torstai 13. joulukuuta 2012

Ihmeellistä vastustelua

Heipähei taas kaikille! Tällä viikolla on ollut sen verran kiire, etten ole aikaisemmin tänne ehtinyt päivitellä. Nyt kuitenkin pitäisi vähän helpottaa ja enää olisi vain yksi koe tekemättä. En ymmärrä miten tämä syksy on vierähtänyt näin nopeaa? Vastahan alkoi koulu ja nyt ollaan jo puolessavälissä lukukautta.

Maanantaina pääsin jo kahdelta koulusta, joten ajattelin mennä pellolle ennen pimeän tuloa. Lunta oli satanut jo sen verran, että pellolla pystyi menemään hyvin. Viime kerralla se oli vielä aika koppura. Lupu oli aivan innoissaan päästessään pellolle! Se yritti vain mennä kiitoravia, eikä olisi millään malttanut mennä hitaampaa. Laukassakin Lupu olisi halunnut mennä vain täysiä. Innostuksestaan huolimatta Lupu kuunteli hyvin pidätteitä, eikä lähtenyt kertaakaan käsistä. Mitä nyt aina pellon päädyssä yritti pomppia sinne tänne, että mennään jo! Lopuksi päästin Lupun laukkaamaan vähän reippaammin kiitolaukkaa. Harmi vain, että meillä ei enää ole käytössä viereistä pitkää peltoa, vaan ainoastaan laitumet, jotka ovat puolet sen pellon pituudesta. Se peltokin tuntui laukatessa loppuvan aina kesken, vaikka pitkä onkin, joten nyt ei voi päästää kuin pari sekuntia hevosen vauhtiin kun pitää jo olla jarruttamassa. Mutta parempi se on kuin ei mitään! ;) Saa talvisin tehtyä hyvää hankitreeniä! Meillä on hyvät maastot pitkineen suorineen, joten siellä voi sitten kunnolla päästellä. Lopuksi otin vielä vähän ravia myöskin kentällä ja pyysin Lupulta vähän pyöreyttä.

<3
Tiistaina Lupuska sai vapaapäivän, kun en ehtinytkään ratsastamaan.

Keskiviikkona oli jälleen Hannan valmennus. Puomi/kavalletti treeniä menimme edelleenkin ja jälleen teimme todella hyödyllisiä asioita. Aloitimme ravityöskentelyllä. Pyrimme menemään jälleen taas vähän hitaampaa ravia. Ensin tulimme loivaa kiemurauraa vaihdellen asetuksia joko sisälle tai ulos. Liitimme mukaan päätypuomit ja lopuksi vielä suoralla linjalla olevat puomit. Lupu oli todella jäykkä niskastaan, eikä millään meinannut antaa periksi ja myödätä. Lopuksi sain sen jo paremmaksi, mutten tarpeeksi hyväksi. Laukkatyöskentely sujui meidän osalta huomattavasti paremmin. Ensin tulimme vain pelkästään suoraa linjaa neljällä laukalla. Mukaan lisättiin sitten molempiin päätyihin päätypuomit. Välit oli viisi,neljä ja viisi laukkaa. Minun piti muistaa päättäväisesti lyhentää ne viisi askelta, koska väli ei ollut kovinkaan pitkä. Tämän jälkeen tulimme erinlaisia ratoja mukaan lisäten pienen "jumppasarjan" ja "Pekka Mäkelä käännökset" = esteen jälkeen käännös uralle tai uralta jyrkkä käännös esteelle. Nämä radat sujui pääpiirteittään hyvin. Lopuksi otimme vielä pari vinohyppyä pystylle ja ne onnistui loistavasti! Siihen oli hyvä lopettaa valmennus :)

 

Tänään ei sitten mennytkään kuin elokuvissa.... Aluksi Lupu oli ihan ok. Vastusteli käynnissä ja ravissa kuolainta. Ravissa alkoi sujumaan paljon paremmin kun otin jalustimet kaulalle. Tämän jälkeen Lupulta irtosi todella kivaa ravia, mitä nyt oikealla jalallaan otti hieman lyhyempää askelta välillä. Laukassakin heponen toimi ihan kivasti, kunnes oikeassa kierroksessa päätin nostaa vastalaukan(vasemman). Silloin Lupu alkoi vain junnaamaan paikallaan, eikä suostunut liikkumaan eteenpäin. Vaikka kuin yritti potkia mitään ei tapahtunut, ainoastaan voimakas raipan käyttö sai hevosen liikkeelle. No junnaaminen ei jäänyt vain yhteen kertaan vaan Lupu alkoi tekemään tätä vähän väliä ravissakin. Minun oli mahdoton saada hevosta liikkeelle, enkä halunnut alkaa hevosta  raipottamaankaan, joten päätin tulla hetkeksi alas selästä. Tein vähän maastakäsinjuttuja ja nousin takaisin kyytiin. Hetken ajan oli ok ja taas ravista yhtäkkiä seis ja jumittuminen. Siinä vaiheessa itselläni alkoi viimeistään jo hälytyskellot soimaan ja ihmettelin tälläistä käytöstä. Jatta sanoi, että Lupu oirehtii, niin kuin sillä olisi mahahaava... Jätin suosiolla siihen ratsastukset ja kokeilin juoksuttaa Lupua liinassa. Lupu liikkui ihan reippaasti, mutta liike oli aika jäykkää ja hieman tahditti välillä.

Pitää huomenna katsoa tilanne uudestaan. Jos oireet jatkuvat, niin eikai se auta muu kuin lähteä ensi viikolla klinikalle. Mistä lie johtuukaan tälläinen käytös? Mahahaava kyllä selittäisi tuollaiset jumitukset tai sitten kengittäjä on pätkässyt kaviot liian lyhyeksi. Lupulla oli nimittäin vasta kengitys ja sen jälkeen on alkanut liikkumaan vähän jäykemmin. Voihan toki jäykkyys johtua monesta muustakin asiasta ja Lupuhan on aina vähän jäykkäpoika.  Myöskin tuommoinen pelleily voi johtua ihan Lupun kovapäisestä luonteesta ja sillä saattoi olla känkkäränkkäpäivä, muttei se ennen tuolleen ole tehnyt.. Ainoastaan todella hankalassa tehtävässä (ravipohkeenväistöissä ja etuosakäännöksissä) on saattanut tuolleen jumittua, muttei normi ravissa. Täytyy nyt seurailla mihin suuntaan asia lähtee kehittymään. Toivottavasti ei ole mitään vakavampaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti