tiistai 10. heinäkuuta 2012

Päivä 3 - Mitä hevoseni syövät

Vaihdoin vähän näiden päiväpostausten järjestystä. Kuvaan vasta huomenna varusteet, jotka otan mukaan kisoihin ja niistä minun olisi tänään pitänyt kirjoittaa. Mutta samapa tuo, kaikki aiheet kuitenkin tulee postattua :)

Haluan pitää hevoseni ruokinnan mahdollisimman yksinkertaisena, enkä syötä mitään ylimääräistä/turhaa. Ennen nimittäin syötin hevosilleni kaikkia turhia lisäaineita, joita hevonen ei olisi välttämättä tarvinnut. Se on nykyään aika yleistä, että hevosille syötetään vaikka mitä miljoonasta eri purkista. Siinä kärsii eniten rahapussi!



Lupulle on tehty tämän vuoden puolella ruokinta-analyysi, jossa katsottiin tarkkaan mitä se tarvitsee ja mitä ei. Suosittelen kyllä kaikille, jos sellaiseen saatte mahdollisuuden! Ensinnäkin Lupu sai liian paljon heinää. Olimme syöttäneet sille runsaasti heinää, kun tullessaan meille se oli aika ruipelo ja tarvitsi lisää massaa. Monet hevoset saavat aivan liian paljon heinää kulutukseensa nähden. Sen näkee aika hyvin hevosten massuista ketkä ovat olleet ruoka-aikaan kotona. Liika ylipaino ei ole myöskään hevosille terveellistä!

Hyvin syöneitä poneja :D


 Heinää vähennettiin pari kiloa. Lupu saa nyt heinää 10kg päivässä. Meidän tallilla hevoset ruokitaan kolme kertaa päivässä, joten Lupu saa heinää aamuisin ja päivisin 3kg ja iltaisin 4kg. Mitä useammin hevoset saavat syödä päivän aikana, niin sen parempi. Annankin usein ennen ratsastusta Lupulle pienen nokareen heinää, joka on myöskin tutkittu olevan vatsalle hyväksi. Tallillamme on hyvälaatuista kuivaheinää ja se on helppo annostella siivuina. Kannattaa panostaa heivän laatuun, se on kuitenkin ruokinnan perusta! Kesäisin Lupulla on mahdollista päästä laitumelle muutaman kerran viikossa. Haluan syöttää  mahdollisimman paljon hyvää tuoretta heinää hevosilleni. Lupu vaan tahtoo olla vähän kärsimätön laitumella ollessaan, joten se vaan lähinnä riehuu siellä kuin syö.



Tallivuokraan kuuluu myös prix täysrehu, joka sisältää kauraa. Lupu söi ennen vain pelkkää prixiä, mutta analyysin mukaan Lupu sai liian vähän valkuaista, joten lisäsimme myös ruokintaan valkuaispitoisen myslin (Builder mix). Prixiä Lupu saa päivässä 3l ja mysliä 3l eli yhteensä väkirehuja 6 litraa päivässä. Väkirehuja kerrallaan 2l per/ruokinta. Lupu saa myöskin iltaisin 2dl pellavaa suoliston hyvinvointiin. Pellava myöskin pitää karvan kiiltävänä :) Lisäksi Lupu saa biotinia joka päivä, jotta kaviot pysyvät hyvässä kunnossa. Vitamiinia Lupulle syötetään sillon tällöin kuureittaan, kun siihen on tarvetta. Elektrolyyttiä annan melassiveteen sekoitettuna rankan treenin jälkeen. Myöskin suolakivi on karsinassa.


Prix, mysli ja pellava. Pakkasin tänään kisoihin mukaan :)

Siinäpä tuli Lupun ruokinta kokonaisuudessaan kerrottua, nyt vielä lyhykäisyydessään Katjan ruokinta.

Katja syö heinää 4kg päivässä ja sitäkin on vähennetty kaksi kiloa. Aamuisin ja päivisin yksi kilo ja iltaisin kaksi. Lisäksi poni saa aamuisin 0,5l prixiä ja iltaisin yhden litran. Iltaruokaan tulee myöskin 1dl pellavaa, biotinia ja magnesiumia. Elektrolyyttiä annetaan rankan treenin jälkeen ja suolakivi on karsinassa. Poni on myös kesäisin laitumella syömässä tuoretta ruohoa.






3 kommenttia: