa ja laittoin pään oikein maata vasten, mutta eiköhän se siitä noussut omenan voimalla! Ensin kuva ja vasta sitten toimenpiteet :D 
Ykkös esteelle tultaessa Foxi säikähti liputtajaa, mutta saipahan siitä ainakin tarpeeksi sähäkkyyttä hyppyyn :D Kolmoissarjan jälkeen oli kaareva kuuden laukan linja, mutta otin väliin seitsemän, mikä oli epätavallista. Jos johonkin otan Foxin kanssa extra-askeleen, niin se on yleensä seitsemän  laukan linjaan. Samoin kävi myös seuraavalla linjalla, kun väli oli 7 tai 8 askelta, niin otin siihen 9.. Noh välit kuitenkin onnistuivat hyvin, joten eipäs tuo haitannut. Toki ne olisivat olleet sujuvampia sillä kuudella ja kahdeksalla. Seuraavalle okserille tulin ihan mega kaukaa, mutta Foxi aivan ilmiömäisesti venyi sen yli puhtaasti. Se kyllä tekee kaikkensa, jottei puomeja tulisi. 

(c) Heidi
(c) Fotomedia, kiitos vielä Karri Virralle kuvista!
Loppurata olikin sitten hyvin sujuva ja Foxi teki hienoja hyppyjä. Ainoastaan viimeiselle sarjalle lähestyttäessä ohjat pääsi liusumaan liian pitkiksi, joten pystyin vain toivomaan hevosen hyppäävän puhtaasti myös sarjan, ja niinhän se hyppäsi! Tässä luokassa sijoittuimme neljänsiksi ja palkintojenjaossa kuulin, että johdamme kahden osakilpailun jälkeen SM-kisaa! Olin ihan hämmästynyt, sillä en olisi osannut odottaa sellaista tulosta.

Tallilla sitten tajusimme, että äiti oli hukannut kisakaapin avaimen, joten ei auttanut muu kuin lähteä sitä etsimään. Noh, aika toivotontahan se oli, kun avain olisi voinut olla missä vain tallialueella, kulkureitillä tai kisa-alueella.. Lopulta jouduimme murtautumaan kisakaappiin ja päästiin vihdoinkin putsaamaan varusteita. Eiköhän se avainkin sitten maanantaina löytynyt tallista juuri ennen lähtöä :DLauantaina oli välipäivä ja katselimmekin sitten kisoja poni GP:n, kenttäkilpailujen maastokokeen ja Finnderbyn merkeissä. Oli ihana olla vain katsojana, mutten pystynyt ihan 100%.sti rentoutumaan, kun pienet paineet olivat jo seuraavaa päivää varten. Mielestäni ykköspaikalta on aina vaikeinta lähteä kilpailemaan, sillä silloin ei ole varaa epäonnistumisiin.

Sunnuntaina ennen ekaa kierrosta meinasi vähän jännittää normaalia enemmän, mutta sitten tajusin, että olen jo todella tyytyväinen tähän astisiin suorituksiimme ja olemme jo ylittäneet kaikki odotuksemme, joten meillä ei ole mitään menetettävää. Se hieman auttoi, mutta silti olin jotenkin verryttelyssä ja radalla hieman hätäinen ja jännittynyt, vaikkei se niinkään näkynyt ulospäin. 

Mielestäni radassa ei ollut mitään erityisen hankalia kohtia. Olin odottanut, että viimeisenä päivänä 1. kierroksen rata olisi kuitenkin jo melko haasteellinen. Enemmänkin edellisien päivien radat olivat minusta teknisempiä :D Olin varautunut kaikkeen mahdolliseen, kuten vesihautaan, jonka jälkeen olisi linjan päässä esim. pysty. Vesihauta oli kuitenkin vain yksittäisenä.

(c) Fotomedia
Kolmanneksi viimeinen este tuli alas, kun F pääsi kaarteessa vähän pitkäksi ja paikka tuli okserille aavistuksen kauas. Vesihautaa lähestyessä Foxi hieman kyttäsi vettä, mutta hyppäsi sen kuitenkin pienestä kannustuksesta. Hyppy kuitenkin lähti hieman turhan kaukaa ja suuntautui ylöspäin, joten olin jo aivan varma, että siihen tuli kosketus. Puhtaasti kuitenkin mentiin ylitse ja neljällä virheellä maaliin. Ennen toista kierrosta putosin kolmanneksi yhteistuloksissa ja virhepiste-erot ratsukoiden välillä olivat todella pieniä. Viimeisen kierroksen rataa kävellessä päätin pitää pään kylmänä ja olla stressaamatta korkeudesta. Ostimme muuten yhdestä kojusta kaksi Cavalorin boosteria, joiden pitäisi antaa lisäenergiaa hevoselle suoritusta varten. Foxihan on muutenkin aika energinen, mutta näin rankan viikonlopun aikana se saattaa väsähtää ja ottaa helpommin puomeja alas, joten päätin kokeilla näitä ensimmäistä kertaa. Ensimmäisen puolikkaan annoin Foxille perjantaina ja sillon se hyppäsi radan nollilla ja oli oikein hyvän tuntoinen ratsastaa. Toisen puolikkaan annoin ennen ensimmäistä kierrosta ja toisen puolikkaan sunnuntaina ennen toista kierrosta. Tiedä sitten auttoivatko nuo, mutta F ainakin hyppäsi viimeisen kierroksen ihan mega hyvin!

