perjantai 20. kesäkuuta 2014

Viikko-ohjelma

Sain kipinän kirjoittaa Foxin viikko-ohjelmasta Voitto kotiin -blogissa olleesta haasteesta, jossa tarkoituksena on kertoa esimerkiksi oman hevosensa viikko-ohjelmasta. Olen aika monesti tänne blogiin kirjoittanut tarkasti melkein joka päivän ratsastuksista, eteenkin aikaisempina vuosina tein melkein kaikki postaukset niin. Nyt ajattelin kuitenkin kertoa viikko-ohjelmasta vähän tarkemmin siltä kannalta, mitä yleensä teen, kuinka monta kertaa ja miksi näin toimin.


Esteet:

Koska Foxi on kilpahevonen ja lajinamme on esteratsastus, luonnollisesti hyppäämme vähintään kerran viikossa (Hannan) valmennuksen parissa. Petra Aittolan tullessa Ouluun treenit ovat usein kaksipäiväiset, joista toinen on enemmän sileänratsastukseen ja jumppahyppyihin perustuva treeni ja toinen vuorostaan varsinainen hyppypäivä. Kotona pyrin valmennusten ohella menemään kerran viikossa itsenäisesti pieniä kavalletteja, sillä ne eivät rasita hevosta tosin kuin isommat esteet ja ne myös auttavat jumppaamisessa ja estesilmän harjoittamisessa. Kavaletit tuovat myös mukavan piristyksen normaalitreeniin.

Kaikki postauksen kuvat Essin ottamia, ellei toisin mainita
Kisaviikolla emme yleensä ota hyppyteeniä ollenkaan tai jos otamme, niin hyppäämme kevyemmin. Poikkeuksena kuitenkin yksipäiväinen kisaviikonloppu, jolloin alkuviikosta saattaa olla normaali estetreeni. Kisoissa hyppäämme enintään kolmena päivänä, jolloin joka päivälle on yksi luokka. Olen tähän mennessä vain pari kertaa hypännyt Foxilla kaksi rataa yhden päivän aikana. Kolmen viikonlopun kisaputki on ehdoton maksimi ja niitä pyrimme välttämään. 

(c) Aada Lätti
Sileä:

Perusratsastusta harjoitamme noin 3-4 kertaa viikosssa, joista yksi saattaa olla Maijan kouluvalmennus. Viime aikoina kouluvalmennukset ovat kisojen ja kiireiden takia jääneet vähän vähemmälle. Minusta on tärkeää, että esteratsukkokin kävisi säännöllisesti kouluvalmennuksissa, sillä perusratsastus on kaiken perusta. Ennen kävin paljon harvemmin kouluvalmennuksissa, sillä siihen ei ollut juuri mahdollisuutta. Minulla kävi hyvä tuuri, kun reilu puoli vuotta sitten pääsin Maija Kärkkäisen valmennuksiin, joista on ollut meille iso apu. Itsenäisesti ratsastaessa viikko-ohjelman mukaan pidän jonkun päivän rennompana ja palauttelevana, jonain päivänä menen rankemmin ja harjoittelen kotiläksyjä/vaikeampia asioita ja joku päivä keskityn huolella hevosen jumppaamiseen. Sileän ratsastus on siis varsin monipuolista ja satunnaisesti käytän puomeja/kavalletteja mukana treenissä.

Juoksutus:

Juoksutan Foxin suunnilleen kerran viikossa sivuohjien tai champonin kera. Ilman apuohjia juoksuttamisesta ei ole oikeastaan mitään hyötyä. Juoksutan Foxia yleensä 15-25 minuutin ajan. Ympyrällä hinkkaaminen kuluttaa hevosta, joten juoksutusta ei kannata puolta tuntia enempää harjoittaa. Juoksuttaessa annan ensin Foxin ravata molempiin suuntiin muutaman kierroksen omaa vauhtiaan vertyäkseen. Sen jälkeen rupean vaatimaan isompaa ravia tai siirtymisiä. Laukassa myös hevonen saa hetken ensin vertyä, jonka jälkeen vaadin isoa ponnekasta laukkaa. Juoksuttaessa F on mukavan reipas ja toimii hyvin ääniavuilla. Se ei kuitenkaan yleensä pukittele/kaahota, joten voin huoletta vaatia siltä isoa laukkaa, mikä on joskus hankalempaa ratsastaessa. Lopuksi myös hetken jumppaan hevosta todella hitaassa laukassa ja ravissa. Käynnissä keskityn siihen, että F käyttää kunnolla takaosaansa ja saatankin tehdä vähän maastakäsinharjoitteita peruutuksien/takaosan väistätyksien muodossa.Olen yleensä aika laiska vaihtamaan suuntaa juoksuttaessa, joten saatankin ensin tehdä ravi -ja laukkatyön vasemmassa kierroksessa ja sitten vasta oikeassa tai toisinpäin. Joskus jaksan vaihtaa suuntaa useamminkin. Silloin tällöin päästän Foxin liinassa juoksuttamisen jälkeen vielä irti maneesiin, jolloin se saa päästellä energioitaan ja availla paikkojaan.

