tiistai 17. kesäkuuta 2014

Vastaukset kysymyksiin

Vihdoinkin sain julkaistua tämän, kun oli jo useamman kuukauden lojunut luonnokset kansiossa viimeistelyä vaille valmiina. Jouduin muutamaa vastausta hieman korjaamaan, kun vastauksissa oli jo hieman "vanhaa" tietoa :)


1. Mitkä on sun pitkän tähtäimen tavoitteet Foxin kanssa?

Katsotaan minne asti rahkeet riittävät. Tavoitteena on kuitenkin päästä tekemään hyvää tulosta 130cm:n tasolla ja hevosen kapasiteetin salliessa tulevaisuudessa myös ehkä jotain 140cm:n luokkia. Junioreiden SM -kisoihin olisi tarkoitus osallistua joko tänä tai viimeistään ensi vuonna :) (Lisätäkseni tähän, että tosiaan tänä vuonna pääsimme jo osallistumaan SM-kisoihin, joten tavoite jo sikäli toteutui ja vieläpä "hieman" suunniteltua paremmin, heh! Sekä mahdollisesti ensi vuonna yritämme päästä mukaan Suomen joukkueeseen PM:iin.)

2. Mikä on sun lempivaruste?

Hmm, todella hankala sanoa vain yhtä.. Omiin suosikki varusteisiini kuuluu viime kesänä ostamani aivan ihana Animon blingi kisapaita. Hevosen varusteista kestosuosikki on Vereduksen suojat, jotka on todettu erittäin kestäviksi.

Tuossa näkyy vähän tuota kisapaitaa, (c) Fiia Lappalainen
3. Pidätkö enemmän esteistä vai maastoesteistä? 

Maastoesteitä on kyllä kiva hypätä, mutta oma rohkeus ei riitä kuin korkeintaan joihinkin tuttaritason esteisiin. Kammottaa jo pelkkä ajatuskin siitä, että tulisin huonosti jollekin kiinteälle maastoesteelle.. Joten vastaus tuli varmaan aika selväksi eli rataesteet on se mun juttu! :)

4. Ratsastuslaji jota haluisit kokeilla/et haluisi kokeilla?

Ei ole oikeastaan ratsastuslajia, jota en haluaisi kokeilla. Sen sijaan haluaisin kokeilla ihan vain mielenkiinnosta esimerkiksi matkaratsastusta.


5. Oletko mennyt Foxin kanssa uimaan?

Ei olla käyty, kun vasta viime joulukuussa sain Foxin. Nyt kesällä olisi kyllä kiva käydä merellä kokeilemassa, mutta voipi olla, että jää vain haaveeksi. Kettu on nimittäin aika ötökkäherkkä ja joskus meidän uittopaikalla on ollut paarmoja ihan kiitettävästi..

6. Pidätkö enemmän kesästä vai syksystä?

Kesästä ehdottomasti! Vaikka inhoankin kaiken maailman ötököitä ja välillä valitan, kun on tukalan kuuma ratsastaa. Syksyssäkin on hyvät puolensa, kuten ihana ruska, eikä ötökätkään ole enää riesana. Kylmä, sade ja pimeä eivät kuitenkaan kuulu suosikkilistalleni.

(c) Essi
7. Paras muisto liittyen hevosiin?

En voi mitenkään nimetä tähän vain yhtä. Parhaimpiin kuuluu kuitenkin mm. onnistuneet kisareissut, ensimmäisen oman ponin saaminen ja lukuisat hauskat maastoreissut kavereiden kanssa.

8. Miten parhaimmat kisat sujuivat?

Parhaimmat kilpailut ovat olleet vuoden 2011 P-SM kisat ja kesällä 2012 olleet kansalliset kilpailut Rovaniemellä. P-SM kisoissa voitin sekä ponien että nuortenhevosten mestaruuden. Daniponin kanssa kultamitali oli todellinen työvoitto ja sen vielä kruunasi vasta vajaan puolen vuoden ajan yhteistyön jälkeinen kultamitali Lupun kanssa. Rovaniemen kisoista voi lukea täältä. (+ näin jälkikäteen täytyy kyllä sanoa, että kyllä se junioreiden suomenmestaruus taitaa olla viime kisojen jälkeen siellä kärkipaikalla)

Ponien Pohjois-Suomen mestaruus 2011 (c) Jenni Visuri
...sekä nuorten hevosten P-SM kultaa 2011 :) (c) Jenni Visuri
Lapland trophyn pikkukierroksen voitto
Junioreiden suomenmestaruus 2014, (c) Fotomedia
9. Luetko vai kirjoitatko mielummin?

Hmm luen kyllä paljon blogeja,sekä satunnaisesti kirjojakin, mutta ehkä kuitenkin kirjoitan mieluummin. Pidän paljon kirjoittamisesta ja blogin pitäminen onkin minulle paras paikka selkeyttää ajatukseni.

10. Lempiaineesi koulussa?

Yläasteella pidin erityisesti ilmaisutaidosta ja köksästä. Reaaliaineista mukavin on ehkä psykologia.

11. Millainen on unelmiesi hevonen?

Olen aina haaveillut kimosta hevosesta, sillä se väri on puhtaana vain niin upea. Hevonen ei saisi mielellään olla 170cm:ä korkeampi, sillä pienemmät ovat ketterämpiä ;) Hevosella olisi valtavasti skouppia isoille esteille ja sillä olisi myös hyvä hyppypää. Laukka olisi kimmoisa, mutta kuitenkin eteenpäin vievä. Hevonne olisi varovainen jaloistaan, sekä hyvä luonteinen. Tällainen jos tulisi vastaan, niin ottaisin sen kyllä mielelläni itselle :D


12. Mitkä tavotteet ovat tälle kaudelle? Tuleville vuosille?

Tämän kauden tavoitteena on saada hyviä suorituksia 120-130cm:n tasolta. Ennen kaikkea kuskille varmuutta esteiden noustessa. Jos hyvin menee, niin kesäkuussa suuntaamme SM -kisoihin. (Check!) Se kuitenkin edellyttää sitä, että tulevan kevään pitäisi mennä paremmin kuin hyvin. En ota mitään paineita, että sinne pitäisi jo tänä vuonna mennä. Katsotaan miten yhteistyö lähtee sujumaan kisarintamalla :) (+ Loppuvuoden tavoitteena on vakiinnuttaa 130cm:n radat. HIHS:iin ja junioreiden hallimestaruuksiin olisi kiva päästä.)

Tulevina vuosina tavoitteena on edetän niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. Katsotaan minne asti Ketun kanssa päästään ja sen jälkeen mietitään sitten tilannetta uudelleen. Ensi vuonna kilpailen viimeistä kautta juniorina, joten toki PM:iin olisi enemmän kuin mahtavaa päästä.  Tottakai tavoitteena on myös aina tulla paremmaksi ratsastajaksi ja oppia uusia asioita.

Ann-Louise Gustafssonin estevalmennuksessa 2012
13. Minkä ikäinen olet?

Täytin viime maaliskuussa 17 vuotta.

14. Miten vietät vapaa-aikaasi kun et ole tallilla?

Riippuu siitä olenko väsynyt vai en tai onko jotain rästihommia, jotka pitäisi tehdä valmiiksi. Yleensä otan rennosti löhöilemällä sohvalla ja katsomalla tv:tä/ lukemalla blogeja. Tai sitten vietän aikaa kavereiden kanssa yms.


15. Mitä muuta harrastat kun ratsastusta?

En ole moneen vuoteen harrastanut mitään muuta ratsastuksen ohella, sillä aika ei millään riitä ylimääräiseen. Jos blogien lukeminen/kirjoittaminen lasketaan harrastukseksi, niin sitä kyllä teen melko paljon. Aikaisemmin olen harrastanut yleisurheilua, pesäpalloa ja pianon soittoa.

16. Onko teillä lemmikkejä?

Kolme kissaa :-) Kaksi asuu isäni luona ja yksi äidilläni: 2 maatiaikissaa ja yksi ragdoll.

Elmeri
Tytti
Niki
17. Millä luokalla olet?

Ensimmäinen vuosi lukiossa on käytynä.

