tiistai 18. joulukuuta 2012

Päivä kerrallaan

Blogissa ollut nyt viime päivinä aika hiljaista, kun ei ole ollut minkäänlaista motivaatiota tulla kirjoittelemaan. Lupun kanssa mennään päivä kerrallaan ja katsotaan hevosen vointia. Viime viikonloppunahan se aloitti oudot pysähtelemiset, eikä ratsastuksesta tullut mitään. Jotkut sanoivat oireilun näyttävän vatsahaavalta, mutta tuskimpa se sitä on. Nimittäin äiti soitti klinikalle ja kuulemma oireet eivät kuulosta vatsahaavalle, koska Lupu kuitenkin syö hyvin, eikä näytä olevan kipeä kun vatsaan kosketaan. Nyt mennään siis tällaisessa epätietoisuudessa, kun ei tiedetä mistä tuo pysähtely johtuu. Tasan vuosi sitten meillä oli vähän samanlaista, tosin sillon ex valmentaja väitti hevosen olevan sairas, vaikka todellisuudessa oli vain jäykkä. Lupu yrittää selvästikkin kertoa, ettei tykkää talvesta!

Lauantaina Hanna kuitenkin päätti ratsastaa Lupun läpi. Hän aloitti ihan rauhallisesti ja ensin hevonen sai mennä ihan pää ylhäällä, miten itse tahtoi liikkua. Vähitellen Hanna alkoi taivutella hevosta eri suuntiin. Loppua kohten Lupu meni todella hienosti, eikä kyllä vaikuttanut kovin kipeältä. Pari kertaa se vähän yritti pysähdellä, mutta ei junnannut vain paikallaan. Lopuksi minäkin kiipesin selkään ja Lupu reagoi ihan sairaan hyvin pohkeeseen. Se ei varmaan ikinä ennen ole niin hyvin pohkeeseen reagoinut! Muutenkin Lupu tuntui toimivan hyvin ja sai paljon rapsutuksia treenin jälkeen. Hanna sanoi, ettei Lupu kyllä kovin sairaalta näyttänyt ja on nähnyt paljon sairaampiakin hevosia ;)
Mamma hieromassa Lupua

Sunnuntaina aluksi taas Lupu toimi minulla tosi hyvin. Ehdin jo vähän helpottua, kunnes taas alkoi jumitukset. Ei siitä tullut taaskaan yhtään mitään, kun hevonen vain seisoi paikalla, vaikka kuin yritin käskeä eteenpäin. Tällä kertaa minulla ei ollut raippaa matkassa, sillä en halunnut alkaa sillä Lupu käskemään. Ainoa suunta oli vain taaksepäin, minne Lupu suostui liikkumaan. Muutkin maneesissa olevat vähän katsoivat ihmetellen, mitä Lupu oikein hommasi. Välillä se taas liikkui muutaman metrin ja taas sama homma... Kun Lupu junnasi paikallaan ja päätin sitten kääntää sitä oikeasta ohjasta pienelle ympyrälle. No olisihan minun pitänyt muistaa, että siitä voi mennä Lupulla pää jumiin ja kappas vain kun hevonen yhtäkkiä melkein kaatui ja pää meni taas jumiin. Ei se auttanut kun lähtä viemään heppaparka takaisin talliin. Tallissa Lupu sai hierontaa ja särkylääkettä.

Maanantaina tosiaan äiti kävi klinikalla kysymässä Lupun tilanteesta ja sieltä annettiin mukaan kipulääkettä viikoksi. Annettiin kuitenkin lupa ratsastaa normaalista. Saas nyt sitten nähdä uskallanko kiivetä milloinkaan sinne kyytiin, kun pelkään taas hevosen jumittelevan. Ei tuosta otuksesta ota oikein selvää, kun heppa vaikuttaa muuten ihan normaalilta ja tarhassakin riehuu naapureiden kanssa. Minusta se ei kuitenkaan tekisi noita pysähtelyjä tahallaan, mutta ei sitä tuon hevosen kohdalla koskaan tiedä. Mistä sen tietää onko se huomannut aina ratsastajan tulevan selästä alas kun vain pysähtyy. Osaisivatpa hevoset puhua!