(c) Heidi
Keskittynyt ratsastaja, (c) Heidi
Verkassa otimme vielä muutaman hypyn ja sitten ei muuta kuin radalle nauttimaan viimeistä kertaa derbykentän tunnelmasta. Sannalta saimme vielä viime hetken ohjeet liittyen sarjan jälkeiseen seitsemän laukan linjaan. Radanjävelyssä suunnittelimme, että tulen sen Foxin kanssa kahdeksalla, mutta ratoja katsellessa se osoittautui muille hevosille normaaliksi väliksi, joten kahdeksan laukkaa olisi saattanut jäädä liian lyhyeksi. Päätimme siis Sannan ohjeistamana ottaa riskin ja tulla se seitsemällä laukalla niin, että heti sarjan jälkeen annan sujua, jotta pääsisin odottamaan viimeiset askeleet.

<3 (c) Heidi
(c) Heidi
Lähdin radalle ajatuksella, että jokainen este on voitto ja mennään rauhassa este kerrallaan. En ole ikinä hypännyt noin isoa rataa edes treeneissä, joten harjoituksen kannalta lähdimme matkaan. Tsemppi päälle ja menoksi, ja siis mitä, ratahan tuntui oikein sujuvalta! Näin jokaiselle esteelle askeleen ja etenin hyvässä rytmissä, sekä Foxi oli skarppina, eikä ottanut yhtään puomia matkaan! Viimeiselle esteelle lähestyessä hymy oli jo korvissa ja kun maaliviiva oli ylitetty nollilla, ei sitä voinut uskoa todeksi! Silloin ainakin pronssimitali oli varmistettu ja olin niin tyytyväinen itseeni sekä hevoseen.


Verryttelyalueella oli heti  vuorossa hevostarkistus, jossa suojat ja korvahuput otettiin Foxilta pois. Ehdin vielä kuulla muutamat kommentit hyvästä ja sujuvasta radasta, kunnes selvisi, että olin voittanut junioreiden suomenmestaruuden! Ei sitä voinut kertakaikkiaan uskoa todeksi ja yhtäkkiä alkoi hirveä härdelli ympärillä, kun Sanna ja Janette ryntäsivät halaamaan, hevoselle piti laittaa voittoloimi, korvahuput ja suojat päälle, sekä toimittajat rupesivat haastattelemaan ja ottamaan kuvia. Itkuhan siinä pääsi kaikesta hämmennyksestä ja ilosta.. Palkintojenjaossa minulle iskettin mikrofoni naaman eteen ja sain sentään ehkä jotakin järkevää sanotuksi fiiliksistäni ja hevosesta, tosin taas pillahdin itkuun siinä väkijoukon edessä, heh. Vasta kunniakierroksella oikeasti tajusin, että hei mähän olen suomenmestari, kun jotenkin se vaan tuntui niin epätodelliselta. Foxi vähän lähti lapasesta kunniakierroksella ja mentiinkin sitten aika vauhdikkaasti ympäri derbykenttää..

Korvahuppuakaan ei ehditty kunnolla suoristamaan, (c) Fotomedia
Voittajan on helppo hymyillä, tosin suurimman osan ajasta pidättelin kyyneleitä ja yritin jotenkin hymyillä ;D, (c) Fotomedia
Hieno heppa <3, (c) Fotomedia
(c) Fotomedia
Foxi sai tosi hienon loimen itselleen :) (c) Heidi
(c) Heidi
(c) Heidi
(c) Heidi
Jiihaa, uudelle kierrokselle! (c) Fotomedia
Hevosen luovutettuani äidille, lähdin vielä pressiin haastateltavaksi. Siellä ihmiset ihmettelivät miten en ole ollenkaan kastunut, kun kultamitalistihan yleensä heitetään vesihautaan. Minä en tuota muistanut, vaan aloin sepittämään jostain vesisateesta, jota oli luvattu siksi päiväksi :D hehheh tunsin itseni kieltämättä aika tyhmäksi! Vihdoinkin kun haastattelut olivat ohitse pääsin hengähtämään, tosin puhelin piippasi vähän väliä onnitteluviesteistä -ja soitoista. Huhhuh onpas voittaminen rankkaa!