18. Minkä hevosen kanssa viettäisit päivän (kenen kanssa ei ole mahdollista enää)?

Ehdottomasti jonkun edellisen hevoseni, joko Danin, Katjan tai Lupun kanssa. Dania ja Katjaa voin mennä aina katsomaan, kun siltä tuntuu. Sen sijaan Lupua en välttämättä näe enää koskaan, joten vastaisin tähän ehdottomasti, että Lupun kanssa. Lupu kuitenkin lähti vasta puoli vuotta sitten, joten en vielä haluaisi käyttää "tätä mahdollisuutta". Viettäisin kuitenkin mielelläni ponien kanssa vielä yhden päivän ihan vain meidän kesken.

<3 (c) Essi
19. Pidätkö enemmän ruoanlaitosta vai leipomisesta?

Leipomisesta, herkkusuu kun olen! :D

20. Mitä tulevaisuuden suunnitemia sulla on?

Sen kun tietäisi.. Ainakin ehdottomasti haluan jatkaa ratsastusta ja toki, joku hyväpalkkainen työ olisi plussaa, jotta harrastaminen ylipäänsä olisi mahdollista.

21. Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?

Äääh ihan kamala kysymys! :D Varmaankin minulla on useampi kuin yksi hevonen ja opiskelen roska-autonkuskiksi. No ei vaan en jaksa miettiä tulevaisuuttani liikaa, katsotaan minne tästä päädytään.


22. Kauanko sulla menee aikaa tallilla käyntiin?

Arkisin yhden hevosen kanssa menee noin 2,5-3h. Joskus voi mennä vähemmänkin, jos esim. hevosella on vapaapäivä tai vain juoksutan sen. Kahden hevosen kanssa menee sitten ainakin se 3h. Viikonloppuisin tallilla saattaa vierähtää helposti kuusikin tuntia ja kisaviikonloput onkin asia erikseen.

23. Vaarallisin tilanne hevosen kanssa?

Varmaankin noin kuukausi sitten tapahtunut äksidentti estevalmennuksessa Äimäraution isossa maneesissa. Silloin Foxilta katkesi kuolain ja suitset, joten meno oli sen mukaista. Pahemmin olisi voinut käydä, mutta lopulta tilanne kääntyi parhainpäin. Parempaa selostusta tapahtuneesta täältä.


24. Onko sulla unelma-ammattia?

Ei oikeastaan. Hevosten parissa olisi toki mukava työskennellä, mutta palkkataso ei päätä huimaa, varsinkaan, jos itse haluaa kilpailla. Joskus olen miettinyt eläinlääkäriksi opiskelemista, mutta siihen se onkin sitten jäänyt.

25. Mitä kukin hevonen on sinulle opettanut ja antanut? (tästä saisi vaikka yhden laajan postauksen)

Mielenkiintoinen kysymys ja pistän harkintaan, jos joskus innostun tästä aiheesta laajemman postauksen kirjoittamaan. Lyhykäisyydessään kuitenkin, että sekä Katjan että Danin kanssa istuntani kehittyi huimasti ja päättäväisyyttä tuli opittua enemmän kuin laki sallii. Danin kanssa pääsin myös aluetasolle kilpailemaan. Lupu on vienyt kaikista hevosista minua kuitenkin rytinällä eteenpäin. Metrin tasolta se vei minut 1,5 vuoden aikana hyppäämään 120-(130)cm:n ratoja. Lupu myös opetti, ettei tuloksiin pääseminen ole vain ruusuilla tanssimista, vaan siihen tarvitaan kovasti töitä. Foxin kanssa taasen olen jo puolessa vuodessa kehittynyt enemmän esteratsastajana, eikä enää 120-130cm:n radat tunnu korkeilta/vaikeilta. Olen jopa päässyt hyppäämään yhden 140cm:n radan kisoissa ja ennen mahdottomuudelta kuulostanut junioreiden suomenmestaruus on hallussamme.

Golden Kattja, vuosi 2008 (c) Mari Kotaniemi
Sundancer, vuosi 2011


Atacand Weering, vuosi 2012
Ultrafox, vuosi 2014, (c) Fotomedia
26. Onko jotain, mitä kadut tai tekisit toisin hevosurallasi?