Maastoilu:

Lupun kanssa pyrkiin käymään maastoilemassa kerran viikossa hevosen mielenvirkistykseksi ja työmotivaation parantamiseksi, sekä oman pääni nollaamiseksi. Foxin kanssa maastoilu on harmittavasti jäänyt paljon vähemmälle, vaikkakin se on maastovarma, eikä pelkää Lupun tavoin autojakaan. Kesäisin ongelmana ovat kuitenkin hyttyset ja paarmat, jotka erittäin ötökkäherkälle hevoselleni ovat liikaa. Tulevana sunnuntaina olisi tarkoitus mennä kokeilemaan olisiko maastoilun suhteen kesäisin mitään toivoa, vaan pitääkö se jättää kesäisin pois. 

Hiekkakuoppa nro1, josta 1/3 näkyy kuvassa
Maastoilu on kuitenkin minun mielestä hyvä liikuntamuoto. Meidän maastoissa voi huoletta päästellä niin kovaa kuin kintuista lähtee ja samalla hevonen pääsee purkamaan ylimääräisiä höyryjään. Hiekkakuopilla voi kiipeillä, mikä on hyvää jumppaa takaosalle. Foxi ei varsinaisesti tarvi maastoilua minään extra motivaation saamisena, sillä Foxilla on muutenkin varsin korkea työmotivaatio, mutta se selvästi tykkää maastoilusta, ainakin talvisin.

Peltotreeniä
Oulunsalossa on upeat maastot kera hyväpohjaisten ja kilometrien pituisten laukkasuorien ja lukuisten hiekkakuoppien. Siksi onkin harmi, jos ei päästä niitä hyödyntämään. Nuo paremmat maastot ovat kuitenkin sen verran kaukana, joten matkaan täytyy varata ainakin 1,5 h ja usein olemme käyneet jopa 2,5h reissuilla. On sanomattakin selvää, ettei sinne muutenkaan kisarupeamien välissä kovin usein päästäisi lähtemään, jottei menisi hevoselle liian rankaksi. Lähempänä on pari reittiä, jotka ovat ihan kelpoja, mutta ne ovat paljon tylsempiä kuin mainitsemani paremmat maastot, joissa reittejä riittää loputtomiin. Talvella hiihtolatujen tultua parempiin maastoihin ei pääse ollenkaan. Talvisin pystyy ratsastamaan pellolla lumihangessa treenaten, sekä myös tallitiellä pystyy menemään, joka taas on kesällä liian kova ratsastamiseen. 

Muut:

Foxilla on vapaa/kävelypäivä kerran viikossa. En mielellään pidä koskaan täysin vapaapäivää, joten pyrin aina kävelyttämään hevosen tai vähintäänkin käyttämään sitä kävelykoneessa (lue: matolla), jossa se voi myös tehdä ylämäkitreeniä. 

Kebaleissonin kanssa talvikävelyllä

Lupu kävelykoneessa
Satunnaisesti ratsastan Foxilla rennompina päivinä ilman satulaa. Foxi käyttäytyy hyvin ilman satulaa mentäessä. Ketulla ei vaan ole kaikista mukavin selkä istua, muttei mikään ylitsepääsemätönkään. Lupun selkä oli ihan kamala ja jouduin käyttämään lähes aina sellaista lampaankarva viritelmää ilman satulaa mentäessä :D 

Todistetusti ilman karvapehmustetta :D

Kesäisin uittaminen on myös hyvää jumppaa hevosille. Foxin kanssa en ole vielä käynyt uimassa, enkä tiedä pääsenkö koskaan kokeilemaan sitä ötököiden takia. Lupun kanssa kävimme kuitenkin pari-kolme kertaa kesän aikana kunnolla merellä uimassa. Meidän uittopaikka on sen verran kaukana, ettei sinne ihan joka päivä viitsi lähteä, kun sinne pääsee ainoastaan kävellen. Vähintään n.1,5h saa varata koko reissuun aikaa. Uittopaikka on kuitenkin varsin kiva ja siellä on yksi iso dyyni, jossa voi laukata.

 Millainen viikko-ohjelma teidän hevosillanne on?

4 kommenttia:

 1. Tää oli hyvä postaus, mä ainaki pääsin vähän syvemmälle teidän treeniohjelmaan ja oli kiva kuulla sun omia ajatuksia ja mielipiteitä näistä jutuista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiva kuulla! :) aattelinkin, et tää vois ehkä kiinnostaa jotakuta

   Poista
 2. Missäpäin Oulunsaloa on noin mahtavan näköiset maastot? Kuinka pitkä matka teillä on tallilta noille hiekkakuopille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisakankaalla päin, sekä lentokentän takana :) En osaa sanoa kuinka pitkä matka noille on, mutta muutama kilsa ainakin. Puolisen tuntia mene matkaan suunnilleen.

   Poista