Kaulajumissa raukkaparalla :(

Tallilla kävin taluttamassa Lupua ulkona. Herra käyttäytyi oikein fiksusti ja oli muutenkin pirteä ja energinen.

Tänään varmaankin menen ilmansatulaa vähän köpöttelemään. Huomenna Hanna ratsastaa taas Lupun ja katsotaan miten se hänellä toimii. Myöskin joku hieroja olisi nyt Lupulle paikallaan. :)


12 kommenttia:

  1. voi :( ei kuulosta kivalta, oma heppa kans nyt saikulla mahahaava epäilyn vuoksi. Mahahaavan oireet ei todellakaan aina ole selviä, meidän hepalla tosi hyvä ruokahalu eikä vatsan seudulta kipeä, mutta rupesi yhtäkkiä pukittelemaan rajusti varsinkin oikeaan kierrokseen.

    Teillä on varmaan satula katottu? Kannattaa myös tsekata ettei syö hiekkaa, jos tallilla käytössä olkipelletit, niin ei syö niitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti heppasikin paranisi nopeasti! Tosiaan tuohon mahahaavaan voi olla monia syitä, mutta voihan tuo toki johtua jostain muustakin. Satulan pitäisi ainakin olla sopiva. Lupu "imuroi" aika paljon tarhassa/karsinassa maasta kaikkea, joten tuo hiekan/pelletin syöminen voisi olla ihan mahdollista. Meillä on tallilla käytössä kuivikkeena pellettiä. Onneksi huomenna on ainakin hieroja tulossa Lupua hoitamaan, joka voi auttaa noihin niskajumeihin. Tammikuun alussa meillä on klinikka-aika, jolloin voidaan tehdä perusteellisempia tutkimuksia :)

      Poista
  2. Vooi, tsemppiä teille :( Tosissaan samaa kuin edellinen, että onko satula katsottu, ettei varmasti ole alkanut painaa mistään? Ja meillä ainakin on tapana joo verrytellä jäykät hevoset löysin ohjin rauhassa, että varmasti vertyvät kunnolla.. Eli kunnon verryttelyihin kannattaa kiinnittää huomiota, mikäli heppa on jäykkä :) Ettei vaadi liikaa heti alusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsemppauksesta! Satula on tosiaan ihan sopiva, ettei siitä pitäisi olla kiinni. Tosin selkä ja kaula voi olla mahdollisesti jumissa, mutta huomenna onkin jo tulossa hieroja onneksi hoitamaan Lupua :) Alku -ja loppuverkat on tosi tärkeitä, sen on tullut tässä huomattua. Itse joskus olen vähän turhan malttamaton ja tekisi mieli alkaa heti työstämään enempi, muttei se työstäminen kunnolla onnistu, jos heppa ei oo saanut ensin kunnolla aukaista paikkojaan :)

      Poista
  3. Tsemppiä teille! :( oma hevonen parantui tässä vähän aikaa sitten vatsahaavasta! Ja nyt eletään täysillä! (: Toivotaan et Lupu parantuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva kuulla, että hevosesi on parantunut hyvin vatsahaavasta! Toivotaan että Lupu paranisi kuntoon :)

      Poista
  4. tsemppiä teille nyt tosi paljon!! :c

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, sitä me nyt tarvitaan! Toivotaan, että heppa paranisi pian.

      Poista
  5. Mulla hevonen teki ihan tuota samaa nyt talven tullen; ratsastaessa eteenpäinvievistä avuista jumit/ja tai pakkia. Meillä tästä muodostui ihan oikea ongelma kun jumittelu alkoi tulla jokaiseen ratsastuskertaan, välillä lievempänä ja välillä voimakkaampana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö mikä oli syy hevosesi käytökseen?

      Poista
  6. Entä jos syöttäisit sille psyllium-kuurin hiekan ym. poistoa varten varmuuden vuoksi? Sitähän saa hevostarvikekaupoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sekin voisi toki olla yksi vaihtoehto. Lupulla kävi kuitenkin tällä viikolla akupunktiohoitaja, ja hänen mielestään vatsanalueella ei ilmennyt mitään ongelmia. Sen sijaan selästä löytyi isompi jumi, joten Lupun oireilut voivat hyvinkin johtua siitä. Katsotaan nyt miten asiat alkaa kehityymään :)

      Poista