Tehty mikä tehty! Mielestäni jokaisella asialla on tarkoituksensa, joten en muuttaisi mitään. Onhan noita tullut tehtyä joskus huonoja ratkaisuja, jotka olisi voinut tehdä paremminkin. Olen paljon miettinyt sitä, että jos olisin vielä kerran yrittänyt Lupun kanssa. Ttunsin itseni luovuttajaksi vaihtaessani hevosta. En kuitenkaan kadu päätöstäni, sillä tosiasia on, että Foxi vain sopii minulle paljon paremmin kuin Lupu ja harrastamisesta on tullut taas mukavaa. Ei ole häpeä myöntää, jos ei pärjää jonkun hevosen kanssa ja vaihtaa toiseen kaikkensa yrittäneenä.

(c) Essi
27. Harrastatko jotain ratsastusta tukevaa liikuntaa/muuta harrastusta?


Hävettää ihan myöntää, etten tee ratsastuksen ohella mitään muuta. Aina olisi muka tarkoitus käydä lenkillä ja salilla, mutta koskaan en saa sitä aikaiseksi..

28. Oletko oivaltanut viime aikoina jotain uutta ratsastuksesta/hevosista? Tai onko jotain tiettyä käännekohtaa harrastuksessa, milloin olet edennyt paljon?


Viimeksi Maijan kouluvalmennuksessa tuli taas huomattua pari uutta asiaa, jotka auttavat sileänratsastuksessa Foxin kanssa. Suuremmat käännekohdat ovat tapahtuneet poneista hevosiin siirtyessä, sekä Lupun kanssa aloimme molemmat kehittymään huimaa vauhtia valmentajan vaihduttua. Toki viime joulukuussa Foxin ostettuamme olen mennyt paljon ratsastajana eteenpäin.

Koeratsastus, tammikuu 2011 
alkukesä 2012
loppukesä 2012, (c) Olga Karttunen
kesä 2013 (c) Essi
29. Oletko joskus ollut kyllästynyt ratsastukseen ja mistä olet löytänyt motivatiota jatkaa? 


En ole koskaan kyllästynyt ratsastukseen. Toki joskus sateisena ja pimeänä syysiltana pitkän koulupäivän jälkeen saattaa tulla hetkellinen motivaatiopula, mutta se on ollut korkeintaan yhden päivän pituista. Myönnän, että varsinkin viime syksynä Lupun kanssa kaikkien vaikeuksien keskellä rupesi jo vähän pännimään, mutta se motivaationpuute kohdistui vain Lupuun. Muiden hevosien selkään hyppäsin ilomielin, mutta Lupun selkäänmeno alkoi loppuaikoina olla melko pakkopullaa. Uutta motivaatiota tulee aina onnistumisista, sekä uusista hevostuttavuuksista.

Lupun kanssa viime vuonna, (c) Julia Kiiski
(c) Essi
(c) Fiia Lappalainen
Epäonnistumiset kuuluvat tähän lajiin, mutta liika on aina liikaa, varsinkin jos niitä on enemmän kuin onnistumisia, (c) Fiia Lappalainen

30. Käytätkö kotioloissa ratsastaessa ääntä apuna? (tämä tuli mieleen, kun katsoin viimepostauksen videoita :)...)Joskus käytän kyllä, tosin valmentajien mukaan saisin käyttää sitä vieläkin enemmän. Minusta on vain aina ollut hankalaa puhua hevoselle ratsastuksen aikana :D Foxin kanssa esteillä saatan rauhoittaa sitä äänellä, jos se meinaa liikaa innostua. Lupua päinvastoin yritin välillä kehua pienistäkin onnistumisista, jotka ehkä saattoivat motivoida sitä liikkumaan ja tekemään töitä paremmin. 

31. Kuka kuvaa kaikki videosi? Ihailen tosi paljon, että innokkaita tukijoukkoja löytyy. Videomateriaalista on varmasti todella paljon apua omaan ratsastukseen.

Äitini kuvaa lähes kaikki valmennukset :) Äiti on usein myös iso apu tallihommissa ja on vuosien myötä tykästynyt tähän harrastukseen minun kauttani. Myös isästäni ja äitipuolestani on ollut paljon apua harrastuksessani. Videoista pystyy huomaamaan myöhemmin asioita, joita ei ratsastuksen aikana tullut ajateltua. 