Ihanat Aino ja Julia olivat värkänneet tällaisen Foxin karsinan oveen :3 + kaikkea muutakin kivaa odotti tallilla :)
Illalla päätimme, että jätämme Hattelin kisat väliin ja suuntasimmekin jo maanantaina kohti Oulua Ypäjällä olemisen sijaan. Foxi on ansainnut hieman lomaa ja ratoja tulikin ihan kivasti viikonlopun aikana hypeltyä. Kesällä jatkamme sitten kansallisten kisojen kiertelemistä ympäri Suomea. PM:iin meitä ei tosiaan valittu, sillä eihän meillä ole juurikaan kokemusta 130cm + luokista takana valittuihin ratsukoihin verrattuna. Katsotaan sitten, josko ensi vuonna :)

Sellainen viikonloppu siis takana! Harvemmin sitä näitä päiviä tulee vastaan, joten kaikki ilo on otettava irti onnistumisista :) 

34 kommenttia:

 1. Huippua, vihdoin kirjoitit niin pääsee onnittelemaan!! Näin sunnuntain radat ja menitte todella hienosti, ansaittu yllätysvoitto =) Nauti ja fiilistele, todella hieno saavutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!! Vähän venyi taas tää postauksen kirjoittaminen.. :D

   Poista
 2. Onnea Kiki! Sä ja Foksi pääsette vielä pitkälle! ootte aivan upea pari!

  VastaaPoista
 3. Onnea ihan superpaljon! Meni kyllä mestaruus ihan oikeaan osoitteeseen, tosi siistit radat ja upea ratsastus, vau :)

  VastaaPoista
 4. Vau, todella hienoa!!! Niin pitkään lukenut sun blogia ja ihan huippua, että sulla on nyt näin hieno hevonen alla jolla pääset etenemään. Ratsastit kaikki radat mielestäni todella siististi, paljon onnea Suomenmestaruudesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! ! :) Vaikeuksien kautta voittoon! Foxi on kyllä mulle paljon sopivampi hevonen, juuri sellainen kuin junnuhepan pitääkin olla.

   Poista
 5. Onnea! Olette niin hieno pari! :)

  VastaaPoista
 6. Paljon onnea, todella hieno suoritus! :)

  VastaaPoista
 7. Oli kyllä niin ammattimaista ja siistiä menoa ettei uskoisi että et ole vielä mennyt kovin montaa tuon korkuista luokkaa! Onnea voitosta, oli kyllä erittäin ansaittu! :) ootte kehittyneet niin kovasti foxin kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä itsekään uskoisi noita videoita katsellessa, että takana oli vain yksi 130 rata. Kai se kova perustyö pienemmillä esteillä heijastuu sitten isommillekkin esteille?Melkein koko talvihan me treenattiin max metrin korkeudella. Kiitos paljon!! (:

   Poista
 8. Oon seurannut sun blogia jo ihan megapitkään vaikka oonkin ihan täys kouluratsastaja XD oli aivan pakko equipesta seurata miten teillä menee viikonloppuna :) ihan kauheesti onnea ja olet todellakin sen voiton ansainnut!

  VastaaPoista
 9. Onnea kilokaupalla :)) mahtavaa! Tsemppiä myös tuleviin kisoihin ja toivottavasti teidät ensi vuonna nähdään PM:ssä!

  VastaaPoista
 10. Onnea vielä kirsi<3 ihan mahtavaa!! Tosi hienot radat:)

  VastaaPoista
 11. wautsi, paljon onnea voitosta ! :) Kiva nähdä, että suuremman tason esteratsastajillakin on hyvä istunta ja siistiä perusratsastusta. Näyttää tosi hyvälle toi teidän meno :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos paljon! :) Siisti perustyö on kaiken a ja o, tosin ainahan sitä löytyy paljon parannettavaa. Kouluvalmennuksista on ollut iso apu!

   Poista
 12. Wau, oot kyllä mielestäni voiton ahkeralla työllä ansainnut ! Super paljon onnea teille, ja tsemppiä tuleviin kisoihin :-) !

  VastaaPoista
 13. Paljon paljon onnea! Uskomattoman hienot kisat teiltä:)

  VastaaPoista
 14. Hienoa, todella paljon onnea!! :)

  VastaaPoista
 15. Paljon onnea! Hyvät radat kyllä teitte :)

  VastaaPoista
 16. onneksi olkoon vielä kerran, meni oikeaan osoitteeseen :) meno oli tosi sujuvaa ja ei tosiaan uskoisi että teillä on noin vähän kokemusta 130 radoista mutta kuten aikaisempaan komppasit niin hyvä perustyö on perusta kaikkeen :)

  VastaaPoista
 17. Oikein paljon onnea, ihan mieletön suoritus! :)Tyhmänä kysyn, että millä korkeudella tuo viimeinen rata hypättiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Vika kierros oli junnuilla 140cm :)

   Poista