Minä ja äiti Ranskassa tuoreina hevosenomistajina

32. Millainen ilmapiiri teidän tallilla on?

Onhan tässä melkein neljän vuoden aikana vaihtunut ihmiset jonkin verran. Tällä hetkellä ilmapiiri on todella hyvä :) Joskus on mukaan mahtunut pari ikävempää ihmistä, mutta se ei ole meitä haitannut, kun on antanut mennä marinat toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.


33. Millaisia ihmisiä teidän puolen tallilla käy? (käsittääkseni pihapiirissä kaksi tallia?)

Meidän puolella on lähinnä esteratsastajia ja Hannan valmennettavia. Poikkeuksena kaverini Heidi, jonka hevonen ei ole enää kilpailukäytössä. Ihmiset ovat oikein mukavia ja samanhenkisiä :) Pihassa on oikeastaan kolme tallia; vanhatalli, uusitalli ja pikkutalli. Pikkutalli, jossa on kolme hevosta kuuluu meidän tallin (vanhantallin) puolelle.

Oulunsalon tallipoppoo maastoon lähdössä joulukuussa 2010. Vasemmalta: Katjaponny, Heidi ja Preta, Jutta ja Gäri, sekä Emma ja Dani. Minusta näkyy vain varjo :D
Pulkkaratsastusta talvella 2013 (c) Jaakko Ylitalo
34. Ja voisitko vielä joskus tehdä erikseen postauksen nimenomaan siitä Hannan tallista? Ihmisistä, hevosista, tiloista, toimintatavoista jne? :)


Olen joskus pari vuotta sitten tehnyt vastaavanlaisen postauksen, tosin siinä on aika paljon vanhentunutta tietoa ja silloin asuimme vielä uuden tallin puolella, jota pyörittää nykyisin kouluvalmentajani. Tästä pääsette kuitenkin postaukseen. Kirjoitustyyli on sitten myös vähän eritasoa kuin nykyisin, joten koittakaa kestää, jos käytte tuon lukemassa :D Uutta tuskinpa olen tekemässä, sillä en koe sitä mitenkään tarpeelliseksi.

35. Mikä on Oulun hienoin hevonen?


En tosiaankaan tiedä kaikkia tämän alueen hevosia, mutta onhan tuo Prinz Clintus aika pähee ;)

4 kommenttia:

 1. Osallistutko tänä vuonna Arctic Tourille? :) Tai siis osallistutko kummallekkaan "kierrokselle"? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa vielä sanoa. Pikku kierrokselle tuskin ainakaan osallistun, kun keskityn nyt enemmän 130cm ratoihin sen sijaan, että hyppäisin vielä "verryttelykorkeudella" 120cm luokkia voitonkiilto silmissä :D toki kyllähän ne pakintorahat kiinnostaisi, mutta minusta on reilumpaa muillekin kanssakilpailijoille hypätä isompaa. Isokierrosta taas mietin että onko se kuitenkin liian vaikea meille, kun molemmat kierrokset ovat 135-140cm korkuisia... sm:eissä viimeisen kierroksen rata oli kuitenkin helpotettu junioreille. Noh katsotaan nyt mihin menen, voi kuitenkin olla että menen vain avoimia normiluokkia.

   Poista
 2. Oon jo pitempään kahtonut tuota Lupun kuvilla varustettua banneria, et oiskohan se jo aika vaihtaa niin innostuin värkkäämään sulle bannerin :D En oo tosiaan tehny sen jälkeen bannereita kun lopetin bloggaamisen, mutta sain tuon nyt kuitenkin valmiiksi niin voisin lähettää sen sulle vaikka säpöön jos haluat vilkasta?
  Ja vielä paljon onnea sm-kullasta, oon niin ilonen sun puolesta! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wouuu wouuuu, tottakai otan bannerisi ilomielin vastaan!! :) Oon aina katsellut sun tekemiä bannereita, kun ovat niin upeita! Kieltämättä itseäkin jo tympäsee tuo nykyinen, onhan se ollut siinä jo vuoden päivät :D tässä mun s-posti: kirppu.kankaala@hotmail.com Kiiitos paljon Sirkku!! ♥

   Poista